Connect with us
Advertisement

Eveniment

COPLATA pentru serviciile medicale: Câți bani vom scoate din buzunar în spital, după noua lege a sănătății?

spital alba

Publicat

Se știe deja că, odată cu adoptarea noii legi a sănătății, una dintre schimbările cu care ne vom confrunta va fi că va trebui să plătim din propriul buzunar o parte dintre serviciile medicale primite în spital. După câteva săptămâni bune de dezbatere, ministerul sănătății s-a hotărât în sfârșit asupra tarifelor pe care le va taxa de la pacienți prin sistemul de coplată a anumitor servicii medicale și a emis o Hotărâre de Guvern în acest sens. Este vorba despre sume cuprinse între 4 și 90 de lei, pe care le vom plăti în plus, fie că avem nevoie de servicii cuprinse în pachetul de bază sau din cel facultativ.

Potrivit ministerului sănătății, coplata este „un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază” și reprezintă contribuția personală la plata serviciilor medicale. Scopul coplății este de a descuraja solicitarea nejustificată de servicii medicale și de a putea controla mai strict corectitudinea raportărilor serviciilor medicale către furnizori. Totodată, coplata va stimula exigența pacienților față de serviciile medicale primite.

Cât va trebui să plătim?

Pacienții internați în spital mai mult de o zi vor plăti, la externare, între 40 și 90 de lei, în funcție de categoria unității medicale. În cazul spitalizării de zi, coplata este cuprinsă între 20 și 60 de lei, în funcție de categoria din care face parte unitatea sanitară. Pentru spitalizarea continuă, prețul coplății variază între 40 și 80 de lei, în funcție de categoria spitalului.

Cea mai mică sumă ce se încasează prin coplată este pentru consultațiile acordate de medicul fără grad profesional și cu grad profesional specialist, pentru care vom plăti 4 lei, respectiv 5 lei pentru consultațiile oferite de medicii primari. De asemenea, în asistența medicală ambulatorie de specialitate, o consultație oferită de un medic specialist este de 5 lei, iar una oferită de un medic primar costă 7 lei. În asistența medicală ambulatorie, coplata pentru radiologie, imagistică medicală și explorări funcționale este de 5 lei.

Pentru investigații de înaltă performanță, nivelul coplății este următorul: RMN nativ – 150 de lei, RMN cu substanţă de contrast – 250 de lei, CT nativ – 100 lei, CT cu substanţă de contrast – 150 de lei, angiografie – 80 de lei şi scintigrafie – 100 de lei.

Pentru consultaţiile de homeopatie, planificare familială şi acupunctură din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi între între 4 şi 5 lei pe consultaţie. Nivelul coplăţii pentru cura de tratament de acupunctură este de 10 lei/cură.

Coplata se încasează în următoarele domenii: asistență medicală primară, asistență medicală ambulatorie de specialitate, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specializările paraclinice și asistența medicală spitalicească.

Vor fi scutiți de coplată pensionarii cu venituri mai mici de 740 lei pe lună, tinerii sub 18 ani, tinerii cu vârste între 18 și 26 de ani care nu au venituri, elevii, absolvenţii de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.

Coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgență.

Puteți citi aici Hotărârea de Guvern privind coplata, emisă vineri, 3 august 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement