Administrație
Compania „Supremia”, prima firmă din Alba care implementează sistemul „Kaizen” de curăţenie japoneză
Compania „Supremia”, specializată în producerea de condimente pentru industria alimentară este prima firmă din Alba Iulia care a adoptat filozofia „Kaizen” de curăţenie japoneză. Omul de afaceri Levente Bara, patronul companiei s-a arătat interesat să găsească un sistem de management pentru noua fabrică de condimente „Supremia”, inaugurată la începutul anului, iar practicile japoneze promovate de „Kaizen” s-au adaptat perfect cerinţelor acestuia.
„Am avut mai multe propuneri. La Alba Iulia, Consiliul Judeţean a organizat o prezentare a sistemului Kaizen de management, am luat un pliant de prezentare, am zburat la New York în octombrie anul trecut, am citit cartea şi mi-am dat seama că interiorul meu şi gândirea mea se potrivesc ca o mănuşă cu ceea ce am citit acolo. Din februarie am semnat contractul şi am început implementarea sistemului”, a declarat Levente Bara.
Sintemul de management „Kaizen” are drept scop dezvoltarea conştiinţei individuale, astfel încât regulile şi standardele care trebuie să existe la fiecare loc de muncă, respectiv în secţii de producţie sau birouri, să fie adaptate şi la nivelul unui oraş, în fiecare parc sau colţ de stradă.
Pentru a promova conceptul japonez de curăţenie, administraţia locală împreună cu „Kaizen” România şi Asociaţia „Clean Up” Japonia au desfăşurat, vineri, la Alba Iulia o acţiune de ecologizare şi remodelare a Pieţei Consiliului Europei din centrul vechi al municipiului. La acţiune au participat mai mulţi voluntari, dar şi reprezentanţi ai” Kaizen” şi „Clean Up” Japonia, iar feedback-ul tinerilor a fost unul favorabil. Aceştia au dorit să ştie dacă acest proiect va continua la Alba Iulia şi în perioada următoare şi au declarat că vor da o şansă acestui sistem de management, despre care cred că le poate îmbunătăţi viaţa.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dirijer
luni, 17.10.2011 at 17:19
Foarte inteligenta miscarea domnului Bara.
In Romania sunt foarte putini patroni care sa angajeze oameni mai destepti decat ei. De ce? Un angajat destept te transforma urgent din patron in angajatul sau.
Cred aceasta e problema multor societati de la noi…