Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Călin Matieș, senator PSD de Alba: După un an de mandat, funcția nu m-a schimbat: Am rămas om între oameni!


Publicat

”Este perioada în care, de regulă, politicienii încep să își justifice existența și rolul lor important sau chiar vital în societate și cum anul care se încheie în curând a depins de mintea și realizările lor, cum au schimbat ei cursul istoriei națiunii sau al județului, funcție de fotoliul pe care l-au ocupat.

Eu n-am să fac asta pentru că, după un an de mandat, o pot spune răspicat că funcția nu m-a schimbat. Am rămas același om sincer și deschis, am făcut și greșeli și, cu siguranță, trolii de partid (indiferent de numele lui) le vor vedea numai pe acelea.

Oamenii care însă se privesc din când în când și în oglindă, vor vedea REALITATEA, ceea ce este evident. Nu am fost un politician de carieră, dar în acest prim an de mandat s-a văzut că pot face carieră în politica omului simplu.

Nu este nimeni mai în măsură decât mine, nici în județ și nici în Parlamentul României, care să se fi luptat, cu argumente și dovezi, pentru producătorii locali din Alba și din România. Și este și firesc pentru că am fost și sunt liderul multor producători locali sau de produse tradiționale. Și eu, la rândul meu, sunt unul dintre ei. Și nu mă ascund, nici nu îmi este rușine: am muncit 30 de ani pentru PITA de Sîntimbru. Sunt acel SENATOR-BRUTAR și mă mândresc cu asta.

Măcar eu am o meserie din care pot mânca o pită albă și nu voi depinde niciodată nici de politică, dar nici de jocurile politice. Iar asta știu că doare pe mulți dintre politicienii și trolii de partid, care nu mai încap de mine…

Nici unul dintre parlamentarii de Alba nu are habar ce înseamnă cu adevărat viața țăranului simplu, a celui care produce românește, fără subvenții și fără niciun ajutor, iar apoi vine statul și îi interzice să mai crească porci.

Sunt singurul parlamentar al României care am adus prima dată în fața opiniei publice și care m-am luptat cu fostul ministru PNL Oros – groparul agriculturii românești (Ordinul 24/29.01.2021 pentru PNL-iștii care se fac că uită). Și am reușit să îl fac să plece cu coada între picioare. Stoparea LEGII PORCULUI așa cum au gândit-o PNL și USR mi se datorează, chiar dacă alți parlamentari de Alba își arogă merite. Iar locuitorii de la sate știu asta.

Când președintele PNL de facto, Klaus Johannis a închis piețele alimentare (februarie 2021) am fost primul care am luat atitudine și alături de toți colegii mei i-am forțat să le redeschidă. În mai puțin de o săptămână au fost redeschise și nici nu a mai îndrăznit să le închidă de atunci.

Scăderea TVA la 5% pentru lemnul de foc, în luna iulie a.c. este o reușită a puternicului grup al PSD la nivel național. Alături de președintele interimar al PSD Alba și de toți colegii mei parlamentari am reușit ceea ce părea imposibil. Asta pe fondul măsurilor aberante promovate de USR de a interzice folosirea lemnului de foc începând de anul viitor. Dar este o idioțenie din PNRR pe care sperăm să o putem elimina pentru că România încă nu este capabilă să renunțe la lemnul de foc. Cel puțin nu deocamdată. Cu siguranță pădurile noastre sunt distruse din alte rațiuni, decât încălzirea locuințelor. Iar PNL-iștii din jurul platformelor industriale din Sebeș sau Suceava știu foarte bine despre ce vorbesc. Cu siguranță deputatul supranumit Drujba Apusenilor sau actualul primar al Sebeșului ne pot oferi mai multe detalii… Poate că din 4 în 4 ani mint frumos și se agață de fotolii. Dar va veni și momentul judecății celei adevărate…

Campaniile de promovare ale producătorilor locali din acest an, înlesnirea participării lor la târguri din județ sau din țară, promovarea produselor românești (Vinerea românească etc.) sunt acțiuni care sunt normale și se cunosc.

Am reușit să îi forțez pe cei din Ministerul Agriculturii să deschidă târgurile de animale din România. Până la urmă am reușit, după ce l-am presat pe ministrul Oros chiar la Zlatna. Acolo s-a câștigat practic bătălia pentru deschiderea târgurilor de animale, pentru cei care nu și-au dat seama…În luna iunie deja se deschideau primele târguri de animale din România!

Nu voi mai aminti toate acțiunile caritabile, care vi se datorează Dumneavoastră tuturor celor care v-ați implicat și mai ales doamnelor cu inimă mare din PSD Alba.

Dar nu poate fi trecut cu vederea evenimentul-spectacol dedicat sinistraților din Munții Apuseni, cum nici toate proiectele de suflet în care sunt implicate doamnele noastre social democrate: pachete, ghiozdane, cadouri pentru copii de Paști, Crăciun sau proiectele lunare de întrajutorare ale semenilor noștri.

Pentru cei care însă vor doar cifre, datele oficiale de pe site-ul Senatului României le stau la dispoziție:

-Inițiative legislative (32)

-Declarații politice (19)

-Întrebări (132)

-Interpelări (124)

-Interpelări adresate Primului Ministru (20)

-Luări de cuvânt în plen (100)

Am și o serie de nereușite pe care mi le asum la fel de cinstit și sincer:

-nu am reușit să îi conving pe PNL-iști și USR-iști în ianuarie-februarie să accepte amendamentul la bugetul României prin care toate spitalele în funcțiune sau măcar cele care primeau pacienți COVID să beneficieze urgent de fondurile necesare pentru modernizarea și updatarea instalațiilor electrice.

Acest amendament a fost picat de toți parlamentarii puterii de atunci. Au urmat incendii în spitalele României și zeci de români au ars de vii.

Le mulțumesc în primul rând colegilor mei din organizația PSD Alba, și mai ales celor care încep să vadă că schimbarea mentalităților nu înseamnă schimbarea doctrinară, dar este singura cheie pentru viitoarele bătălii pe care trebuie să le ducem și să le câștigăm, pentru binele tuturor locuitorilor județului Alba. Sunt și voi rămâne un om de echipă, doar că echipa poate și trebuie să fie una câștigătoare!

După un an de activitate, o pot spune răspicat: funcția nu m-a schimbat! Și nici nu mă va schimba vreodată.

Sărbători pline de speranța într-un viitor mai bun, plin de sănătate și demnitate tuturor!

Crăciun fericit!”, a declarat într-un comunicat de presă, Călin Gheorghe Matieș, senator PSD, brutar și producător român.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. alin

  vineri, 17.12.2021 at 14:24

  narcisitstule !!!!

 2. Gelu Stoian

  vineri, 17.12.2021 at 15:02

  „Lauda-ma gura, c-o sa-ti dau friptura ” > Asta-i Sloganul Electoral al Brutarului, Senator PSD de Alba, Calin Ghita MATIES si ” producator ” de MUNCA GREA, De OCNAS,In Brutaria Domniei SALE, Care, ” Dupa un an de mandat ” A rasmas UN ” om intre oameni ” LA ” fel de cinstit si sincer ” Ca Ponochio SI Baronul Munhaesen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Gelu Stoian

  vineri, 17.12.2021 at 15:05

  O micuta Erata : Dupa oameni, a se adauga [ ! ]-icul Brutarului si producatorului DE GOGOSI, Ghita Calin Maties !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Gelu Stoian

  vineri, 17.12.2021 at 15:09

  P.s. : Sabstantivul Gogoasa, de gen neutru – o gogoasa, doua gogosi, este un produs de patiserie, din aluat normal, copt nitelus in ulei, dupa ” umflare ” pudrat cu zahar pudra cu vaniei, si, in mod figurat = O MINCIUNA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Gelu Stoian

  vineri, 17.12.2021 at 15:13

  P.s. DOI > Legea Porcului : C.Gh. Maties, Senator de Alba = ” Oaie, musiu Daea, IN Sorici De PORC ” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Curiozități din limba română: Grupuri de cuvinte care se citesc identic de la stânga la dreapta și invers

Publicat

Știați că, în limba română, există niște grupuri de cuvinte care se citesc la fel, de la stânga la dreapta și invers? Dincolo de cuvintele utilizate în mod curent în vorbire, limba română ascunde şi alte construcţii care definesc curiozităţi ale vocabularului naţional.

Curiozități din limba română

Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul ”om”. La plural este ”oameni” și diferența este de patru litere, scrie DCNews.ro.

Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit este „kitsch”, termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale. De exemplu „Oaia aia e a ei”.

„Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

Palindrom, cu pluralul palindromuri, reprezintă un cuvânt sau un grup de cuvinte care poate fi citit de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul.

Iată câteva exemple: capac, coc, bob, radar, lupul, potop, apa, ara, dud, cojoc, aerisirea, elevele, cazac, rotor, tot, rar, rever, târât, Ana, Ada, așa, ața, axa, Anina, civic.

Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă.

”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „Ele fac cafele. „O ramă maro.”

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Opt cuvinte din limba română care au dispărut

 • Ardău – ardelean, român care locuiește în Ardeal
 • Boreasă – nevastă, soție
 • Cioareci – ițari, izmene
 • Duhan – tutun (vine de la „a duhni”)
 • Făgădău – crâșmă, birt
 • Torocală – amestecătură, chestii puse laolaltă
 • Zicalaș – cântăreț, scripcar
 • Ciupag – partea iei de la brâu în sus, care are cusături deosebite. 2. bucată de pânză cât o batistă primită de un copil care duce crucea sau sfeșnicul la înmormântare. 3. ie. 4. partea rochiei care îmbracă pieptul și spatele; pieptar, corsaj, mânecar. 5. gulerul cămășii cu flori, al iei. 6. broderie pe pieptul iei.

 

sursa: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Noile prețuri plafonate la gaze și energie electrică. Acord în Coaliția de guvernare. Măsurile se aplică din 1 februarie

Publicat

Coaliția de guvernare a decis luni seara ca prețurile la energie și gaze naturale să fie plafonate. Decizia va fi luată prin OUG.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara, noile prețuri plafonate. Acestea vor fi aplicate de la 1 februarie.

„Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât plafonul la energia electrică scade de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează compensarea. Va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 lei per kilowatt.

Pentru consumatorii non-casnici, prețul va fi plafonat la un leu pe kilowatt.

La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kwh, iar limita de consum pentru cinci luni va crește de la 1000 la 1500 kilowați. Se va aplica și un discount de 40%, de la 33% la 40%, cu un preț de 0,221 lei/kwh. Pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura preț de 0,37 lei/kwh.

Am luat decizia ca toate facturile emise greșit să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.

Plafonarea se aplică de la 1 februarie până la 31 martie, urmând ca în această perioadă să venim cu o analiză și să luăm decizii în continuare”, a declarat premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că impactul bugetar pentru plafonare este de aproximativ 3 miliarde lei.

De asemenea, a mai spus că este vorba despre o plafonare a prețurilor, nu se renunță la liberalizarea pieței.

Au fost peste 1 milion de facturi greșite.

Premierul a precizat că ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor nu va întârzia mai mult decât săptămâna viitoare pentru a putea fi aplicate.

Care au fost variantele inițiale

Membrii Coaliției de guvernare s-au reunit luni seara în ședință pentru a decide măsuri care să ducă la stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze.

Varianta PNL a fost revenirea la preț reglementat pentru o perioadă de până la șase luni pentru consumatorii casnici și variante de compensare de la buget pentru companii.

PSD a propus plafonarea prețului la energie și gaz la o valoare mai mică decât cea stabilită anul trecut, dublarea volumului pentru care prețul este compensat și reducerea TVA la 5%.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaje-capcană în mediul online. Atenție ce link-uri deschideți după ce primiți mesaje pe rețele social media

Publicat

Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media, a atenționat Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Este vorba despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’ sau ‘tu ești în videoclip’. Aceasta a mai fost semnalată și anul trecut.

Potrivit DNSC, mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.

De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment.

Ce trebuie să faceți dacă ați dat click pe acel link sau vedeți că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).


 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Vești bune pentru românii care locuiesc la bloc. Se vor putea cere bani de la stat pentru mai multe lucrări de renovare

Publicat

Autoritățile vor să introducă noi tipuri de lucrări de intervenții/activități pe lista celor eligibile, în cadrul programului privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Astfel, pe lângă lucrările de reabilitare termică, se vor putea primi bani de la stat și pentru lucrări de reabilitare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă. 

Citește și Românii vor primi bani de la stat pentru lucrări care reduc factura la energie. Lista programelor anunțate de Ministrul Mediului

De asemenea, toate cheltuielile legate de elaborarea documentelor necesare vor putea primi finanțare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat în data de 7 ianuarie un proiect de OG pentru modificarea și completarea OUG nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Vezi AICI proiectul.

Prin actul normativ se urmărește eficientizarea Programului național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, prin introducerea în lista cheltuielilor eligibile a unor lucrări de intervenție care să conducă la o renovare, cel puțin, moderată, precum și a cheltuielilor necesare elaborării documentației tehnico-economice.

„Modificările aduse programului multianual pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe vor conduce la creșterea nivelului de ambiție în ceea ce privește renovarea energetică a acestora, prin obținerea a cel puțin 30% economii de energie primară, prin stabilirea unei liste actualizate a listei de cheltuieli eligibile pentru renovare moderată sau aprofundată și prin creșterea nivelului de ambiție a indicatorilor de performanță pentru proiectele depuse în cadrul programului”, se precizează în nota de fundamentare.

Pentru a crește rata de renovare a blocurilor, se propune în cadrul proiectului de act normativ finanțarea din fonduri de la bugetul de stat sau din alte surse legal constituite a cheltuielilor necesare pentru elaborarea documentațiilor tehnico- economice.

De asemenea, se va avea în vedere revizuirea/completarea listei de intervenții eligibile, dar și introducerea unor indicatori de performanță pentru proiectele depuse în cadrul programului pentru monitorizarea economiilor de energie.

Astfel, suplimentar față de lista de lucrări de intervenție/activități pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, eligibile, prevăzute în legislația în vigoare, se propun:

– lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/ înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată;

– lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;

– montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea scopului proiectului;

– implementarea sistemelor de reglare și automatizare a clădirilor/sistemelor de management a energiei clădirilor (BEM), inclusiv a sistemelor de răcire, care permit gestionarea eficientă a energiei pentru utilizatorii finali;

– acolo unde este posibil, să se treacă la înlocuirea ascensoarelor, a instalațiilor electrice și de apă, de scurgere și de canalizare cu sisteme mai moderne și mai eficiente;

– pentru clădirile rezidențiale supuse unei renovări majore, cu mai mult de 10 locuri de parcare, instalarea infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Față de lista de lucrări de reabilitare termică a anvelopei, se propune suplimentar introducerea următoarelor lucrări eligibile:

– izolarea termică a fațadei – partea vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate;

– izolarea termică a planșeelor sau a pereților dintre spațiul încălzit și alte spații comune neîncălzite;

– asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

Față de lista de lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, se propune suplimentar introducerea următoarelor lucrări eligibile:

– lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin:

a) prevederea unui concept rezonabil de ventilare naturală sau mecanică care poate include dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spațiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele de anvelopă, sau

b) prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată.

– montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri şi alte activităţi care conduc la realizarea scopului proiectului:

a) montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice şi/sau, după caz, instalarea unor sisteme de management energetic integrat, precum sisteme de automatizare, control şi/sau monitorizare, care vizează şi fac posibilă economia de energie la nivelul sistemelor tehnice ale clădirii;

b) montarea echipamentelor de măsurare a consumurilor de energie din clădire pentru energie electrică şi energie termică;

c) realizarea lucrărilor de racordare/branşare/rebranşare a clădirii la sistemul centralizat de producere şi/sau furnizare a energiei termice;

d) realizarea lucrărilor de înlocuire a instalației de încălzire interioară cu distribuție orizontală la nivelul apartamentelor și modul de apartament inclusiv cu reglare și contorizare inteligentă;

e) implementarea sistemelor de management al consumurilor energetice: achiziționarea şi instalarea sistemelor inteligente pentru gestionarea energiei.

– lucrări de înlocuire a cazanului din centrala termică de bloc/scară, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor de CO2, cu cazane pe gaz în condensație, compatibile cu combustibilii gazoși regenerabili.

Se propune suplimentar introducerea unor lucrări eligibile de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii, astfel:

a) reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate;

b) înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED;

c) instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare/prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

„Cu privire la indicatorii de performanță care urmează a fi stabiliți pentru a atinge pragul unei renovări aprofundate, este necesară modificarea prevederilor din OUG nr. 18/2009 referitoare la încadrarea consumului anual specific de energie calculat pentru încălzirea locuințelor sub valoarea 100 kWh/m² arie utilă, în condiții de eficiență economică, prin definirea de valori limită pentru consumul specific de energie primară pe utilități relevante (adică cele pentru care există sisteme/instalații prin care se consumă energie), dar și pentru indicatorii parțiali de performanță energetică pentru anvelopa clădirii (valori U/rezistențe termice corectate) și pentru instalații/echipamente.

Valorile vor fi stabilite în funcție de indicatorii prevăzuți în metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor (aflată în fază finală de revizuire), preconizată a fi aprobată la finalul anului în curs, și vor fi fundamentate pe baza rezultatelor aplicării ghidului de bună practică privind atingerea nivelurilor optime, din punct de vedere al costurilor, al cerințelor minime de performanță energetică a diverselor categorii de clădiri (aflat în fază finală de redactare), urmărindu-se tranziția către nivelurile stabilite pentru nZEB la renovarea energetică a clădirilor existente”, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, proiectul stabilește că realizarea auditului energetic, a expertizei tehnice, proiectarea lucrărilor de intervenție, precum și verificarea documentațiilor tehnice pentru autorizare sau realizarea certificatelor energetice la finalizarea lucrărilor vor putea fi finanțate integral din fondurile aferente PNRR.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate