Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consilierii locali votează, vineri, construirea unui muzeu de mașini de epocă în Alba Iulia. Proiectul aparține patronului Salprest

Publicat

Omul de afaceri Petru Constantinescu, patronul firmei de salubritate Salprest, dorește să amenajeze în Cetatea Alba Carolina un muzeu destinat mașinilor și motocicletelor de epocă. Renumit pentru pasiunea pe care o are pentru astfel de autovehicule, deținătorul firmei de salubrizare din Alba Iulia probabil intenţionează să-și expună colecția într-un loc special. Consilierii locali din Alba Iulia vor vota vineri avizarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru acest obiectiv, după ce a primit aviz favorabil din partea comisiilor de urbanism.

Suprafața propusă pentru amplasamentul scenei muzeului este de 3000 de metri pătrați, în latura de nord a Cetății Vauban din Alba Iulia, respectiv la nordul contragărzii Ravelinului Sfântul Carol şi estul contragărzii Bastionului Sf. Elisabeta. Potrivit documentaţiei, muzeul va avea lungimea de 113 metri, în vreme ce lățimea acestuia poate varia între 20,20 metri și 29,50 metri.

Funcţiuni complementare ale spaţiului sunt de agrement, interes turistic, sportiv, de informare. Pentru construcţie, se propune un nivel maxim de D+P+etaj (parţial), cu maximum 8 luminatoare. Construcţia propusă va fi mai mică decât coama construcţiei monument aflat în vecinătate şi se păstrează 10 metri faţă de zidul Cetăţii. La demisol, muzeul va găzdui săli de proiecţii şi expunere, service maşini de epocă, spaţii tehnică şi depozitare, la parter ar urma să fie amenajată expoziţia, cu bar şi shop moto, birouri, grupuri sanitare, sală de proiecţii şi arhivă context epocă, iar la etaj spaţiu de expoziţie.

Spaţiul se învecinează la vest cu parcare auto şi bus RYMA, la nord cu şanţurile Cetăţii, la est cu parcare bus în colţul nord-estic al Cetăţii, iar la sud cu contragarda Bastionului Sf Elisabeta.

Petru Constantinescu este renumit la nivel național pentru participarea la concursuri specifice pentru mașinile de epocă. La diverse evenimente, acesta a fost premiat alături de mașina lui Mercedes Ponton 220S din 1959 cu distincția „Cea mai frumoasă mașină”.

Se propune relocarea parcării din apropierea RYMA, pentru amenajarea acestui muzeu

Se propune mutarea parcării din partea stângă a drumului (cu intrare din Calea Moţilor, în dreapta terenului studiat), în partea dreaptă a drumului ce duce spre skate park, pentru parcurgerea cât mai fluentă a spaţiilor de expunere, astfel muzeul de epocă va fi amenajat până la marginea trotuarului şi va fi dotat cu luminatoare, iar în dreapta sus va fi amplasat info-point de 15 mp.

Amplasarea construcţiei faţă de strada Gemina este de circa 1,5 faţă de limita laterală a acesteia.

Accesul la muzeu se va realiza pietonal pe latura lungă, iar rutier din parcarea de bus din colţul nord-est al Cetăţii, faţă de muzeu fiind amplasată  – parte nordică (maşini mici) şi estică (bus).

Documentaţia de proiectare a fost întocmită de Birou Proiectare Străjan SRL.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: VINERI: Şedinţă la CL Alba Iulia. Se votează cotizaţia la AIDA-TL, facilităţi pentru elevi şi parteneriat cu UAB pentru atragerea investitorilor | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax