Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Concursul de turism montan „Cupa Trascău”, în Poiana Călineasa. Ecologie, întreceri montane şi bună dispoziţie

Publicat


La finalul săptămânii trecute a avut loc „Cupa Trascău”, concursul de turism montan organizat de Asociaţia de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna. Ajunsă la a XVI-a ediţie, întâlnirea montaniarzilor a avut loc în perioada 2 – 4 august în – poate cea mai frumoasă poiană din județul Alba – Poiana Călineasa, Munții Bihor.

Poiana Călineasa, denumită și “satul de vară” al moților, este situată la 1.300 metri altitudine în Munții Bihorului, din partea centrală a Apusenilor. Peisajele care se văd din poiană îți taie pur și simplu răsuflarea. Văile Ordâncușa și Gârda Seacă care contrastează cu vârfurile Găina și Curcubăta Mare. În acest „sat”, oamenii vin doar vara, locuind în cele peste 100 de căsuțe de lemn, cu o arhitectură simplă și luând cu ei doar cele necesare traiului. „Misiunea” acestor oameni, care urcă din satele apropiate Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale, Stânişoara , este de a veghea animalele până la începutul toamnei, iar cei care rămân în sate se ocupă cu cositul și strângerea fânului care va fi principala hrană pentru animale pe timpul iernii.

Din fericire, chiar dacă în același weekend s-au desfășurat mai multe evenimente de diferite genuri în țară, iar vremea a fost nefavorabilă (sâmbătă a plouat non-stop până la ora 20:00), participarea a fost peste așteptări, peste 120 de persoane onorând invitația asociației din orașul de pe Valea Ampoiului. Echipajele înscrise în concurs au fost din aproape toată țara: Alba Iulia, Blaj, Cluj-Napoca, Orăștie, Râmnicu-Vâlcea, Arad și Timișoara.

Proba de regularitate (deplasare pe un traseu montan, folosind busola și harta) s-a desfășurat pe un traseu care a cuprins mai multe obiective turistice: cătunul Casa de Piatră (unde s-a desfășurat și proba teoretică și degustarea de produse tradiționale), peșterile Coiba Mare și Ghețarul de la Vârtop. Proba de orientare sportivă s-au desfăşurat chiar în Poiana Călineasa, sub privirile nedumerite ale animalelor care nu înțelegeau de ce e atâta agitație.

O probă îndelung gustată a fost cea de speologie, care din cauza lipsei unui aven – peșteră verticală (mai precis datorită distanței mari până la un astfel de fenomen carstic) s-a disputat între 2 copaci. Concurenţii trebuiau să urce pe o coardă 7 metri, apoi să traverseze încă 10 m, şi apoi urma coborârea, totul contra cronometru.

Și la concursul din acest an s-a pregătit pentru concurenţi câte o masă caldă pentru când se întorceau de pe traseul de regularitate.

„De data asta am făcut o zamă de fasole verde cu afumătură, de a fost bătaie pe ea. Mai greu a fost cu căratul ceaunului de 60 de litri”, a declarat Mariana, bucătarul-şef, care a completat în glumă „Câteodată am impresia că vin la noi la concurs doar pentru zamă”.

Sâmbăta seara, după ce în sfârșit, ploaia s-a oprit, a urmat proba de cultural, cu cântece, scenete, poezii cu tematică montană. Proba culturală a fost deschisă de tanti Ana, care ne-a încântat cu cântece și „chemări” din tulnic.

Duminică, a avut loc premierea, iar câștigătorii marelui premiu au fost montaniarzii de la Kogaion Orăștie.

Concursul care a avut ca scop atragerea tinerilor spre activităţile desfăşurate în natură, dar şi popularizarea zonei montane din județul Alba, a fost unul dintre multiplele activităţi ale Asociaţiei de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna, activităţi care vor continua cu organizarea la Cetea în perioada 27 – 29 septembrie a celei de-a XIV-a ediţii a cunoscutei „Reuniuni de alpinism şi escaladă sportive- RAE”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate