Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Concursul de turism montan „Cupa Trascău”, în Poiana Călineasa. Ecologie, întreceri montane şi bună dispoziţie

Publicat


La finalul săptămânii trecute a avut loc „Cupa Trascău”, concursul de turism montan organizat de Asociaţia de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna. Ajunsă la a XVI-a ediţie, întâlnirea montaniarzilor a avut loc în perioada 2 – 4 august în – poate cea mai frumoasă poiană din județul Alba – Poiana Călineasa, Munții Bihor.

Poiana Călineasa, denumită și “satul de vară” al moților, este situată la 1.300 metri altitudine în Munții Bihorului, din partea centrală a Apusenilor. Peisajele care se văd din poiană îți taie pur și simplu răsuflarea. Văile Ordâncușa și Gârda Seacă care contrastează cu vârfurile Găina și Curcubăta Mare. În acest „sat”, oamenii vin doar vara, locuind în cele peste 100 de căsuțe de lemn, cu o arhitectură simplă și luând cu ei doar cele necesare traiului. „Misiunea” acestor oameni, care urcă din satele apropiate Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale, Stânişoara , este de a veghea animalele până la începutul toamnei, iar cei care rămân în sate se ocupă cu cositul și strângerea fânului care va fi principala hrană pentru animale pe timpul iernii.

Din fericire, chiar dacă în același weekend s-au desfășurat mai multe evenimente de diferite genuri în țară, iar vremea a fost nefavorabilă (sâmbătă a plouat non-stop până la ora 20:00), participarea a fost peste așteptări, peste 120 de persoane onorând invitația asociației din orașul de pe Valea Ampoiului. Echipajele înscrise în concurs au fost din aproape toată țara: Alba Iulia, Blaj, Cluj-Napoca, Orăștie, Râmnicu-Vâlcea, Arad și Timișoara.

Proba de regularitate (deplasare pe un traseu montan, folosind busola și harta) s-a desfășurat pe un traseu care a cuprins mai multe obiective turistice: cătunul Casa de Piatră (unde s-a desfășurat și proba teoretică și degustarea de produse tradiționale), peșterile Coiba Mare și Ghețarul de la Vârtop. Proba de orientare sportivă s-au desfăşurat chiar în Poiana Călineasa, sub privirile nedumerite ale animalelor care nu înțelegeau de ce e atâta agitație.

O probă îndelung gustată a fost cea de speologie, care din cauza lipsei unui aven – peșteră verticală (mai precis datorită distanței mari până la un astfel de fenomen carstic) s-a disputat între 2 copaci. Concurenţii trebuiau să urce pe o coardă 7 metri, apoi să traverseze încă 10 m, şi apoi urma coborârea, totul contra cronometru.

Și la concursul din acest an s-a pregătit pentru concurenţi câte o masă caldă pentru când se întorceau de pe traseul de regularitate.

„De data asta am făcut o zamă de fasole verde cu afumătură, de a fost bătaie pe ea. Mai greu a fost cu căratul ceaunului de 60 de litri”, a declarat Mariana, bucătarul-şef, care a completat în glumă „Câteodată am impresia că vin la noi la concurs doar pentru zamă”.

Sâmbăta seara, după ce în sfârșit, ploaia s-a oprit, a urmat proba de cultural, cu cântece, scenete, poezii cu tematică montană. Proba culturală a fost deschisă de tanti Ana, care ne-a încântat cu cântece și „chemări” din tulnic.

Duminică, a avut loc premierea, iar câștigătorii marelui premiu au fost montaniarzii de la Kogaion Orăștie.

Concursul care a avut ca scop atragerea tinerilor spre activităţile desfăşurate în natură, dar şi popularizarea zonei montane din județul Alba, a fost unul dintre multiplele activităţi ale Asociaţiei de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna, activităţi care vor continua cu organizarea la Cetea în perioada 27 – 29 septembrie a celei de-a XIV-a ediţii a cunoscutei „Reuniuni de alpinism şi escaladă sportive- RAE”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

DNA a deschis dosar penal in REM pentru posibilă fraudă cu fonduri europene, în cazul dezvăluirilor despre Dan Barna

Publicat

Procurorii DNA ar fi deschis dosar penal in rem, în cazul dezvăluirilor Rise Project despre Dan Barna. Anchetatorii vizează o posibilă fraudare a fondurilor europene, potrivit G4Media.ro. Surse apropiate anchetei au explicat că dosarul clasat de DNA structura teritorială Alba ar fi cuprins doar o mică parte din cele dezvăluite de Rise Project. La rândul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ORIONIDELE: Fenomen spectaculos pe cerul României. 25 de stele căzătoare pe oră, în medie, în această noapte

Publicat

În noaptea de luni spre marți este maximul curentului de meteori Orionide. Vor putea fi observate circa 20 de stele căzătoare, într-o oră. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”. Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Intervenție a pompierilor cu autoscara, în centrul orașului Alba Iulia, după apel la 112

Publicat

Pompierii din Alba Iulia au fost chemați să intervină, luni seara, în centrul orașului, la Blocul 280. Din primele date, o persoană în vârstă nu răspundea la telefon, astfel că salvatorii au intervenit cu o autoscară. La fața locului s-au deplasat și echipaje de ambulanță și descarcerare. Potrivit IPJ Alba, sesizarea a venit în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mamele vor putea câștiga bani în concediul de creștere a copilului, ca bone

Publicat

Femeile care se află în concediu de creștere a copilului vor putea câștiga bani din meseria de bonă. Dacă aleg să îngrijească și alt copil, pe lângă al lor, vor putea să-și majoreze veniturile. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat. Potrivit proiectului, mamele “care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate