Connect with us
Publicitate

Economie

Contribuţii sociale în 2018. Cine, cât şi ce are de plătit la stat, de anul viitor

bani

Publicat

Din 1 ianuarie 2018 vor fi aplicate modificările la Codul Fiscal în ceea ce priveşte contribuţiile sociale, transferate către salariaţi. Dintre aceste obligaţii ce le revin în prezent salariaţilor şia ngajatorilor, vor rămâne trei: CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă adoptat de către Guvern în această săptămână, se stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, astfel:

– CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ;

– se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.

Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuţiei de asigurări sociale, potrivit Codului fiscal.

Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente [de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri. Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care, în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară.

Se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme (ex: avocații, notarii, personalul monahal), inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective (ex. avocații salarizați, etc.). În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii.

Pe scurt

CAS (asigurări sociale) – 25% din salariul brut (pentru condiţii normale de muncă) -datorată de salariat, plătită de angajator. Se adaugă +4% pentru condiţii deosebite de muncă/ +8% pentru condiţii speciale

CASS (asigurări sociale de sănătate) – 10% din salariul brut – datorată de salariat, plătită de angajator

CAM (asiguratorie pentru muncă) – 2,25% din salariul brut – datorată de angajator, plătită de angajator. Reprezintă cumulul dintre actualele contribuţii pentru risc de şomaj, accidente de muncă, concedii medicale, creanţe salariale.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Bomba Atomica

    sâmbătă, 11.11.2017 at 15:26

    gata imi bag demsia si ma apuc de furat si cersit in europa !

    in romania nare rost sa lucri pe un salar de sclav !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate