Connect with us
Publicitate

Eveniment

Concediu paternal 2022: perioadă prelungită și noi reguli. Care sunt modificările aprobate de Guvern

Publicat

Concediul paternal 2022: Guvernul a prelungit perioada concediului la care au dreptul tații copiilor nou-născuți. De asemenea, sunt prevăzute o serie de beneficii.

Ordonanța de urgență adoptată săptămâna aceasta pune în aplicare o directivă europeană din 2019.

Prelungirea duratei concediului paternal este de la cinci zile lucrătoare, cum prevede Legea 210/1999, la zece zile lucrătoare.

De aceeași perioadă vor beneficia și tații care satisfac serviciul militar, sub forma unei permisii (acum, permisia e de șapte zile).

Pentru cei care fac un curs de puericultură (metode de creștere și dezvoltare armonioasă a copiilor în primii ani de viață), concediul paternal se prelungește doar cu cinci zile, nu cu zece. Însă prelungirea se va acorda la fiecare copil nou-născut, nu doar o singură dată, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător,  cu un contract de muncă sau un raport de serviciu  încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

De concediu paternal pot beneficia și tații cu:

  • contracte din activitate sportivă
  • convenții de muncă individuale (cooperații)
  • contract de mandate
  • contract de management
  • care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică

În cazul taților care au obținut atestat de absolvire a cursului de puericultură, aceasta se majorează cu încă 5 zile, pentru fiecare copil, și nu doar pentru primul născut, ca până acum. În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Pe perioada concediului paternal, tatăl beneficiază de o indemnizaţie egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi susținută, ca și până acum, din fondul de salarii al  angajatorului.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementări privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării  concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate