Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Concediu în Grecia 2021. Ce trebuie să știi despre condițiile de intrare în țară, documente și drumul prin Serbia și Macedonia

Publicat

d

Weekend-ul trecut, sute de turiști români au așteptat ore în șir la cozi la punctul de frontieră Kulata-Promachonas pentru a intra în Grecia.

Autoritățile elene au susținut că una dintre principalele cauze a fost că mulți dintre ei nu aveau completat formularul de identificare a pasagerului.

Citește și Concediu în Grecia IULIE 2021. TOT ce trebuie să știi despre condițiile de intrare, documente și drumul prin Serbia și Macedonia

Toate explicațiile despre când ar trebui completat documentul ca să evitați să așteptați la coadă în cazul în care v-ați programat o vacanță în Grecia, dar și care sunt condițiile de intrare, se regăsesc mai jos.

Condiții pentru tranzitarea Serbiei

Accesul tuturor cetățenilor străini, cu excepția cetățenilor din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru și Ungaria, este permis doar dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență.

Lista laboratoarelor de specialitate acreditate de Ministerul Sănătății din România poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății: https://www.ms.ro/centre-testare/.

În situația unei întârzieri care nu a putut fi evitată, determinată de motive obiective care pot fi demonstrate (precum întârzierea mijlocului de transport) se permite intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Serbia dacă testul negativ nu este mai vechi de 72 de ore de la momentul recepționării rezultatului.

Cetățenii români pot tranzita Serbia fără să prezinte testul dacă durata de tranzitare pe teritoriul statului Sârb nu depășește 12 ore.

Puncte de frontieră deschise

În prezent, la frontiera terestră româno-sârbă sunt deschise traficului rutier de mărfuri și de persoane punctele de trecere Srpska Crnja-Jimbolia, Stamora Moravița, Porțile de Fier I, Naidas–Kaluderovo (rutier), iar pentru traficul feroviar de mărfuri punctele de trecere Jimbolia/Srpska Crnja și Stamora Moravița/Vatin.

Punctele de frontieră între România și Republica Serbia care au fost închise sunt următoarele: Valcani-Vrbica (rutier), Comlosu Mare – Nakovo (rutier), Foeni – Jasa Tomic (rutier), Porțile de Fier 2 – Djerdap 2 (rutier), Moldova Veche – Golubac (fluvial), Svinița – Donji Milanovac (fluvial), Orșova – Tekija (fluvial), Porțile de Fier/Drobeta – Kladovo (fluvial).

Excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (pentru cetățenii străini care doresc să intre în acest stat):

  • cetățenii străini care tranzitează teritoriul Republicii Serbia, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore; autoritățile de frontieră solicită o dovadă a tranzitului (dovada domiciliului sau reședinței în statul de destinație, dovada rezervării unui pachet turistic etc. în statul de destinație);
  • cetățenii străini vaccinați în Republica Serbia cu ambele doze de vaccin sau, în cazul vaccinului Astra Zeneca, cu prima doză de vaccin și care dețin dovada vaccinării emisă de autoritatea sârbă competentă;
  • cetățenii unui stat vecin care sunt lucrători transfrontalieri, adică locuiesc în zona de frontieră a statului vecin și sunt angajați pe teritoriul Republicii Serbia, dacă dețin documente justificative valabile, cu condiția reciprocității;
  • membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore, precum și transportatorii care au ca destinație finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat;
  • membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie și de transport internațional de persoane), aflați în tranzit sau cu destinație finală sau stație în Republica Serbia;
  • personalul feroviar;
  • personalul navigant cu destinația Republica Serbia, precum și personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile internaționale sârbe;
  • personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port intern sârb sau care se află în tranzit. Tranzitul fluvial pe căile navigabile internaționale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, în cazul navigației în amonte, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje și la 60 de ore pentru nave; în cazul navigației în aval este limitat la 72 de ore pentru barje și la 54 de ore pentru nave;
  • copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore;
  • cetățenii statelor vecine care locuiesc în zona de frontieră a statului vecin și sunt proprietari de terenuri agricole pe teritoriul Republicii Serbia, care se deplasează în vederea desfășurării de lucrări agricole și prezintă dovada deținerii terenului agricol sau confirmarea proprietarului terenului că persoana respectivă desfășoară lucrări agricole pe terenul său; această excepție se aplică sub condiția reciprocității;
  • membrii misiunilor diplomatice și consulare acreditate în Republica Serbia și personalul organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente;
  • convoaiele umanitare agreate pe cale diplomatică;
  • militarii, polițiștii și membrii altor forțe de securitate care tranzitează teritoriul Republicii Serbia sau intră pe teritoriul acesteia în scopuri profesionale, cu condiția notificării prealabile.
  • persoanele care se deplasează în scop de afaceri, a căror intrare este anunțată Poliției sârbe de frontieră de către Camera de Comerț a Serbiei, cu cel puțin 24 de ore anterior momentului intrării. În termen de maximum 24 de ore de la intrarea pe teritoriul Serbiei persoanele respective vor înainta Camerei de Comerț a Serbiei rezultatul unui test PCR negativ efectuat pe teritoriul Serbiei. În situația în care un asemenea test nu este prezentat, Camera de Comerț a Serbiei va informa Institutul de Sănătate Publică;
  • cetățenii statelor care au încheiat cu Republica Serbia acorduri de recunoaștere a certificatelor de vaccinare împotriva  COVID-19, dacă aceștia prezintă certificat de vaccinare emis în conformitate cu acordurile respective; copiii minori nevaccinați care însoțesc persoanele vaccinate menționate mai sus. Până în prezent Serbia a încheiat astfel de acorduri cu Grecia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Croația, Ungaria.

Recomandări pentru cetățenii români care se deplasează spre și dinspre România 

Pe cale rutieră: în cazul în care nu dețineți un mijloc propriu de transport, precizăm că nu există legături rutiere de transport în comun dinspre și către România (nu a fost reluat transportul rutier de persoane către România).

Se poate apela la mijloace de transport în comun până la cel mai apropiat punct de frontieră cu România sau apelarea la un serviciu de taxi până la frontieră, urmând ca după traversarea pe jos a frontierei, cetățenii români să utilizeze un alt mijloc de transport.

Punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier nu poate fi traversat pietonal. Rute interne de autobuz: https://redvoznje.bas.rs/#/departureSearch/Serbia/VR%C5%A0AC%20PIJACA/2020-06-01/1/departureTime/asc/25?lang=en-us.

Pe cale aeriană: în cazul tranzitului aeroportuar din România prin Republica Serbia către un stat terț se recomandă obținerea unui răspuns ferm din partea companiei aeriene privind permisiunea de îmbarcare pe aeroportul din Republica Serbia către destinația terță (au existat cazuri în care autoritățile aeroportuare sârbe, întemeindu-se pe instrucțiunile comunicate de companiile aeriene, nu au permis îmbarcarea către statul terț, apreciind că cetățenii români nu vor putea intra în statul de destinație).

De asemenea, în situația persoanelor care sosesc pe cale aeriană în Republica Serbia în vederea continuării călătoriei pe cale rutieră către România, unele companii aeriene solicită dovada rezervării mijlocului de transport către România (rezervare autobuz, taxi, rent a car), în caz contrar solicitând prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 ore. În acest sens se recomandă obținerea unor informații clare din partea companiei aeriene privind condițiile în care se permite îmbarcarea.

Drumul prin Macedonia

Macedonia se află în stare de urgență până la 30 iunie 2021.

Restricții de intrare pe teritoriul național

  • Începând cu luna iunie 2020, accesul tuturor cetățenilor străini este din nou permis în Macedonia de Nord, fără îndeplinirea unor condiții prealabile.
  • Atenție ! – În cazul tranzitării Macedoniei de Nord în intervalul orar 00.00 – 04.00, când se aplică restricțiile interne de deplasare, există o limitare de 3 ore pentru efectuarea tranzitului.
  • Aeroporturile Skopje și Ohrid s-au deschis începând cu luna iulie 2020.

RECOMANDĂRI pentru cetățenii români:

  • Cetățenii români din Macedonia de Nord se pot întoarce în România pe cale terestră prin Bulgaria, prin punctul de trecere a frontiere Deve Bair / Kjostendil sau prin Serbia, prin punctul de trecere a frontierei Tabanovce / Preshevo.
  • Începând cu 15 mai  2021, punctul de trecere a frontierei Bogorodica / Evzoni de la granița dintre Macedonia de Nord și Grecia își reia programul normal de lucru. Pentru detalii privind condițiile de intrare în Grecia vă rugăm să consultați pagina web a MAE https://www.mae.ro/node/51914.
  • IMPORTANT: pentru tranzitarea Macedoniei este necesară o asigurare ( carte verde) auto pe care să fie bifat statul respectiv. De asemenea cei care merg cu mașini de firmă trebuie să aibă asupra lor împuternicire în limba engeză

Măsuri pe plan intern:

  • Începând cu 13 mai 2021, se aplică restricții de deplasare zilnice, în intervalul orar 00.00 – 04.00.
  • Începând cu 1 iunie, nu mai este obligatorie purtarea măștii de protecție în aer liber, cu recomandarea de a purta masca de protecție în cadrul unui grup mai mare de persoane. Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în transportul public, taxi și în toate spațiile închise.
  • De la 1 iunie, se anulează interdicția de grupare în spațiul public a mai mult de 4 persoane; în restaurante, cafenele, terase, etc este permisă prezența a șase persoane, cu respectarea distanțării între persoanele de la masă.
  • De la 1 iunie , este permisă  prezența spectatorilor la competițiile sportive care se desfășoară în aer liber până la 30% din capacitatea totală a vizitatorilor, cu respectarea obligatorie a distanței sociale de 1,5-2 m (trei locuri) și cu aplicarea consecventă a măsurilor de protecție  împotrivă Covid-19.
  • De la 1 iunie, este permisă organizarea nunților și a altor evenimente festive în aer liber/terase de vară până la maximum 100 de persoane, dar nu mai mult de 50% din capacitatea spațiului și până la maximum șase persoane la masă, cu asigurarea distanței recomandate dintre persoane.
  • Începând cu 12 mai 2021 restaurantele și cafenelele își reîncep activitatea numai în spațiile deschise  (terase), până la ora 23:30. Excepțiile prevăzute pentru unitățile de alimentație publică de pe aeroporturile internaționale, precum și din unitățile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, etc.) pentru persoanele cazate în aceste facilități, rămân în vigoare.
  • Începând cu 12 mai, este reluată activitatea sălilor/cluburilor de fitness, centrelor sportive, sălilor de sport, cu respectarea măsurilor sanitare și de distanțare socială. Evenimentele publice culturale, științifice și de divertisment se pot desfășura în limita a 30% din capacitatea spațiilor închise și până la 50% din capacitatea spațiilor deschise. Evenimentele sportive se desfășoară fără prezența publicului.
  • Începând cu luna iunie 2020, a fost consolidat controlul respectării măsurilor de distanțare.
  • Autoizolarea devine obligatorie de la data dispunerii măsurii până la primirea unui rezultat negativ al testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Dacă testul este pozitiv, măsura autoizolării nu poate fi suspendată.

Formularul de identificare a pasagerului (PLF) se poate completa online

MAE informează că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Republica Elenă nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

Citește și: Ghid de vacanță, iunie 2021: Condiții de călătorie și restricții în țările preferate de români pentru concediul din această vară

În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Formularul se completează accesând pagina de internet – https://travel.gov.gr.

Măsura testării rapide se face în mod aleator.

Pentru a evita aglomerația, completați formularul de acasă

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

MAE reamintește că este în vigoare măsura testării rapide, în mod aleatoriu, în punctele de trecere a frontierei.

Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia de COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

MAE precizează că autoritățile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulației și reducerea timpului de așteptare la frontieră.

MAE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere a frontierei menționat și va rămâne în dialog constant cu autoritățile elene pentru identificarea soluțiilor necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare.

Mulți români au scris pe pagina de Facebook Forum Grecia că așteaptă câteva ore pentru a trece granița la Kulata- Promachonas din cauza aglomerației.

Condiții de intrare în Grecia

Intrarea românilor în Grecia este permisă doar celor care îndeplinesc una dintre următoarele condiții:

  • prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;

sau

  • prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.

sau

  • prezintă o dovadă emisă de către un laborator autorizat în statul de proveniență prin care se confirmă faptul că persoanele au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Ce trebuie să știe românii care merg în Grecia prin Serbia și Macedonia de Nord

Românii care merg în Grecia prin Serbia și Macedonia de Nord, trebuie să știe că pe teritoriul celor două state ( care nu sunt în UE) pot intra cu pașaport sau cu carte de identitate.

Perioada de tranzitare a celor două țări nu poate fi mai mare de 12 ore pentru a nu fi nevoiți de a prezenta la intrare un test PCR negativ.

Autoritățile din Serbia și Macedonia de Nord nu cer test PCR decât pentru persoanele care rămân în țările respective mai mult de 12 ore.

MAE anunță că Excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (pentru cetățenii străini care doresc să intre în acest stat):

  • cetățenii străini care tranzitează teritoriul Republicii Serbia, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore; autoritățile de frontieră solicită o dovadă a tranzitului (dovada domiciliului sau reședinței în statul de destinație, dovada rezervării unui pachet turistic etc. în statul de destinație);

ATENȚIE: Pentru Macedonia de Nord este obligatorie Carte Verde pe care să fie precizată țara.

Formularul pentru Grecia ar trebui completat cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei Cei care nu completează acest document riscă o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Georgiana

    duminică, 20.06.2021 at 20:04

    Este nevoie de test PCR Covid la tranzitare prin Macedonia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax