Connect with us
Publicitate

Actualitate

Comunicat de presă Sorin Bumb: Modificările pe care le-am adus Legii Minelor permit crearea de noi locuri de muncă în Alba (P)

Publicat

Legislația actuală din domeniul minelor are prea multe lipsuri și „portițe” de care mulți „băieți deștepți” se folosesc în interesul propriu.

Nu este adaptată la zilele noastre și la tehnologiile de extracție și prelucrare din zilele noastre. Tocmai de aceea, prin Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților am inițiat numeroase modificări la Legea Minelor.

Este nevoie de o lege adaptată la realitate, la fel ca și în domeniul energiei, unde am reușit deja să promovez importante modificări care permit extinderea rețelelor de gaze și energie electrică din bani europeni și dau șansa oamenilor să se branșeze la aceste utilități fără a mai plăti taxe de zeci de mii de lei.

Este nevoie să ne protejăm resursele și să le putem exploata corect, în beneficiul oamenilor, nu să ajungem iar în situații aberante precum se întâmplă cu hidrocentralele în a căror construcție statul a investit ani de zile și a fost apoi blocat, când era la 90% stadiu de construire, iar acum, în loc să ne producem propria energie verde o importăm de la alții, ori în cazul exploatării de lemn, unde moții au ajuns să nu mai aibă dreptul nici la parul de claie – acea bucată de lemn în jurul căreia de sute de ani își clădesc căpițele de fân, în timp ce marile combinate rad sute de hectare de pădure în fiecare zi.

Și toate astea din cauza unor legi strâmbe, promovate de unii care și-au văzut doar de buzunarul propriu, călcând pe interesul public și pe nevoile cetățenilor.

Astăzi există tehnologii sigure de exploatare, folosite în toată lumea, care permit valorificarea resurselor subsolului și dezvoltare economică protejând, în același timp, natura.

De aceea, în ultimele luni am lucrat intens, aducând numeroase modificări Legii Minelor, care a fost adoptată de Parlament săptămâna trecută. Am reglementat clar exploatarea haldelor de steril, din care pot fi recuperate, cu noile tehnologii disponibile acum, minereuri valoroase, respectând condițiile de mediu.

În județul Alba avem mai multe astfel de locații și există interes din partea investitorilor care vor crea locuri de muncă și venituri în bugetele locale. Am reglementat redeschiderea perimetrelor miniere închise nejustificat în trecut. E vorba de perimetre rentabile, din care avem și în județul Alba și care stau închise din cauza unor prevederi birocratice aiuristice.

Prin noile reglementări pe care le-am introdus peste 900 de perimetre vor fi redeschise. Am reglementat o situație care bloca investitorii ce doresc să preia mine epuizate și închise și să le transforme în atracții turistice, sau mine de sare care pot fi introduse în circuitul balnear și turistic.

Am modificat sistemul de plată al redevențelor pentru exploatările de suprafață și pentru apele minerale, astfel încât să existe un echilibru între bugetul local și cel național.

Prin noile reglementări, 45% din valoarea redevențelor –acele taxe pe care firmele de exploatare le plătesc pentru că folosesc resursele naturale, care sunt avuție națională – rămâne la primării, 35% merge la consiliile județene și 20% merge în bugetul central.

Până acum, toți banii rămâneau la București.

Am modificat definiția apelor de zăcământ, care creau o situație aberantă pentru că statul – cel care are în proprietate aproape toate minele închise cu zeci de ani în urmă – trebuia să plătească tot statului niște taxe de poluare pentru apele care apar în mod natural în orice mină. Ori din această cauză, statul ajunsese dator la stat și nu mai putea gestiona corespunzător aceste mine deja închise.

Toate aceste modificări vor permite o mai eficientă gestionare a resurselor minerale ale României, iar în județul Alba, vor permite reluarea activității în anumite perimetre miniere, creșterea capacității de producție a Cuprumin și încă un pas către realizarea unui combinat de prelucrare a minereului de cupru în Munții Apuseni. Sunt reglementări care generează venituri și locuri de muncă și care ne vor ajuta să nu mai depindem de alții pentru gestionarea bogățiilor noastre.

Sorin Ioan BUMB

  Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    luni, 09.11.2020 at 12:41

    Da, ati initiat. Dar pana la aprobare aceasta lege va suferi (ca si altele) atatea modificari incat nu va mai fi ceea ce v-ati propus. Dar pentru campania electorala da bine, ca si cea cu gazul pe gratis, unde costurile vor fi suportate in pret si vor plati si aia care si-au bagat gazul. Tromboane PNL-iste. Incepeti sa semanati cu PSD-ul la promosiuni. Jalnic !

  2. SoB

    luni, 09.11.2020 at 19:10

    Pilu din pacate si PNL si USR fac aceleasi promisiuni cum facea si PSD. Am vazut ca USR vrea sa scoata impozitul pe salariu minim, am ras copios.
    Cat de prosti ne cred?
    Macar bun simt sa promiti ceva realizabil

  3. VICTOR

    duminică, 22.11.2020 at 16:58

    DOMNULE BUMB,DOMNULE ROMAN
    DACA BINE AM CITIT CE VRETI SA MODIFICATI IN LEGEA MINELOR ESTE DE NEACCEPTAT.
    NOI VA PROPUNEM ALTCEVA,IN LOC SA TRANSFORMAM ANRM-UL INTRO TARABA DEJA OPACA SI CORUPTA(SI MAI RAU FARA AVIZUL OBLIGATORIU AL GUVERNULUI) DE VANDUT LICENTE DE EXPLOATATE, HAIDETI SA PUNETI IN LEGE OBLIGATIVITATEA UNUI REFERENDUM PENTRU FIECARE LICENTA ( DEOARECE APARTIN ROMANIEI DECI POPORULUI); CHIAR NU INVATATI NIMIC DIN EPISODUL ROSIA MONTANA?
    APOI CUM DUMNEZEU DUPA LEGEA DVS, APELE DE MINA SUNT APE CURATE? APELE DE MINA E BINE STIUT CA SPALA MINA SI STERILUL DECI SUNT CONTAMINATE IN VARII PROPORTII CU DIFERITE SUBSTANTE. LUATI DE EXEMPLU O PROBA DE APA DE MINA DE LA GURA BARZA,DE LA MINA BAITA SAU DIN LACUL GEAMANA, TRIMITETI-LE LA ANALIZA SI DUPA AIA MAI VORBIM; DIN CATE STIU A FOST FACUT UN STUDIU CHIMIC AL APELOR ARIESULUI ACUM CATIVA ANI DE UBB CLUJ-NAPOCA SI E PLINA DE METALE GRELE, DECI E APA CONTAMINATA. IN LOC SA RECUNOASTETI PROBLEMA SI SA INCERCAM SA LE DECONTAMINAM VOI VA PROPUNETI SA NE UITAM IN ALTA PARTE PIERZAND ORICE CONTROL ASUPRA PROBLEMEI. PAI ATUNCI PRIN EXTENSO IAZURIILE CU CIANURI DUPA CE VOR FI INCHISE SE TRANSFORMA PRIN BAGHETA MAGICA IN APA CURATA SI LIMPEDE?
    APOI, CUM SA TRANSFORMAM FOSTELE MINE IN GROPI DE GUNOI? IN LOC SA LE DEPOLUAM VOI PROPUNETI SA FIE MAI POLUANTE. FRUMOASA MOSTENIRE VRETI SA LASATI GENERATIILOR VIITOARE.
    DACA AVETI CONSTIINTA OPRITI MIZERIA ASTA DE PROIECT LEGISLATIV.
    IN LOC SA VA PREOCUPE DE EXEMPLU CUM ATI PUTEA FACE CA SA IA FIINTA O FILIERA COMPLETA A PRELUCRARII CUPRULUI ASTFEL INCAT ROMANIA SA PRODUCA PRODUSE FINITE CU PLUS VALOARE (FIRE,CABLURI,TEVI DE CUPRU,ETC) VOI SUNTETI DE ACORD CU EXPORTAREA MINEREULUI BRUT IN CHINA CA SA LE DAM LOR DE LUCRU SI SA CASTIGE EI? EXPORTAM MINEREU BRUT DE LA ROSIA POIENI PRECUM O TARA BANANIERA? CU ASTA NU AVETI NICIO PROBLEMA?
    IAR CARDASIA ASTA CU NICOLAE TURDEANU NU-I A BUNA; OARE NU DANSUL ERA SEF LA MINVEST IN PERIOADA CAND MINISTRU AL INDUSTRIILOR ERA TRADICEANU SI DE LA EI A PORNIT POVESTEA PUTUROASA CU ROSIA MONTANA? PUTIN CONFLICT DE INTERESE?
    APOI NU NI SE SPUNE NIMIC CUM VOR FI SELECTATI ACEI INVESTITORI? CA SI CEI DE LA ROSIA MONTANA SI CERTEJ? FIRME SAU FONDURI SPECULATIVE INREGISTRATE IN PARADISURI FISCALE SI CARE MAI SUNT SI SPECIALISTI IN A FENTA BUGETUL DE STAT PRIN EVAZIUNE FISCALE SEMILEGALA (PARDON,I SPUNE OPTIMIZARE FISCALA). NU, MULTUMIM.
    CUM PUTETI SA-I PRIVITI PE MOTI IN OCHI SI SA-I MINTITI.
    CHIAR ASA DE TARE URATI ROMANIA?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate