Actualitate
Contribuția la pensii ar putea să scadă cu 3 puncte la angajat și 2 puncte la angajator. Proiect legislativ la Camera Deputaților
Un proiect legislativ aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților prevede scăderea contribuției sociale de stat (pentru pensie) cu trei puncte procentuale la angajat și două puncte la angajator.
Proiectul de lege pentru modificarea art. 138 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal susține că o scădere a contribuției de asigurări sociale antrenează o creștere a salariilor, tradusă prin creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare.
Inițiatorii proiectului susțin că, după o măsură similar luată în 2014, de reducere a acestei contribuții cu 5 procente, a putut fi posibilă o creștere economică, datorită măsurilor de relaxare a taxării muncii. Sarcinile fiscale sunt, însă, prea ridicate.
„Continuarea măsurilor de scădere a taxării muncii se impune deoarece va fi favorizată dezvoltarea economică și se va contribui la creșterea numărului de locuri de muncă și îmbunătățirea condițiilor de viață”, mai transmit inițiatorii, în expunerea de motive.
Inițiativa legislativă prevede, așadar, reducerea cu 3 puncte la angajat a contribuției și cu 2 puncte procentuale la angajator. Astfel, cotele de contribuții de asigurări sociale propuse sunt următoarele:
– 21,3% pentru condiții normale de muncă, din care 7,5% pentru contribuția individuală și 13,8% pentru contribuția datorată de angajator;
– 26,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 7,5% pentru contribuția individuală și 18,8% pentru contribuția datorată de angajator;
– 31,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, din care 7,5% pentru contribuția individuală și 23,8% pentru contribuția datorată de angajator.
Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, iar votul final se va da în Camera Deputaților, la reluarea activității parlamentare. Cu toate acestea, inițiativa nu are avizul Guvernului, care a transmis că parlamentarii care vor să impună această nouă reducere de contribuții nu au luat în calcul o altă măsură fiscală, de compensare a impactului fianciar al bugetului de stat.
sursa: legestart.ro, cdep.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News