Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Călin Matieș, despre cazul sarcofagului distrus la Alba Iulia: Primăria era obligată să facă descărcarea arheologică

Publicat

Ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia este regretabil, detestabil și impardonabil. Aici deja nu mai vorbim despre o gafă zilnică a primarului Gabriel Pleșa și a Primăriei Alba Iulia (în calitate de proprietar al Cimitirului respectiv), ci de o călcare în picioare nu doar a legilor acestei țări, ci și a istoriei continentului european. Un vestigiu de 1.700 de ani să fie distrus la modul atât de brutal și inconștient, pe o proprietate gestionată de Primăria Alba Iulia este ceva ce nu poate rămâne nepedepsit.

Am luat legătura deja cu Dl Ministru Lucian Romașcanu și am discutat această speță, fiind amândoi de acord că este o situație de o gravitate extremă. Conform Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, Primăria Alba Iulia era OBLIGATĂ să facă descărcarea arheologică înainte de a se face săpături în interiorul sitului Orașului Istoric Apulum, așa cum este încadrată această zonă. Sau, în cazul în care nu se făcea descărcarea arheologică, săpăturile în mod OBLIGATORIU trebuiau efectuate sub observație arheologică!!!

Sigur că această crimă împotriva unui vestigiu de importanță istorică imensă pentru trecutul acestei părți a fostului Imperiu roman (pentru care Alba Iulia este un centru turistic de importanță națională) NU poate și nu trebuie să rămână nepedepsită. Iar dacă informațiile mele se confirmă și într-adevăr totul s-a făcut pe repede înainte și primarul Pleșa s-a opus cu rea credință și, evident, proastă știință, atunci voi cere public nu doar demisia, ci și anchetarea acestor fapte.

LEGEA nr. 216 din 14 noiembrie 2019 pentru modificarea art. 7 alin. (2) și (3) și a art. 10 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare prevede stipulează următoarele: (3) Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu este necesară obținerea autorizației de construire pentru executarea lucrărilor de construire pentru extinderea cimitirelor în funcțiune în zone prevăzute cu funcțiunea de cimitir în documentația de urbanism, executarea însemnelor, a bordurilor sau a împrejmuirilor locurilor de înhumare, pentru realizarea de obeliscuri sau a altor lucrări de artă plastică în cimitir. Atenție însă: legea nu face referire la vestigii istorice, cum este cazul Cimitirului din Alba Iulia, care este clasificat în această categorie de către Ministerul Culturii.

Este clar oricum pentru toată lumea: conform Art 25 din OG 43/2000 „Efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Iar dacă primarul Pleșa, ca și reprezentant al administrației publice locale a dat vreun astfel de ordin să fie călcat cu buldozerul un astfel de vestigiu, tocmai prin interzicerea efectuării descărcării arheologice, mă aștept ca organele de cercetare să îi pedepsească pe infractori. Chiar dacă autorul moral ar putea purta numele de Gabriel Pleșa… Toți suntem egali în fața LEGII!

Senatorul PSD, Călin Matieș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. pilu

    joi, 02.03.2023 at 18:21

    Oare cimitirul nu este luat în locaţie de pe vremea lui Stalin ? Pleşa ce treabă mai are ?

  2. Rosianu Marian

    joi, 02.03.2023 at 19:28

    Dl Maties ta treaba parlamentara nu aveti decat sa-l spionati zilnic pe Dl.Plesa. Oare asta e singura treaba a unui parlamentar? Cate legi ati initiat? Ce ati legiferat pentru a schimba in bine si pentru siguranta oamenilir din judetul Alba?

  3. gelu stoian

    joi, 02.03.2023 at 19:41

    BAI , individu-LE , cu OBRAZUL GROS , TOVARASE S(NATORIU)etor PSD calinas MATIES : Il ATACI pe Primarul Municipiului Alba Iulia , DOMNUL Plesa , INUTIL , doar pentru MOTIVUL ca el este ALES pe Lista USR ( Exact cum FACE PNL-ul si PSD-ul , in Bucuresti , cu Primarul General ! ) !!!!! Primarul nostru , Dl. Plesa nu-i VINOVAT DELOC = NU PRIMARIA A. Iulia are in ” Gestiune ” ACEST CIMITIR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. facsimil

    joi, 02.03.2023 at 22:23

    vorbești și te comporți ca un comunist autentic.
    oameni ca tine nu au ce căuta în politică în secolul XXI.

  5. Sfantul

    vineri, 03.03.2023 at 08:46

    Vorbeste Maties….liniște va rog. Cu tot respectul ce.il port morților ca ti-e brutare nu am cum sa iti port respect,esti de o prostie totala si te mai faci si.de.ras pe televiziu .Te visez primar la.Alba iulia ,veci nu vei fii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax