Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Concursul de turism montan „Cupa Trascău”, în Poiana Călineasa. Ecologie, întreceri montane şi bună dispoziţie

Publicat


La finalul săptămânii trecute a avut loc „Cupa Trascău”, concursul de turism montan organizat de Asociaţia de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna. Ajunsă la a XVI-a ediţie, întâlnirea montaniarzilor a avut loc în perioada 2 – 4 august în – poate cea mai frumoasă poiană din județul Alba – Poiana Călineasa, Munții Bihor.

Poiana Călineasa, denumită și “satul de vară” al moților, este situată la 1.300 metri altitudine în Munții Bihorului, din partea centrală a Apusenilor. Peisajele care se văd din poiană îți taie pur și simplu răsuflarea. Văile Ordâncușa și Gârda Seacă care contrastează cu vârfurile Găina și Curcubăta Mare. În acest „sat”, oamenii vin doar vara, locuind în cele peste 100 de căsuțe de lemn, cu o arhitectură simplă și luând cu ei doar cele necesare traiului. „Misiunea” acestor oameni, care urcă din satele apropiate Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale, Stânişoara , este de a veghea animalele până la începutul toamnei, iar cei care rămân în sate se ocupă cu cositul și strângerea fânului care va fi principala hrană pentru animale pe timpul iernii.

Din fericire, chiar dacă în același weekend s-au desfășurat mai multe evenimente de diferite genuri în țară, iar vremea a fost nefavorabilă (sâmbătă a plouat non-stop până la ora 20:00), participarea a fost peste așteptări, peste 120 de persoane onorând invitația asociației din orașul de pe Valea Ampoiului. Echipajele înscrise în concurs au fost din aproape toată țara: Alba Iulia, Blaj, Cluj-Napoca, Orăștie, Râmnicu-Vâlcea, Arad și Timișoara.

Proba de regularitate (deplasare pe un traseu montan, folosind busola și harta) s-a desfășurat pe un traseu care a cuprins mai multe obiective turistice: cătunul Casa de Piatră (unde s-a desfășurat și proba teoretică și degustarea de produse tradiționale), peșterile Coiba Mare și Ghețarul de la Vârtop. Proba de orientare sportivă s-au desfăşurat chiar în Poiana Călineasa, sub privirile nedumerite ale animalelor care nu înțelegeau de ce e atâta agitație.

O probă îndelung gustată a fost cea de speologie, care din cauza lipsei unui aven – peșteră verticală (mai precis datorită distanței mari până la un astfel de fenomen carstic) s-a disputat între 2 copaci. Concurenţii trebuiau să urce pe o coardă 7 metri, apoi să traverseze încă 10 m, şi apoi urma coborârea, totul contra cronometru.

Și la concursul din acest an s-a pregătit pentru concurenţi câte o masă caldă pentru când se întorceau de pe traseul de regularitate.

„De data asta am făcut o zamă de fasole verde cu afumătură, de a fost bătaie pe ea. Mai greu a fost cu căratul ceaunului de 60 de litri”, a declarat Mariana, bucătarul-şef, care a completat în glumă „Câteodată am impresia că vin la noi la concurs doar pentru zamă”.

Sâmbăta seara, după ce în sfârșit, ploaia s-a oprit, a urmat proba de cultural, cu cântece, scenete, poezii cu tematică montană. Proba culturală a fost deschisă de tanti Ana, care ne-a încântat cu cântece și „chemări” din tulnic.

Duminică, a avut loc premierea, iar câștigătorii marelui premiu au fost montaniarzii de la Kogaion Orăștie.

Concursul care a avut ca scop atragerea tinerilor spre activităţile desfăşurate în natură, dar şi popularizarea zonei montane din județul Alba, a fost unul dintre multiplele activităţi ale Asociaţiei de Turism şi Ecologie „Trascău Corp” din Zlatna, activităţi care vor continua cu organizarea la Cetea în perioada 27 – 29 septembrie a celei de-a XIV-a ediţii a cunoscutei „Reuniuni de alpinism şi escaladă sportive- RAE”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURI la Serviciul de Ambulanță Alba, primării, școli și alte instituții publice din județ. Condiții

Publicat

birou gol

În această perioadă sunt organizate mai multe concursuri, pentru ocuparea unor posturi vacante, în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. POSTURI VACANTE Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba – șofer autosanitară I – Stația Centrală Alba […]

Citește mai departe
Publicitate

CÎMPENI

Atac mortal în Apuseni: Un berbec a omorât un bătrân, într-o comună din Alba

Publicat

Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani și-a pierdut viața, duminică seara, în comuna Sohodol. A fost atacat de un berbec, în apropierea locuinței. Potrivit IPJ Alba, din primele date, bărbatul se afla cu turma de oi în apropierea gospodăriei. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Drumul turistic din Alba, pe care șoferii își pot rupe mașinile. Aventuri între Roica și Mogoș

Publicat

Drumul județean DJ 107K, între Roica, Întregalde și Mogoș, intră din nou în atenția localnicilor și turiștilor. Asta după ce unii dintre vizitatori renunță să-și continue drumul, în ciuda peisajelor pitorești, pentru că-și rup mașinile pe acest tronson. Cel puțin așa susține un cititor Alba24. ”Drum județean, în comuna Întregalde, de la Roica spre Mogoș. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Crimele de la Săpoca: În noaptea masacrului, în pat cu atacatorul a mai fost pus un pacient, deși erau locuri libere în spital

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, duminică, în contextul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, unde un pacient a ucis patru persoane internate şi a rănit alte nouă, că în unitatea medicală s-a produs un lung şir de erori umane şi această tragedie putea fi evitată, notează Romania24.ro. „Din păcate (…) s-a produs […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate