Actualitate
FOTO: Credincioșii pot lua Sfintele Paști de la Catedrala Reîntregirii și după Slujba de Înviere
Credincioșii care au vrut să evite aglomerația de la miezul nopții au venit din timp, sâmbătă, să își ia sfintele paști (anafora) de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Începând cu ora 11.00, la poarta Catedralei au început să se împartă tradiționalele paști, din aproximativ 35 de vase mari. Creștinii care au venit după sfintele paști au adus un ou roșu și au pus bani în cutia milei. Tradiția spune că paștile, pâinea sfințită cu vin se mănâncă dimineața, înainte de micul dejun și după ce rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”.
Pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă reprezintă trupul și sângele Domnului. Sfintele Paști se iau de obicei după ce creștinii ajung acasă de la Slujba de Înviere. Credincioșii care au vrut să primească anafora de la Catedrala Reîntregirii au putut să meargă până la ora 20.00, iar apoi au primit în timpul Slujbei de Înviere și după. Totuși, cei care nu au participat la Slujba de Înviere au putut lua paștile și duminică dimineață, începând cu ora 9.00.
În Ardeal se obișnuiește ca pâinea și vinul să fie puse laolaltă și sfințite, iar apoi creștinii le primesc de la preoți. Tradiția mai spune că, înainte de a se lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,, Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primește paştile.
Citește și POSTUL PAȘTELUI: Cel mai lung și aspru post din an
Camelia TOMA
sursa: margaritarel.blogspot.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News