Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Crucea Roșie Română aniversează 140 de ani. Repere din activitatea organizaţiei în judeţul Alba

Publicat

KV genericLuni, 4 iulie, Crucea Roşie Română aniversează 140 de ani de activitate, sărbătorind nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – oameni care au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.

Primul sediu al organizației a fost deschis în Spitalul Colțea din București, de un grup de oameni cu suflet nobil – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române.

La nici 3 săptămâni de la înființare, în 1876, Crucea Roșie Română trimitea primele ambulanțe pe frontul sarbo-turc, pentru a acorda primul ajutor răniților. Mai tarziu, în anul 1877, organizația începea să deruleze cursuri de Sora voluntară de Cruce Roșie și de Prim ajutor. Experiența de 140 de ani în aceste domenii de activitate se reflectă în calitatea serviciilor pe care le furnizează în prezent.

Astăzi, Crucea Roșie se regăsește în viața comunității în foarte multe domenii, oferind servicii medicale, socio-medicale, de formare profesională, de asistare a persoanelor în nevoie și ample programe de educație pentru sănătate.

Repere ale activităţii Filialei Alba – Crucea Roşie:

– înființarea primului Serviciului de Ambulanță privat din judetul Alba, care funcţionează în prezent cu patru ambulanţe dotate conform cerinţelor legislative, oferind: consultaţii medicale de urgenţă la domiciliu, transport sanitar neasistat, transport medical asistat şi asistenţă medicală la competiții și/sau manifestări sportive, întruniri diverse, manifestări publice, artistice etc.;

– dezvoltarea serviciului de îngrijire medicală la domiciliu, persoanele asigurate beneficiind gratuit de îngrijire, prin decontarea acesteia de către Casa de Asigurări de Sănătate Alba;

– implicarea activă în formarea resurselor umane din domeniul medico-social, în vederea creşterea calităţii servicilor medicale şi sociale. Astfel, Crucea Roşie Filiala Alba organizează 16 tipuri de cursuri de calificare/instruire/perfecţionare, precum şi cursuri de prim ajutor, în calitate de furnizor de formare profesională autorizat ANC, şi nu numai;

– furnizarea de servicii sociale, destinate persoanelor vulnerabile din comunitate, prin acordarea de pachete alimentare, tichete sociale, pachete igienico-sanitare, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte etc. , precum şi prin acordarea de îngrijire socio-medicală la domiciliu pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi;

– promovarea educaţiei pentru sănătate prin organizarea anuală a concursurilor Mugurii Crucii Roşii, respectiv Sanitarii Pricepuţi;

– constituirea unei baze materiale solide pentru intervenţii în caz de dezastre;

– încheierea unor protocoale de colaborare cu primării municipale, orăşeneşti şi comunale din judeţul Alba şi asumarea de activităţi care să răspundă nevoilor comunităţii locale; un exemplu de bună practică în acest sens este Primăria municipiului Alba Iulia, cu care am dezvoltat relaţii de conlucrare întemeiate pe concepte cum sunt parteneriatul, respectul reciproc şi buna credinţă.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de existenţă, o delegaţie a Filialei Alba va fi prezentă la Bucureşti unde Principesa Margareta, preşedintele Crucii Roşii Române va dezveli o placă comemorativă, urmând ca reprezentanţii organizaţiei să ia parte şi la evenimentul organizat la Palatul Elisabeta.

De-a lungul istoriei sale, Crucea Roşie Română a fost un important simbol al speranţei şi alinării pentru toți cei aflați în nevoie. Ori de câte ori razboiul, epidemiile sau dezastrele au lovit țara, în perioadele de nesiguranță și durere, Crucea Roșie Română a fost prezentă pentru a ușura suferința umană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Mediului lucrează la un program Rabla Plus pentru flotele comerciale auto. Când urmează să fie lansat

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat joi că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziției mașinilor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.

Programul Rabla Plus pentru flote comerciale ar urma să fie lansat în 2023 și va permite achiziția de autovehicule destinate transportului de persoane și marfă.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci şi autovehiculele destinate transportului de persoane şi marfă. De aceea, venim în sprijinul agenţilor economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice şi hybrid plug-in din sectorul comercial.

Lucrăm la studiile de impact şi la analiza pieţei împreună cu reprezentanţii producătorilor şi ai importatorilor auto şi vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a transmis ministrul Mediului, într-un comunicat de presă.

Potrivit demnitarului, programul Rabla Plus pentru flote comerciale urmează să fie lansat în 2023.

Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creștere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, aceste date au fost prezentate joi, la o întâlnire a ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluția pieței auto din România, din perspectiva posibilităților de îmbunătățire a programelor de stimulare a pieței autoturismelor nepoluante.

Citește și Premieră în piaţa auto: vânzările de maşini noi electrice şi hybrid au depăşit vânzările de maşini diesel

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Artista Oana Bozga-Pintea, interpretare de excepție în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Filmarea a devenit virală

Publicat

Artista Oana Bozga-Pintea a postat pe pagina ei de Facebook o interpretare de excepție a unui imn bisericesc, iar filmarea a adunat în doar câteva zile peste un milion de vizualizări și mii de comentarii.

”În această seară, după Slujba Prohodului Preasfintei Fecioare Maria, am înălțat din Catedrala Reîntregirii Neamului imnul Adormirii Maicii Domnului, o priceasnă profundă, o rugăciune sfântă…

Sărbătoare binecuvântată vă doresc, cu inimile lipite de Cer! Măicuța Sfântă să ne ocrotească pe toți!” a scris artista pe contul ei oficial de Facebook, în data de 14 august.

”I-am cântat Maicii Sfinte din inimă, nașa Alina m-a filmat ca așa a simțit, fără să o rog asta, apoi m-am gândit să postez filmarea pe pagina mea oficiala ca o rugăciune înălțată către ea, împreună cu fiecare persoană care va asculta sau urmări” a completat artista.

Oana Bozga-Pintea este o interpreta de folclor din tânăra generați, care s-a făcut remarcată și cunoscută.

Oana a crescut la Satu Mare, într-o casă unde se ascultau cântece de muzică populară însă acum locuiește împreuna cu familia. la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Gheorghe Hațegan din Oarda de Jos a fost înmormântat cu onoruri militare

Publicat

Veteranul de război, colonel (rtg) Gheorghe Hațegan, de 99 de ani, din Oarda de Jos, a fost înmormântat cu onoruri militare de către un pluton de militari cu Gardă de Onoare din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Salvele de foc au fost trase de către un efectiv de jandarmi din cadrul Inspectoratului pentru Jandarmi Județean Alba, iar slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoți format din părintele paroh profesor Mihail Dan și preoții militari Constantin Bratu și Dorin Ursu.

Un public numeros prezent la capela din Oarda de Jos a dorit să îl conducă pe ultimul drum pe eroul drag al satului lor.

S-au rostit și alocuțiuni din partea Cercului Militar Alba Iulia, astfel că cei prezenți au putut afla despre exemplul moral, spiritual, militar și patriotic al consăteanului lor, participant în cel de al Doilea Război Mondial.

Gheorghe Hategan rămâne în memoria celor care l-au vizitat și l-au cunoscut ca un deosebit povestitor, cu o memorie rar întâlnită și ancorat în actualitate.

Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească sufletul alături de toți sfinții!

Veșnică recunoștință bravului erou!

sursa, foto: Cercul Militar Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, 28 august: Festivalul rustic „La Ceaune”. Concurs de gătit, pe stadionul din Oarda de Jos

Publicat

O nouă ediție a festivalului rustic „La Ceaune” va avea loc duminică, 28 august, începând cu ora 12:00, pe stadionul din Oarda de Jos.

Din cadrul evenimentului, organizat de TNL și PNL Alba Iulia, nu va lipsi muzica live și concursurile.

„Fă-ți cea mai tare echipă de gătit la ceaun și înscrie-te în cursa pentru locurile 1, 2 și 3!

Fie că ești concurent sau un veritabil gurmand în căutare de noi provocări delicioase, te așteptăm alături de noi, cu voie bună și arome imposibil de ignorat!

Atenție! Acest eveniment nu este recomandat celor aflați la cură de slăbire care nu-și propun să o reia.. “de luni”!

Înscrierile sunt deschise până în 23 august la numărul de telefon: 0758341507”, au transmis organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax