Connect with us
Advertisement

Actualitate

CSM, recomandare privind OUG pe legile justiţiei: Se aplică pentru viitor, nu retroactiv

CSM

Publicat

Prevederile din ordonanța pe legile justiției vizându-i pe procurorii din Parchetul General, DNA și DIICOT se aplică pentru viitor, este recomandarea de interpretare făcută de secția de procurori a CSM.

„Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete”, se arată într-un comunicat al CSM.

Șeful Secției de procurori a declarat explicit că „nu pleacă nimeni” în urma acestei ordonanțe, deoarece nu se poate discuta de „caracter retroactiv”.

„Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor art. VII din Ordonanţa de urgenţă 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, precum şi în cadrul celorlalte Parchete. Hotărârea secţiei va fi motivată în cel mai scurt timp. (…) Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv”, a explicat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, şef al Secţiei de procurori, citat de agenția Agerpres.

Anterior, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că a avut o discuție foarte bună cu membrii secției de procurori a CSM pe tema efectelor OUG privind legile justiției. El a mai spus că aceștia știu să interpreteze și să aplice corect legea, însă, personal nu a avansat nicio variantă de interpretare a OUG privind legile justiției, limitându-se la a le transmite procurorilor un mesaj de stabilitate.

„Aveți încredere că secția de procurori va găsi interpretarea corectă a OUG în voința legiuitorului delegat. Mai spuneam că legea e lege și trebuie respectată de oricine, am transmis către procurori un mesaj de încredere în respectarea corectă a legii”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit OUG, pentru a-și desfăsura activitatea la Parchetul General, DIICOT și DNA procurorii trebuie să aibă vechime de cel puțin 10 ani vechime. De asemenea, în cazul celor de la DNA trebuie să susțină un concurs. Până acum era vorba doar de un interviu.

Articolul VII din OUG prevede: „Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statuul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul ordonanței.

Vezi și VIDEO Deputatul Daniel Breaz: procurorii fără experiență se jucau cu destinele oamenilor. Declarații la ceas de seara, despre OUG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement