Connect with us
Advertisement

Actualitate

Cum ne protejăm de CANICULĂ: Ce ne avertizează medicii şi ce ar trebui să evităm, în aceste zile cu temperaturi ridicate

Publicat

canicula apa Primele zile de caniculă din acest sezon readuc în atenţie şi avertizări din partea medicilor pentru protejarea stării de sănătate şi măsuri de care ar trebui să ţinem cont, pentru a evita situaţiile neplăcute. Cea mai importantă recomandare se referă la consumul de apă, cel puţin doi litri pe zi, pentru a asigura hidratarea organismului şi la evitarea pe cât posibil a cafelei şi sucurilor dulci. De asemenea, dacă avem deplasări în oraş, este de preferat oprirea în incinte răcoroase, cel puţin zece minute, o dată pe oră.

Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă în jurul prânzului, să bem câte un pahar cu apă din 20 în 20 de minute şi să purtăm haine largi şi deschise la culoare, confecţionate din materiale naturale, în zilele ce se anunţă caniculare. Un alt sfat este să evităm cafeaua şi alcoolul şi să mâncăm fructe şi legume proaspete.

Este recomandat consumul zilnic de lichide, 1,5-2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. De asemenea, puteţi consuma mai multe fructe şi legume, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. În cazul hidratării organismului, se poate consuma şi iaurt, datorită conţinutului mare de lichid.

De evitat în această perioadă este consumul de alcool, deoarece diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii. De asemenea, este de evitat şi consumul de produse care conţin cofeină, precum, cafeaua şi ceaiul, dar şi cele care au în compoziţie zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase.

Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe şi reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie mai mică cu 5 grade faţă de cea ambientală.

Medicii recomandă şi evitarea expunerii la soare între orele 11.00-18.00, dar, dacă este absolut necesară ieşirea din casă la orele amiezii, folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere din fibre naturale, de culori deschise.

Tot în această perioadă a caniculei este important ca persoanele care suferă de boli cronice să nu sară peste medicaţie, pentru că sunt şi mai expuşi la repercusiunile căldurii.

Măsuri recomandate în perioadele caniculare:

 În spaţii inchise (acasă şi la birou). Evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:

– limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;

– acoperiţi ferestrele expuse la soare;

– mentineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis;

– nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade.

Scădeţi temperatura având grijă să:

– aerisiţi dimineata devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer;

– reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală.

Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare).

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice.

Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grasimi, în special deorigine animală.

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) – vă deshidratează si va transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

Nu lăsaţi copilul singur în maşină chiar pe perioade scurte.

În caz de apariţie a manifestărilor legate de expunerea la căldură (crampele de caldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), se recomandă:

– odihnă în spatiu umbrit şi răcoros;

– consum de lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt);

– scăderea temperaturii corpului (udat şi ventilat);

– activitatea fizică se reia după câteva ore.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement