Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum au votat parlamentarii de Alba ”Legea Minelor”. Vezi cine a spus ”DA”, cine a votat cu ”NU” și cine a LIPSIT de la serviciu


Publicat

deo

La votul de marţi din plenul Camerei, Legea minelor a întrunit 160 de voturi „pentru”, 105 voturi „împotrivă” şi 22 de abţineri. Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel puţin jumătate plus unul din totalul deputaţilor, respectiv 204. Parlamentarii de Alba au votat, unii ”pentru” sau ”împotrivă”, iar alții, pur și simplu, au lipsit de la ședința respectivă.

Modificarea Legii minelor a fost respinsă, luni, în plenul Senatului, fiind exprimat un număr de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, după o serie de dispute aprinse între senatorii PDL şi cei ai puterii în ceea ce priveşte prevederile acesteia.

Deputații de Alba au fost destul de împărțiți la votul Legii Minelor. Singurul care a votat împotriva a fost deputatul PP-DD Cornel Comșa. Și votul parlamentarilor USL au fost împărțit, dar nu pe  criteriul deciziilor politice avansate de conducerile partidelor, ci pe cel al prezenței la serviciu. Dacă deputații Ioan Dîrzu (PSD) și Dan Coriolan Simedru (PNL) au spus ”DA” Legii Minelor, Clement Negruț (PMP)- considerat un susținător al Legii Minelor și PNL-istul Călin Potor au trecut pe lângă decizia din parlament, nefiind prezenți în sală. De altfel, deputatul Potor nu și-a exprimat votul, din aceleași motive, la mai multe legi adoptate, marți, în parlament, printre care și controversata modificare a codului penal care asigură superimunitatea parlamentarilor. În 18 septembrie 2013, Potor, în ședința Camerei Deputaților a făcut o declarație politică, intitulată „De ce voi vota pentru Proiectul Roşia Montană?” prin care și-a manifestat hotărârea de a vota în favoarea mineritului din Apuseni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

15 Comentarii

15 Comments

 1. Rosu

  miercuri, 11.12.2013 at 10:07

  Din pacate, multi parlamentari, mai ales PNL se pare, nu si-au asumat raspunderea si au preferat sa lipseasca de la sedinta. Daca noi lipsim de la vot, nu putem sa-i sanctionam, dar ei isi permit sa-si bata joc de soarta unor oameni si chiar de a intregii economii. Nu au solutie pentru banii ce ar fi putut veni la buget, daca se pornea investitia de la Rosia.

 2. crys

  miercuri, 11.12.2013 at 11:13

  RUSINE PPDD-ului de Alba! Daca d-lui Comsa ii merge bine, chiar foarte bine, de ce sa faca la fel pentru judet? Sa nu veniti prin Apuseni dupa voturi ca romanu e rau cand ii e foame!

  • michelangelo

   miercuri, 11.12.2013 at 15:12

   romanu e ca ….. nu are coloana vertebrala, sta cu capul plecat, e sluga europei, îți vinde ce are mai scump ca sa-i mearga lui si doar lui mai bine. intr-un cuvant romanul e un ******.

  • toma

   miercuri, 11.12.2013 at 15:41

   Domnule Comsa ati dovedit ca sinteti un roman adevarat.Bogatiile tarii nu sint ale unui numar restrins de cetateni ci ale intregului popor si nicidecum ale strainilor. Stima.

 3. cristian

  miercuri, 11.12.2013 at 15:01

  este bine ca nu au votat ceanurile

 4. Anda

  miercuri, 11.12.2013 at 18:23

  toti trebuiau sa spuna DA, pentru ca judetul Alba are nevoie ca mineritul sa reporneasca, sa conteze pe harta economica a tarii. Cum sa anulezi continuarea unei traditii de 2000 de ani?

  • bogdan

   joi, 12.12.2013 at 16:26

   Minte de gaina.. traditia de 2000 de ani, care vrei sa continue, este sa ne fie exploatate resursele de catre alte natii?

 5. Ovidiu

  miercuri, 11.12.2013 at 19:25

  Politicieni de „doi lei”, cei care au lipsit. La Comsa „i se rupe” de judetul Alba.

 6. Dany

  joi, 12.12.2013 at 15:44

  Cred ca cu atat mai mult parlamentaroii din Alba trebuiau sa voteze DA indiferent de culoarea politica

 7. Cristi

  luni, 16.12.2013 at 00:37

  au votat fara sa tina seama de parerile oamenilor din zona

 8. Cristi

  luni, 16.12.2013 at 00:38

  nu s-au gandit nici macar o clipa ca se apropie sarbatorile, ca oanemii au nevoie de liniste nu sa se gandeasca ca de la anul nu vor mai munci…asa e la noi, ce e bun niciodata are castig de cauza

 9. Alexa C

  luni, 16.12.2013 at 22:44

  Foarte urat din partea lor. Nu realizeaza cati oameni vor intra in somaj?!?! Jalnic…. Si presupun ca nu au o solutie pentru ei…..

 10. Mirabela A.

  vineri, 20.12.2013 at 23:12

  Si uite din cauza cui Romania o duce asa de „bine”. Daca macar ar gasi vreo solutie daca nu investitori, dar cine sa vina sa deschida mina si sa si faca ceva pentru poluarea existenta deja? Ei nu inteleg ca singura solutie ca sa iesim la liman este Proiectul Minier? Statul roman nu a facut nimic pentru patrimoniu, in schimb RMGC a facut deja, inainte sa inceapa exploatarile!

 11. Eugen Sarbu

  joi, 02.01.2014 at 17:12

  Aurul a adus dintotdeauna glorie Apusenilor.Vrem să redevenim o comunitate prosperă, animată de spiritul mineritul, așa cum era în trecut!

 12. Ada Sarbu

  luni, 13.01.2014 at 21:33

  Exemplul de succes al Canadei și Australiei ne motivează să credem că şi Roșia Montană va avea şansa de a renaște prin minerit. Ne dorim locuri de muncă și stabilitate financiară, pentru noi și familiile noastre!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” Sebeș – Lancrăm își continuă drumul cu cea de-a XLI-a ediție (P)

Publicat

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” Sebeș – Lancrăm, organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, este una dintre cele mai longevive și prestigioase manifestări cultural-științifice din România.

Început în anul 1981 de un grup de intelectuali temerari, evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a XLI-a ediție.

”Nădăjduim ca în această vară, să avem bucuria organizării tradiționalelor conferințe și evenimente reunite sub cupola festivalului, iar până atunci lucrăm la editarea publicațiilor „Caietele Blaga” și „Pașii Profetului”.

O tradiție frumoasă în cadrul festivalului o reprezintă organizarea Concursului Național de Creație Literară și Artă Plastică „Laudă semințelor, celor de față și-n veci tuturor”, inițiat cu scopul valorificării creativității participanților și menținerii vie, în conștiința publică, a memoriei poetului luminii și filosofului misterelor, Lucian Blaga, născut la Lancrăm.

În anul 2021, ne mândrim cu un număr record de participanți la concurs, jurizarea urmând a se realiza în luna mai, iar festivitățile de înmânare a premiilor urmând a avea loc în cadrul festivalului.

Toate noutățile vom avea plăcerea de a le comunica publicului interesat pe măsura derulării lor”, transmit reprezentanții Primăriei Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Cum și-a schimbat culoarea iazul de la Valea Șesii-Geamăna. Directorul SGA Alba, despre poluarea istorică din zona Roșia Montană

Publicat

Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, ing. Sorin Vlad a vorbit recent, într-un interviu, despre poluarea istorică a solului şi a apelor de suprafaţă din zona Roșia Montană.

Acesta a explicat și cum s-a schimbat culoarea apei din iazul de decantare de la Valea Șesii – Geamăna, din roșu-cărămiziu în albastru-turcoaz, în urma unor măsuri luate pentru îmbunătățirea calității apelor. 

Vezi și VIDEO REPORTAJ: Geamăna, povestea satului fericit din Apuseni, devorat de un gigant de steril. Amintirile unui localnic

Poluare istorică a zonei, în urma metodei de exploatare a minereului

„Activitatea desfășurată în principal în decursul anilor în Roșia Montană a fost exploatarea auriferă. Aceasta a început încă din secolul II d. Hr., ceea ce înseamnă că de 2.000 de ani la Roșia Montană se face minerit.

Metoda de exploatare a minereului care a fost în decursul anilor a dus din păcate la o poluare istorică a zonei”, a precizat directorul SGA Alba, ing. Sorin Vlad, într-un interviu acordat pentru postul Agro TV.

Cum s-a schimbat culoarea apei în iazul de decantare de la Valea Șesii, din roșu-cărămiziu în albastru-turcoaz

„Un exemplu de minerit este la Valea Șesii. Aici administrează Cupru Min Abrud, este exploatarea de zăcământ de la Roșia Poieni, cel mai mare zăcământ de cupru din țară. Unitatea administrează trei iazuri de decantare, cel mai mare fiind cel de la Valea Șesii.

Execuția lui a început în 1977, când s-a luat decizia de a evacua cei 1.000 de locuitori, respectiv 400 de familii din satul Geamăna și s-a început decantarea sterilului, în momentul de față satul fiind acoperit de steril. În prezent se mai vede doar o parte din turnul bisericii.

În 2017 iazul de decantare avea o culoare roșu-cărămizie. În prezent iazul are o culoare albastră, apa are o culoare albastru – turcoaz.

Asta se datorează faptului că unitatea a executat un hidro-transport a substanței de var în proporție de 10%, de neutralizare a apelor acide la ieșirea lor, ceea ce a dus la o îmbunătățire substanțială. Aici pot să fac o paralelă între anul 2009, când pH-ul apelor a fost de 4, iar anul trecut a avut un pH de 7.

Unitățile, obiectivele industriale aflate în funcțiune, autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor, au ajuns la o îmbunătățire a calității apelor evacuate, prin întreprinderea anumitor măsuri. Au fost multe imagini, în mass-media și în social media, devastatoare. Acum apa din iaz are o culoare albastru-turcoaz. Zăcământul duce înspre o culoare cenușie, ceea ce e normal și e înspre bine”, a mai explicat directorul SGA Alba, Sorin Vlad.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Certificatul european de vaccinare a intrat în faza testărilor tehnice. Va putea fi utilizat din iunie

Publicat

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat luni Comisia Europeană, relatează AFP.

Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea acestui sistem. Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la ”pasarela” europeană creată. Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke.

Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. Dar, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale dacă sunt pregătite, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest certificat sanitar, denumit ”certificat verde digital” european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta.

El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică.

Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems şi SAP.

Statele membre pot folosi pe plan intern aplicaţii distincte dacă doresc acest lucru, unele având deja în dezvoltare astfel de aplicaţii.

În paralel cu pregătirile tehnice, regulamentul privind ”certificatul verde digital” european încă face obiectul negocierilor între Parlamentul European şi Consiliul UE, ce reuneşte reprezentanţii statelor membre.

Unul dintre subiectele de divergenţă este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea preţurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre.

Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate.

O nouă sesiune de negocieri va avea loc marţi. Eventualul compromis va trebui apoi aprobat de Consiliul UE şi votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârşitul lunii iunie.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat sâmbătă că ţara sa va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la acest certificat. Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei, a explicat el.AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Instanța trebuie să pronunțe decizia în cel mult 120 de zile, odată cu motivarea. Codul de Procedură Penală, modificat

Publicat

tribunal-justitie-decizie-instanta-e

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, propunerea de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) în acord cu decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Au votat „pentru” 244 de deputaţi, trei au fost „împotrivă”, iar 40 s-au abţinut.

„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor.

În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi – de exemplu, prin pensionare – să semneze motivarea hotărârii.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, menţionează propunerea legislativă.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate