Connect with us
Publicitate

Actualitate

CSM poate finanţa din venituri proprii pretestarea subiectelor la admiterea în magistratură şi INM. Hotărâre luată de Guvern

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Guvernul a modificat Hotărârea nr.183/2005 referitoare la înființarea, pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, a unei activități finanțate integral din venituri proprii, care reglementează finanțarea examenelor de admitere în magistratură și la Institutul Național al Magistraturii.

Noul act normativ asigură posibilitatea suportării, din veniturile proprii realizate din organizarea concursurilor, a cheltuielilor privind pretestarea subiectelor incluse în baza de date din care sunt selectate subiectele pentru „testele de verificare a raționamentului logic”. În cadrul concursurilor de admitere în magistratură, pretestarea este o fază obligatorie și esențială.

Prin modificarea HG nr. 183/2005 se stabilește, de asemenea, introducerea comisiei de elaborare a subiectelor, distinctă de comisia de examinare sau de cea de soluționare a contestațiilor.

Hotărârea stabilește ca membrii comisiilor de elaborare a subiectelor, ai comisiilor de examinare, ai comisiilor de corectare și a comisiilor de soluționare a contestațiilor pentru examenele de admitere, precum și supraveghetorii, să fie remunerați prin plata cu ora.

Baza de calcul este indemnizația brută lunară a funcției de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În ceea ce priveşte organizarea concursului de admitere în magistratură, au intrat în vigoare din decembrie 2014 unele modificări.

– în vederea organizării concursului, Institutul Naţional al Magistraturii constituie o bază de date cu subiecte pentru testul de verificare a raţionamentului logic, bază de date ce se actualizează periodic, în funcţie de necesităţi. Subiectele elaborate pentru baza de date se pretestează ori de câte ori este necesar, în vederea măsurării statistice a validităţii şi dificultăţii acestora.

– baza de date este gestionată exclusiv de către Institutul Naţional al Magistraturii.

– prestarea efectivă a activităţilor legate de constituirea şi administrarea bazei de date este certificată de unul dintre directorii Institutului Naţional al Magistraturii

– nu vor fi numite în comisii persoanele care au soţul sau soţia, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv în rândul candidaţilor. Toţi membrii comisiilor vor completa declaraţii pe propria răspundere în acest sens.

– elaborarea subiectelor de concurs pentru testul-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice, testul-grilă de verificare a raţionamentului logic şi proba interviului şi a baremelor de evaluare şi notare se realizează de comisiile de elaborare a subiectelor corespunzătoare, iar soluţionarea contestaţiilor la barem şi a contestaţiilor la punctaj, de comisiile de soluţionare a contestaţiilor. Evaluarea şi notarea lucrărilor la probele scrise eliminatorii se realizează prin procesare electronică.

– elaborarea de subiecte pentru baza de date şi selecţia de subiecte în vederea pretestării se realizează de comisia de elaborare a subiectelor pentru baza de date

– comisia de elaborare a subiectelor este compusă din: comisia de elaborare a subiectelor pentru testul-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice, comisia de elaborare a subiectelor pentru baza de date, comisia de elaborare a subiectelor pentru testul-grilă de verificare a raţionamentului logic şi comisia de examinare din cadrul probei interviului.

Comisia de elaborare a subiectelor pentru testul-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice are, în principal, următoarele atribuţii:

  1. elaborarea subiectelor de concurs, cu respectarea următoarelor reguli:
    a) să fie în concordanţă cu tematica şi bibliografia aprobate şi publicate de Consiliul Superior al Magistraturii şi de Institutul Naţional al Magistraturii;
    b) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului tematicii şi bibliografiei, pentru a putea fi tratate în timpul stabilit;
    c) să se evite repetarea subiectelor de la concursurile anterioare;
    d) să asigure o repartizare echilibrată a răspunsurilor corecte şi a numărului de răspunsuri corecte între variantele de răspuns;
    e) timpul necesar rezolvării subiectelor să nu depăşească timpul alocat desfăşurării probei de concurs;
    f) să se asigure unitatea de evaluare la nivel naţional;
    g) subiectele nu pot conţine probleme controversate în doctrină sau în practică;
  2. predarea către comisia de admitere a concursului, cu cel puţin 12 ore înainte de desfăşurarea probelor scrise eliminatorii, a subiectelor şi a baremelor de evaluare şi de notare, în plicuri sigilate

Comisia de elaborare a subiectelor pentru baza de date are, în principal, următoarele atribuţii:

  1. elaborarea periodică de subiecte de concurs pentru baza de date, cu respectarea specificaţiilor tehnice ale testului de verificare a raţionamentului logic;
  2. selectarea şi revizuirea subiectelor pentru pretestările testului de verificare;
  3. realizarea pretestării subiectelor, cu sprijinul Institutului Naţional al Magistraturii.

Comisia de elaborare a subiectelor pentru testul-grilă de verificare a raţionamentului logic are, în principal, următoarele atribuţii:

  1. selectarea, din baza de date, a subiectelor pentru testul-grilă administrat în cadrul probei de concurs şi, după caz, revizuirea acestora, cu respectarea specificaţiilor tehnice ale testului şi a următoarelor reguli:
  2. a) să aibă grad de complexitate care să permită tratarea în timpul de lucru stabilit;
    b) să se evite repetarea subiectelor de la concursurile anterioare;
    c) să asigure o repartizare echilibrată a răspunsurilor corecte şi a numărului de răspunsuri corecte între variantele de răspuns;
    d) timpul necesar rezolvării subiectelor să nu depăşească timpul alocat desfăşurării probei de concurs;
  3. predarea către comisia de admitere a concursului, cu cel puţin 12 ore înainte de desfăşurarea probei, a subiectelor şi a baremelor de evaluare şi de notare, în plicuri sigilate.

Comisia de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva rezultatelor de la testul-grilă de verificare a cunoştinţelor juridice este alcătuită din membri specializaţi pe cele 4 discipline de concurs.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate