Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consilierii locali votează, vineri, construirea unui muzeu de mașini de epocă în Alba Iulia. Proiectul aparține patronului Salprest


Publicat

Omul de afaceri Petru Constantinescu, patronul firmei de salubritate Salprest, dorește să amenajeze în Cetatea Alba Carolina un muzeu destinat mașinilor și motocicletelor de epocă. Renumit pentru pasiunea pe care o are pentru astfel de autovehicule, deținătorul firmei de salubrizare din Alba Iulia probabil intenţionează să-și expună colecția într-un loc special. Consilierii locali din Alba Iulia vor vota vineri avizarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru acest obiectiv, după ce a primit aviz favorabil din partea comisiilor de urbanism.

Suprafața propusă pentru amplasamentul scenei muzeului este de 3000 de metri pătrați, în latura de nord a Cetății Vauban din Alba Iulia, respectiv la nordul contragărzii Ravelinului Sfântul Carol şi estul contragărzii Bastionului Sf. Elisabeta. Potrivit documentaţiei, muzeul va avea lungimea de 113 metri, în vreme ce lățimea acestuia poate varia între 20,20 metri și 29,50 metri.

Funcţiuni complementare ale spaţiului sunt de agrement, interes turistic, sportiv, de informare. Pentru construcţie, se propune un nivel maxim de D+P+etaj (parţial), cu maximum 8 luminatoare. Construcţia propusă va fi mai mică decât coama construcţiei monument aflat în vecinătate şi se păstrează 10 metri faţă de zidul Cetăţii. La demisol, muzeul va găzdui săli de proiecţii şi expunere, service maşini de epocă, spaţii tehnică şi depozitare, la parter ar urma să fie amenajată expoziţia, cu bar şi shop moto, birouri, grupuri sanitare, sală de proiecţii şi arhivă context epocă, iar la etaj spaţiu de expoziţie.

Spaţiul se învecinează la vest cu parcare auto şi bus RYMA, la nord cu şanţurile Cetăţii, la est cu parcare bus în colţul nord-estic al Cetăţii, iar la sud cu contragarda Bastionului Sf Elisabeta.

Petru Constantinescu este renumit la nivel național pentru participarea la concursuri specifice pentru mașinile de epocă. La diverse evenimente, acesta a fost premiat alături de mașina lui Mercedes Ponton 220S din 1959 cu distincția „Cea mai frumoasă mașină”.

Se propune relocarea parcării din apropierea RYMA, pentru amenajarea acestui muzeu

Se propune mutarea parcării din partea stângă a drumului (cu intrare din Calea Moţilor, în dreapta terenului studiat), în partea dreaptă a drumului ce duce spre skate park, pentru parcurgerea cât mai fluentă a spaţiilor de expunere, astfel muzeul de epocă va fi amenajat până la marginea trotuarului şi va fi dotat cu luminatoare, iar în dreapta sus va fi amplasat info-point de 15 mp.

Amplasarea construcţiei faţă de strada Gemina este de circa 1,5 faţă de limita laterală a acesteia.

Accesul la muzeu se va realiza pietonal pe latura lungă, iar rutier din parcarea de bus din colţul nord-est al Cetăţii, faţă de muzeu fiind amplasată  – parte nordică (maşini mici) şi estică (bus).

Documentaţia de proiectare a fost întocmită de Birou Proiectare Străjan SRL.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: VINERI: Şedinţă la CL Alba Iulia. Se votează cotizaţia la AIDA-TL, facilităţi pentru elevi şi parteneriat cu UAB pentru atragerea investitorilor | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. Trei persoane au fost rănite, una este în stop cardio-respirator

Publicat

Trei persoane au fost grav rănite într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 7:25

Toate cele 3 victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate