Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Județean Alba vrea să atragă 15 milioane lei din fonduri UE pentru reabilitarea energetică a clădirilor Spitalului Județean de Urgență

Publicat

spitalul judetean alba_exterior_detaliu Consiliul Judeţean Alba aprobat documentaţia pentru reabilitarea energetică a clădirilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba. Acestea nu au mai fost reparate sau îmbunătăţite la exterior de peste 40 de ani, de când au fost date în folosinţă. Acum se pregăteşte un proiect pentru finanţare prin POR, prin care vor fi executate mai multe lucrări, printre care izolarea termică a pereţilor exteriori, montarea de geamuri termopan sau panouri solare. Lucrările sunt estimate la valoarea de peste 15 milioane lei.

Clădirile propuse pentru creşterea eficientei energetice sunt corpurile A, B, C, D care formează Spitalul Judetean de Urgenţă şi clădirile pentru Medicină Legală, bucătărie şi centrala termică. Acestea nu au mai fost reparate sau îmbunătăţite din punct de vedere al izolării termice de la darea în folosinţă a spitalului, în anul 1973. Acum, se propune reabilitarea termică a acestora, ceea ce ar conduce la creşterea gradului de confort al pacienţilor, respectiv la reducerea costurilor în exploatare a spitalului, dar şi la încadrarea unităţii spitaliceşti în normele tehnice actuale şi clasele de performanţă energetică specificate de legislaţia în vigoare, se arată în documentaţie.

În şedinţa de miercuri, 24 mai, CJ Alba a aprobat documentaţia tehnico-economică a investiţiei – faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia”,  în vederea depunerii acestuia spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Valoarea totală estimată a investiţiei este de 15.350.482,84 lei cu TVA inclus, din care lucrări de construcţii-montaj, de 8.959.183,11 lei cu TVA inclus.

Durata de execuţie a lucrărilor estimata de către proiectant este de 18 luni.

În vederea pregătirii cererii de finanţare pentru a fi depusă în cadrul apelului deschis în perioada 28 februarie 2017 – 4 septembrie 2017 au fost parcurse mai multe etape, astfel încât documentaţia tehnico-economică elaborată să corespundă tipurilor de activităţi pe care le finanţează acest program. Prin urmare, prin cererea de finanţare se vor solicita fonduri pentru realizarea următoarelor intervenţii:

– îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu peste ultimul nivel);

– reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic pentru încălzire și a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare cu recuperarea căldurii;

– utilizarea surselor de energie regenerabilă, pentru asigurarea necesarului de energie a clădirii.

Prin documentatia tehnica elaborată de către SC Instal Vest SRL, privind “Reabilitare energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia”, se propun a fi executate următoarele tipuri de lucrări: izolarea termică a pereților exteriori cu un strat de multipor de minim 15 cm grosime, protejată cu tencuiala subțire armata cu ţesătură deasă de fibră de sticlă sau fibre organice;  izolarea termică a planșeului tavan sub terasa prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat ignifugat de minim 20 cm grosime; izolarea soclului cu polistiren extrudat de minim 5 cm grosime; înlocuirea planșeului terasa (foarte deteriorat – infiltrări mari de apa) cu acoperiș de tip șarpanta din panouri termoizolante pe structura metalică ușoară; înlocuirea jgheaburilor și burlanelor deteriorate cu altele noi, precum și montarea de jgheaburi și burlane acolo unde este necesar conform proiectului de execuție; izolarea termică a planșeului sub acoperiș cu un strat de vata minerală de minim 20 cm grosime; sporirea rezistenței termice a planșeului peste subsol prin aplicarea unui strat de polistiren extrudat ignifugat de minim 10 cm grosime; înlocuirea ferestrelor existente cu tâmplărie PVC cu geam termopan cu acoperire selectivă Low-E având fante pentru ventilarea spaţiilor ocupate și evitarea apariției condensului pe elementele interioare de anvelopă, și a ușilor din aluminiu cu geam termopan, cu sistem automat de închidere, etanșarea elementelor mobile (uși, ferestre) din componența spațiilor anexe ale clădirii (casa scării, subsol, etc.); asigurarea ventilării mecanice a încăperilor din blocul alimentar si spălătorie; demontarea echipamentelor montate aparent pe fațade și terasele clădirii, precum și remontarea acestora după lucrările de reabilitare; refacerea finisajelor corespunzătoare standardelor actuale în zonele de intervenție; reparația locală a trotuarelor pentru a elimina infiltrațiile la infrastructura clădirii; repararea rigolelor de preluare a apelor pluviale;  reabilitare termică a sistemului de încălzire; modernizare a instalației electrice principale; modernizare a instalațiilor de ventilare și de abur; modernizare a stației de pompe de stingere a incendiilor si hidrofor; înlocuire a rețelelor termice de apă caldă menajeră+abur din incinta amplasamentului;  instalarea unor sisteme alternative de producere a apei calde menajere folosind surse de energie regenerabilă (panouri solare).

Tot miercuri, consilierii judeţeni au aprobat încheierea acordului de parteneriat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi CJ Alba, pentru implementarea acestui proiect de reabilitare energetică, ce va fi depus pentru finanţare prin POR 2014-2020.

Consiliul Judeţean va sigura întreaga cofinanțare a proiectului, respectiv suma de 1.550.067,85 lei, transferând sumele aferente liderului de parteneriat, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, care va gestiona direct fluxurile financiare.

Se urmăreşte asigurarea la unitățile spitalicești a unui aport la apa caldă de consum cu energie alternativă solară, pentru reducerea consumului energetic actual ce utilizează combustibili convenționali, precum şi executarea lucrărilor cu tehnologii şi materiale noi cu randamente ridicate care să asigure o durată de viață mai mare a sistemului de preparare apă caldă de consum. Proiectul ar urma să fie implementat în perioada 2018-2020.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax