Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă, Adrian Simion-USR PLUS: Județul Alba ar putea fi un adevărat „plămân al României” (P)


Publicat

”Județul Alba este unul dintre județele în care în ultimii ani problemele legate de mediu încep să fie tot mai importante. Creșterea nivelului de poluare și prelucrarea deșeurilor coroborate cu intensificarea exploatării zonelor forestiere sunt doar trei exemple care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Așa după cum ne arată diverse surse (ww.calitateaer.ro, www.alea.ro, „Strategia energetică a județului Alba 2018-2020” ș.a.), pulberile în suspensie (PM10, PM2.5) reprezintă cel mai important poluant din emisiile monitorizate în județul Alba, contribuind la scăderea calității aerului. Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și pot să provoace grave probleme de sănătate.

În plus, o presiune puternică asupra calității aerului se datorează activităților industriale, depozitării și prelucrării deșeurilor, modului de încălzire a locuințelor pe timp de iarnă cu combustibil solid, arderilor neautorizate a deșeurilor, traficului rutier etc. Este, de asemenea, îngrijorător și faptul că se constată o scădere a suprafețelor forestiere pe care s-au realizat regenerări artificiale (vorbim de mai puțin de 240 ha la nivelul anului 2019).

Iar aceasta, în condițiile în care, s-a constatat o creștere constantă a recoltării de masă lemnoasă: de la 190 mii mc la nivelul anului 2018 la peste 220 mii mc în 2019. Scăderea suprafețelor împădurite conduce inevitabil la creșterea poluării aerului și la scăderea stabilității solului, aceasta manifestându-se prin puternice alunecări de teren.

Alte două elemente pe care ar trebui să le avem în vedere cu mai multă atenție sunt poluarea apei și deteriorarea solului. În ceea ce privește primul element, trebuie să amintim că în județul nostru doar ceva mai mult de jumătate din cursurile de apă din bazinul hidrografic Mureș se află într-o stare ecologică bună. Nivelul de poluare al pământului atinge uneori adâncimi mari, iar în unele zone, o parte din pânza freatică a localităților este poluată atât de mult, încât se ajunge ca apa din fântâni să nu mai fie potabilă.

Totodată, datorită poluării și altor factori combinați, deteriorarea solului se manifestă tot mai puternic, în ultimii ani, în aproape tot județul. Din păcate, zone critice se găsesc în Podișul Secașelor, din punct de vedere al eroziunii solului și al alunecărilor de teren.

În plus, selectarea și prelucrarea deșeurilor menajere este o problemă pentru care statul român a fost atenționat în mai multe rânduri de către diferite foruri interne și internaționale, printre zonele cu probleme fiind județul Alba. Finalizarea investițiilor în domeniul managementului deșeurilor trebuie să fie una dintre prioritățile zero ale viitorului Consiliu Județean și asta în paralel cu atragerea cât mai multor parteneri în activitatea de educare și conștientizare a populației, în procesul de colectare selectivă a deșeurilor, activitate în care suntem printre codașii Europei.

Așa după cum se știe, județul nostru este unul cu un bun potențial forestier. Suprafața totală a fondului forestier al statului, administrată de Romsilva în cadrul ocoalelor silvice, este în jur de 80000 ha, dar există posibilitatea ca această suprafață să crească până spre 100000 ha.

Ca atare, județul Alba ar putea fi un adevărat „plămân al României”, dacă s-ar controla mai bine tăierea pădurilor și Consiliul Județean Alba s-ar implica puternic în programe de limitare a poluării solului și a surselor de apă și de reîmpădurire a județului. Iar astfel de programe pot fi susținute, în paralel, și de proiecte de educație pentru mediu, precum desfășurarea de campanii anti-defrișare și de ecologizare și susținerea de către CJ Alba a unor astfel de campanii propuse de către ONG-uri și unități de învățământ.

De asemenea, ar fi necesară și o monitorizare mai atentă a drumurilor cu acces către exploatațiile forestiere, stabilirea de zone cu emisii reduse în care se va restricționa accesul vehiculelor poluante și punerea în aplicare a acțiunilor pe termen scurt, de exemplu restricționarea traficului pe drumurile județene în timpul episoadelor de poluare, în paralel cu dezvoltarea unor căi de rulare modernizate pe care să se asigure ocolirea zonelor locuibile.

Consiliul Județean Alba trebuie să se implice constant în programe care vizează încurajarea trecerii de la combustibilii poluanți la combustibilii „mai curați”, de exemplu, de la lemn sau cărbune la gaz sau energie electrică, inclusiv prin utilizarea de stimulente financiare pe care să le ofere CJ Alba. Deși județul dispune de resurse, în jur de jumătate dintre localitățile județului, de exemplu, nu sunt racordate la rețeaua de alimentare cu gaze naturale.

Totodată, ca membru fondator al ALEA, Consiliul Județean Alba se poate implica în susținerea mai puternică a evenimente locale de promovare a energiilor alternative. Acest fapt poate duce atât la încurajarea investițiilor private în acest domeniu, cât și la creșterea numărului de utilizatori casnici care să folosească surse alternative de energie (de exemplu panouri fotovoltaice) pentru reducerea consumului de lemn pentru încălzire, obținere de apă caldă etc.

Și nu în ultimul rând ar trebui să existe anumite sume (din surse proprii sau atrase) oferite de către CJ Alba către primării, pentru programe care să vizeze îmbunătățirea izolării și a creșterii eficienței energetice a clădirilor.

Toate acestea sunt doar câteva idei de la care se pot realiza proiecte frumoase și necesare, cu implicarea Consiliului Județean Alba, în vederea protecției mediului în județul nostru”, a declarat Adrian Simion, candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

UPDATE ACCIDENT GRAV la Aiud: Femeie lovită de o mașină pe trecerea de pietoni

Publicat

politie noaptea

O femeie din Aiud a fost acidentată grav sâmbătă seara, în timp ce traversa regulamentar pe o trecere de pietoni. 

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe strada Cuza Vodă. Tânăra este în stare de inconștiență.

UPDATE: Victima o femeie de 45 de ani, prezenta politraumatisme, fiind intubată de echipajul SMURD și transportată la spital, au precizat reprezentanții ISU Alba.

UPDATE 21.50: Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 20:30, un tânăr de 24 de ani, din comuna Mihalt, in timp ce conducea un autoturism in direcția Aiud – Turda, nu ar fi acordat prioritate de trecere și a acroșat o femeie de 45 de ani, din Aiud, care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului femeia a suferit leziuni corporale grave și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incompatibilitate reclamată la BEC, la o secție din Sebeș: Locțiitorul președintelui, fiul unei candidate la Consiliul Local

Publicat

m

Cu o zi înainte de alegerile locale, PNL Sebeș a înaintat o contestație către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 4 Sebeș în care susține că un locțiitor de la o secție de votare se află în incompatibilitate. 

Potrivit reprezentanților PNL Sebeș, Aron Andrei este  locțiitorul președintelui secției de votare nr. 108 Petrești, Municipiul Sebeș, dar se află în incompatibilitate fiind fiul candidatei PSD la funcția de consilier local, Aron Elena.

Conform art. 25 alin. 2 din Legea nr. 115/2015, „Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetățeni cu drept de vot.

Candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”.

Mai mult, reprezentanții PNL Sebeș susțin că în aceeași situație s-a aflat și dl Salău Nicolae, fratele candidatului PSD la funcția de consilier local, Salău Marius, la secția de votare nr. 107. Acesta s-a retras de la secția de votare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat despre cei care nu vor să poarte mască duminică la vot: ”Cei care păzesc secțiile nu vor permite acest lucru”

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit la digi24.ro despre posibilitatea ca unele persoane să insiste să intre fără mască la secțiile de vot. Acesta a spus că în acest caz, cei care pazesc localțiile respective nu le vor permite acest lucru. 

Arafat a spus că la fiecare secție de vot există maști și că fiecare dintre cetățenii care vor să își exercite dreptul de vot vor fi nevoiți să le poarte pe tot parcursul procesului de votare.

„La secțiile de vot, ce n-aș dori să văd – și sper să nu vedem acest lucru – sunt oamenii care vor veni și o să insiste să intre fără mască și e clar că forțele de ordine care sunt acolo nu le vor permite să intre fără mască. Sau mască purtată sub nas sau sub bărbie sau să intre în secție cu mască, după care să o scoată acolo ca să arate că el sau ea nu poartă mască. Cred că aici avem un risc și sunt convins că vor lua măsuri, pentru că indicațiile sunt foarte clare: președinții secțiilor de votare și cei care păzesc secțiile de votare nu vor permite acest lucru”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

El a explicat că în fiecare secție de vot vor fi măști care se dau celor care intră și nu au mască proprie. „Deci nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez. Ai mască acolo să iei, ca să votezi și poți vota fără nicio problemă”, a arătat secretarul de stat.

Arafat a mai spus de ce interzicerea accesului în secțiile de vot pentru cei care nu vor să poarte mască nu reprezintă o încălcare a drepturilor de alegător: „Cei care spun că le limităm drepturile trebuie să înțeleagă următorul lucru: așa cum intri la secția de vot și nu poți vota fără carte de identitate – asta e o condiționare, trebuie să ai cartea de identitate ca să votezi – așa trebuie să ai mască și să te dezinfectezi pe mâini ca să intri în secția de vot. Dreptul tău la vot este garantat, poți să votezi. Respecți regulile, asta este ideea. Respectând regulile, îi respecți și pe ceilalți”, a spus Raed Arafat.

În opinia sa, marea majoritate a populației vrea respectarea regulilor, iar cei care vor să voteze vor să voteze în siguranță. „Dacă respectăm regulile, avem risc minim. Risc zero nu există”, a menționat șeful DSU.

În final, Raed Arafat a adresat un apel celor care nu sunt de acord cu portul măștii: „Eu sper ca lumea să respecte regulile și mai ales aici mă adresez celor care au făcut tot posibilul să încerce să-i convingă pe ceilalți să nu poarte mască, să nu respecte regulile. Măcar în ziua asta, dacă vor să voteze, să-i respecte pe ceilalți și să poarte masca pe durata asta în care așteaptă și intră în secția de vot până ies din secția de vot”.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Vela dă asigurări că alegerile locale de duminică se vor desfășura în condiții de siguranță

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă, că pentru alegerile locale s-a dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în toate judeţele ţării, dar şi că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„Am luat câteva decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiţii. Şi la aceste alegeri am dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în 689 de localităţi, în toate judeţele ţării. Pentru acest lucru, am evaluat împreună cu specialiştii din minister patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele actuale din campania electorală, vizele de flotant, cât şi datele şi informaţiile deţinute fie de către Ministerul Afacerilor Interne, fie că s-au regăsit în spaţiul public în surse deschise”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

El a adăugat că au fost constituite echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ.

„O a doua decizie pe care am luat-o a fost cu privire la constituirea unor echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ, astfel încât la orice apel la 112, la orice incident să fim prezenţi în cel mai scurt timp. Totodată, la fiecare inspectorat judeţean, aşadar în fiecare judeţ din România, sunt echipe care vor monitoriza şi vor îndruma inspectoratele judeţene. Încă din data de 25 (septembrie – n.r.) am detaşat 82 de ofiţeri de la nivel central la nivel judeţean în misiune de monitorizare şi îndrumare”, a anunţat ministrul.

De asemenea, Marcel Vela a precizat că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„La nivelul zonelor care sunt formate între 4 şi 5 judeţe vor activa echipe de control din cadrul Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, împreună cu colegi din Corpul de control de la IGPR sau de la Frontieră sau de la Jandarmerie, astfel încât aceştia vor verifica modul în care îşi îndeplinesc angajaţii ministerului misiunile pe care le au în competenţă”, a precizat Vela.

Mai mult, ministrul de Interne a spus că la nivel de minister va funcţiona o grupă de coordonare până la încheierea procesului de votare, iar la nivel judeţean o grupă operativă care va coordona toate activităţile, astfel încât orice incident, orice contravenţie, orice infracţiune să fie evaluată şi tratată în mod operativ.

agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate