Connect with us
Advertisement

Actualitate

Crescătorii de animale ar putea primi în acest an mai puțini bani. Valoarea ajutoarelor naționale tranzitorii scade cu 6 la sută

Publicat

bovineCrescătorii de animale ar putea primi mai puțini bani anul acesta în contul ajutoarelor naționale tranzitorii. Ministerul Agriculturii a lansat miercuri, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvernul prin care vrea să acorde în acest an ajutoare naţionale tranzitorii pentru bovine, ovine şi caprine în limita sumei de 844,46 milioane lei (189,6 milioane euro), în scădere cu aproape 6% faţă de plafonul aprobat anul trecut, de 897,45 milioane lei.

În 2016, România a avut cele mai mari subvenii din UE în zootehnie, plătind până la 1.222 de euro pe cap de vacă de carne sau 826 de euro pe cap de vacă de lapte, scrie Economica.net.

Ministerul Agriculturii a stabilit plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, la 189,6 milioane de euro, faţă de 203,1 milioane de euro anul anterior (minus 6,6%), arată un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică. Suma va fi plătită din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 şi este aferent anului agricol 2016.

Potrivit proiectului, suma se distribuie astfel:

– 25.933.399 euro, respectiv 115.500 mii lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine;

– 108.985.582 euro, respectiv 485.389 mii lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine;

– 54.690.076 euro, respectiv 243.573 mii lei pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

În ceea ce priveşte sprijinul cuplat acordat crescătorilor de bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, ovine, caprine şi viermi de mătase, plafonul a fost stabilit la  121,9 milioane de euro, în creştere cu 7,5% faţă de cei  113,3 milioane de euro acordaţi anul anterior. Aceasta cu menţíunea că anul acesta, pentru viermii de mătase, nu se face nicio menţiune în ceea ce priveşte plafonul.

Pentru bivolițele de lapte, plafonul va fi de 1,4 milioane de euro, mai mult faţă de anul trecut când crescătorii de bivoliţe au primit împreună până la 1,3 milioane de euro. Pentru speciile ovine/caprine noul plafon propus de Ministerul Agriculturii este de 28 de milioane de euro, faţă de 24, 5 milioane de euro anul trecut, pentru taurine de rase de carne și metișii acestora subvenţia totală va fi de 11 milioane de euro, faţă de 10,5 milioane de euro anul anterior,  în vreme ce pentru vacile de lapte se vor acorda maximum 81,4 milioane de euro, faţă de 76,9 milioane de euro anul anterior.

Cuantumul pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la efectivul de animale determinate.

În 2016 crescătorii de animale au primit subvenţii record, în unele cazuri de peste 1.200 de euro pe cap de animale, ceea ce a creat şi o reacţie a Comisiei Europene. Aceasta întrucât numărul animalelor eligibile la plată a scăzut în 2015, urmare a condiţiilor multiple şi greu de respectat impuse fermierilor care puteau beneficia de ajutorul naţional tranzitoriu şi de ajutorul cuplat pentru zootehnie.

„Nu a fost niciodată în lume o asemenea subvenţie. În octombrie 2015, la Consiliul de Ministri de la Bruxelles, comisarul Phil Hogan ne reproşa că România are cele mai mari subvenţii pe cap de vacă. Vă imaginaţi ce spune acum că am plătit de 2-3 ori mai mult. Este un risc pe care eu mi l-am asumat. Fermierii sunt mulţumţi cu aceste sume foarte mari şi îmi revine mie sarcina să justific către Comisie, pentru că altfel riscăm să recuperăm bani de la fermieri”,declara anul trecut Achim Irimescu, atunci Ministru al Agriculturii.

sursa: digi24.ro, madr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement