Economie
Băncile desființează casieriile și introduc digitalizarea. Câte salarii compensatorii cer angajații în caz de concediere
Sindicatele se așteaptă la restructurări în rândul băncilor, după ce Raiffeisen Bank a anunțat că desființează casieriile, iar modelul ar putea fi urmat și de alte instituții de profil. În acest context, au fost demarcate negocieri inclusiv pentru salarii compensatorii.
Angajații din bănci vor opt salarii compensatorii, în caz de concediere. Criza sanitară și digitalizarea au determinat tot mai multe bănci să renunțe la o parte bună din salariați. În timpul acesta au fost închise casierii și chiar sucursale sau este în prim-plan o cerință către angajați: să lucreze de acasă.
Un exemplu recent vine din partea Raiffeisen Bank. Banca a anunțat că va renunța la casieriile sale din 17 ianuarie pentru IMM-uri și de la 1 februarie a renunțat și pentru persoane fizice potrivit adevărul.ro.
„Ne aşteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desfiinţare de agenţii bancare şi sistemul de digitalizare accelerată va continua.
Mă aştept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiinţat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat şi de alte bănci.
Raiffeisen Bank a fost un model şi cred că, în curând, vor renunţa la casierii şi BCR şi BRD. De aceea, trebuie să găsim soluţii de protecţie pentru angajaţii băncilor”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), Constantin Paraschiv, pentru economica.net.
Acesta a precizat că au început negocierile dintre sindicate şi patronate privind contractul colectiv de muncă la nivel de ramură.
Sunt discuții referitoare la salariului minim în bănci, numărul salariilor compensatorii în caz de restructurare a reţelei băncii şi telemuncă.
Ce revendicări au salariații din bănci
- creşterea salariului minim la nivel de ramură de la 2.500 lei brut la 3.500 lei brut
- creşterea numărului de salarii compensatorii de la 4 la 8
- includerea condiţiilor de efectuare a telemuncii în contractul colectiv de muncă
- angajaţii să beneficieze de plata cheltuielilor cu utilităţile (electricitate, gaze, internet etc), în valoare de cel puţin 200 de lei pe lună, precum şi cheltuielile legate de curierat
- venit suplimentar pentru acoperirea gradului de uzură a echipamentelor proprii folosite în interes de serviciu, venit care care se va negocia cu angajatorul.
În contextul pandemiei și digitalizării, nu este exclus ca şi alte instituţii bancare să renunțe la casierii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News