Connect with us
Advertisement

Actualitate

Culturile agricole din Alba, în pericol din cauza iernii secetoase. Un eventual îngheț va face ravagii pe câmpuri și în livezi

Publicat

Semne bune anul n-are pentru agricultură. După luna decembrie, una dintre cele mai secetoase din ultimii 50 de ani, nici ianuarie şi februarie nu se anunță cu prea multe precipitaţii. Fermierii îşi fac griji pentru recolta din acest an. În lipsa zăpezii, un eventual îngheţ va face ravagii pe câmpuri și în livezi.

Dacă nu ninge şi nici nu plouă în următoarele săptămâni, s-ar putea ca la vară, agricultorii să nu aibă ce recolta. Atât fermierii din centrul ţării, cât și din alte zone, sunt la fel de îngrijoraţi. În lipsa stratului protector de zăpadă şi a apei din sol, o scădere bruscă a temperaturilor ar distruge grâul, rapiţa şi orzul semănate în toamnă. Totodată, specialiștii spun că lipsa precipitațiilor și a zăpezii în această perioadă va afecta culturile agricole, iar ca urmare, grâul și orzul se vor scumpi.

În luna decembrie, precipitaţiile au fost de 5 ori mai mici decât mediile pentru această lună din ultima jumătate de veac. Nici ianuarie şi februarie nu vor duce apă mai multă. În același timp și debitele râurilor sunt în scădere. Deocamdată situaţia nu este alarmantă, spun oficialii de la Agricultură. Datele însă, se pot schimba de la o zi la alta. Cu toate acestea, cei care au făcut lucrările agricole ca la carte şi au folosit soiuri de seminţe româneşti, rezistente chiar şi la ger de minus 20 de grade, pot sta liniștiti,  spun agronomii, care îi asigură că nu vor avea probleme.

Suprafața totală folosită pentru agricultură în judeţul Alba este de 135.087 de hectare , din care puțin peste 130.000 hectare o reprezintă partea arabilă, urmată de vii ( 4.656 de hectare) și livezi, care se întind pe 931 hectare.

Anul trecut, 35.755 hectare au fost însămânțate cu porumb, 5.795 hectare cultura de cartofi, iar plante de nutreț 7.512 hectare. De asemenea, în Alba se mai cultivă grâu, ovăz, orzoaică, soia, floarea-soarelui, plante medicinale, tutun, sfeclă de zahăr, căpșuni, muștar și chiar mac.

Căldura din ultima vreme pune în pericol nu doar culturile agricole, ci și plantațiile de pomi fructiferi. In alte zone din țară, fermierii se roagă să ningă ori să plouă. Situația este cu atât mai gravă cu cât într-un an bun, producția agricolă influențează și creșterea economică.

În 2011, agricultura românească a înregistrat o creștere de 17%, dar în 2012, cand au fost temperaturi ridicate și ploi putțne, a scazut cu 20%. În schimb, anul trecut, la fel de bun pentru fermieri, s-a înregistrat o producție agricolă record pentru după 1989 și o creștere de 28,5%. În 2014 însă, experții se așteaptă la o noua scădere. Nici meteorologii nu vin cu vești mai bune pentru perioada următoare.

„Urmează o ușoară răcorire undeva pe sfârșitul săptămâni, începând de sâmbătă, dar aceasta se va resimți doar la deal și la munte, tot aici sunt așteptate și precipitații destul de slabe însă”, a declarat Narcis Maier, de la Centrul Meteorologic Cluj.

Din păcate, puțini fermieri au încheiat asigurări arătînd că nu au îvățat lecția anilor trecuți, când culturile le-au fost distruse de inundații, secetă sau ger.

Surse: stirileprotv.ro, stiri.tvr.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement