Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Continuă ancheta penală în Dosarul pensiilor ilegale de CJP Alba. Numărul persoanelor cercetate a ajuns la 250

Publicat

Ancheta efectuată de DIICOT Alba Iulia în dosarul pensiilor ilegale de la CJP Alba a scos la iveală noi persoane învinuite. În prezent numărul beneficiarilor a ajuns la 246, iar prejudiciul estimat în acest dosar este de 2,5 milioane lei.

Reamintim că, în 20 noiembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus prelungirea mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii din Dosarul pensiilor ilegale. Aceştia sunt acuzaţi că fac parte dintr-o grupare infracţională nestructurată care a acţionat începând din 2006, în principal pe raza judeţului Alba, dar şi pe raza judeţelor Cluj, Bihor, Arad, Maramureş şi a municipiului Bucureşti, în scopul săvârşirii unor infracţiunii de înşelăciune, pentru a obţine venituri ilicite, pentru ei şi pentru alţi „beneficiari”, din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Printre inculpaţi se află şi un funcţionar public din cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba.

Prejudiciul constatat de anchetatori la Casa Judeţeană de Pensii Alba este de 2,2 milioane lei. Cei mai mulţi beneficiari de pensii ilegale sunt din Albac, Vadu Moţilor, Scărişoara, Gârda de Sus, Arieşeni şi Horea. Aceştia au apelat la falsificatori pentru a intra în posesia unor cărţi de muncă false, cu care au solicitat CJP, plata pensiilor.

Cei nouă inculpaţi, printre care şi Viorica Călin, funcţionara CJP Alba au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, iniţial, în luna septembrie, iar acum procurorii DIICOT a solicitat prelungirea mandatelor. Din grupul cercetat fac parte: Constantin Toma (arestat în lipsă, din Turda), Marian Cosmin Toma (Bucureşti), Vasile Dacian Pop (Turda), Vasile Toma (Bucureşti), Sabin Coasian (comuna Coaş, judeţul Maramureş), Ionel Toma (comuna Ţibucani, judeţul Neamţ), Alexandrina Marcela Pop (Turda), Gabriela Coman (Bucureşti) şi Viorica Călin (Alba Iulia), angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba.

Cea mai mare pensie ilegală descoperită de anchetatori se ridică la 2.500 de lei iar, potrivit anchetatorilor, cea mai mare sumă care ar trebui plătită de către o persoană care a beneficiat ilegal de pensie depăşeşte 100.000 de lei.

Acuzaţiile aduse de procurori sunt: constituire de grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, instigare la fals. Cea mai grea pedeapsă prevăzută de codul penal este între 10 ani şi 20 de ani de închisoare.

Cercetările în acest dosar vor mai dura aproximativ 2 luni iar până la această dată se estimează că aproximativ 150 de persoane vor fi trimise în judecată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax