Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concursul de turism montan „Cupa Trascău”, în Poiana Călineasa. Ecologie, întreceri montane şi bună dispoziţie

Publicat

La finalul săptămânii trecute a avut loc „Cupa Trascău”, concursul de turism montan organizat de Asociaţia de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna. Ajunsă la a XVI-a ediţie, întâlnirea montaniarzilor a avut loc în perioada 2 – 4 august în – poate cea mai frumoasă poiană din județul Alba – Poiana Călineasa, Munții Bihor.

Poiana Călineasa, denumită și “satul de vară” al moților, este situată la 1.300 metri altitudine în Munții Bihorului, din partea centrală a Apusenilor. Peisajele care se văd din poiană îți taie pur și simplu răsuflarea. Văile Ordâncușa și Gârda Seacă care contrastează cu vârfurile Găina și Curcubăta Mare. În acest „sat”, oamenii vin doar vara, locuind în cele peste 100 de căsuțe de lemn, cu o arhitectură simplă și luând cu ei doar cele necesare traiului. „Misiunea” acestor oameni, care urcă din satele apropiate Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale, Stânişoara , este de a veghea animalele până la începutul toamnei, iar cei care rămân în sate se ocupă cu cositul și strângerea fânului care va fi principala hrană pentru animale pe timpul iernii.

Din fericire, chiar dacă în același weekend s-au desfășurat mai multe evenimente de diferite genuri în țară, iar vremea a fost nefavorabilă (sâmbătă a plouat non-stop până la ora 20:00), participarea a fost peste așteptări, peste 120 de persoane onorând invitația asociației din orașul de pe Valea Ampoiului. Echipajele înscrise în concurs au fost din aproape toată țara: Alba Iulia, Blaj, Cluj-Napoca, Orăștie, Râmnicu-Vâlcea, Arad și Timișoara.

Proba de regularitate (deplasare pe un traseu montan, folosind busola și harta) s-a desfășurat pe un traseu care a cuprins mai multe obiective turistice: cătunul Casa de Piatră (unde s-a desfășurat și proba teoretică și degustarea de produse tradiționale), peșterile Coiba Mare și Ghețarul de la Vârtop. Proba de orientare sportivă s-au desfăşurat chiar în Poiana Călineasa, sub privirile nedumerite ale animalelor care nu înțelegeau de ce e atâta agitație.

O probă îndelung gustată a fost cea de speologie, care din cauza lipsei unui aven – peșteră verticală (mai precis datorită distanței mari până la un astfel de fenomen carstic) s-a disputat între 2 copaci. Concurenţii trebuiau să urce pe o coardă 7 metri, apoi să traverseze încă 10 m, şi apoi urma coborârea, totul contra cronometru.

Și la concursul din acest an s-a pregătit pentru concurenţi câte o masă caldă pentru când se întorceau de pe traseul de regularitate.

„De data asta am făcut o zamă de fasole verde cu afumătură, de a fost bătaie pe ea. Mai greu a fost cu căratul ceaunului de 60 de litri”, a declarat Mariana, bucătarul-şef, care a completat în glumă „Câteodată am impresia că vin la noi la concurs doar pentru zamă”.

Sâmbăta seara, după ce în sfârșit, ploaia s-a oprit, a urmat proba de cultural, cu cântece, scenete, poezii cu tematică montană. Proba culturală a fost deschisă de tanti Ana, care ne-a încântat cu cântece și „chemări” din tulnic.

Duminică, a avut loc premierea, iar câștigătorii marelui premiu au fost montaniarzii de la Kogaion Orăștie.

Concursul care a avut ca scop atragerea tinerilor spre activităţile desfăşurate în natură, dar şi popularizarea zonei montane din județul Alba, a fost unul dintre multiplele activităţi ale Asociaţiei de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna, activităţi care vor continua cu organizarea la Cetea în perioada 27 – 29 septembrie a celei de-a XIV-a ediţii a cunoscutei „Reuniuni de alpinism şi escaladă sportive- RAE”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate