Connect with us
Publicitate

Educație

Cum pot deveni școli-pilot unitățile de învățământ de stat sau private. Ce pot învăța elevii

Publicat

Ministerul Educației anunță că unitățile de învățământ se pot înscrie pentru a deveni școli-pilot, cu prioritate pentru cele care derulează proiecte în ”România Educată”.

În prezent, școlile-pilot funcționează cu derogări de la Legea educației, prin care este posibilă aplicarea unor metode și instrumente noi în învățământ, ca: teze înlocuite cu portofoliul educațional al elevului, adaptări curriculare pentru învățare în sistem blended learning, planuri-cadru de învățământ noi și programe școlare noi, personalizate.

Vezi și Tezele semestriale ale elevilor vor fi eliminate. Ministrul Educației vrea o evaluare standardizată la început și sfârșit de an

Condiții de înscriere

Se poate înscrie orice unitate de învățământ autorizată sau acreditată, publică sau particulară, de nivel preșcolar, primar, gimnazial, liceal teoretic sau tehnologic, postliceal sau unități din învățământul profesional și tehnic.

Sunt încurajate aplicațiile depuse în parteneriat, inclusiv public-privat, care au capacitatea de a pilota aceleași practici în condiții relevante diferite și au potențial de a identifica și scala rezultatele pozitive, comunică ministerul.

Pot aplica și autoritățile publice locale pentru a pilota măsuri integrate la nivel de UAT, fie prin implicarea serviciilor publice locale, fie în parteneriat cu organizații non-guvernamentale care presetează servicii de educație sau asistență socială.

Școlile-pilot, selectate de comisia de la minister

La nivelul Ministerului Educației funcționează o comisie care sprijină dezvoltarea proiectului de școală-pilot și propune aprobarea acestuia prin ordin de ministru, inclusiv derogarea de la norme existente, în limita legii.

Criterii de selecție a școlilor-pilot

Unul dintre criterii este ca unitatea să aibă un plan clar și fezabil de pilotare a unui program complex de inovare educațională sau de experimentare a unor măsuri individuale, specifice, pentru a testa abordări noi, inovative, de predare-învățare-evaluare, de eficientizare a costurilor, de digitalizare sau de colaborare cu comunitatea locală.

De asemenea, durata pilotării trebuie să fie clar definită și permite evaluarea rezultatelor și estimarea impactului (e.g.: pe cohortă, pe an școlar, pe ciclu de învățare etc.). Obiectivele să fie clar definite, realiste și vizează un aspect relevant al procesului de predare-învățare-evaluare.

Alte criterii:

  • Rezultatele vizate sunt descrise în mod concret, sunt măsurabile și sunt coerente cu politicile, obiectivele și strategiile naționale în domeniu; prioritate au proiectele care pilotează măsuri propuse în programul România Educată.
  • Metodologia de implementare a pilotării este definită și realistă, iar școala are, sau poate agrega printr-un parteneriat la nivel de comunitate, competențele și resursele necesare pentru a duce la bun sfârșit pilotarea.
  • Resursele necesare pentru implementarea pilotării, inclusiv financiare, sunt definite, detaliate și disponibile.
  • Soluțiile propuse prin pilotare sunt inovative la nivelul sistemului național de învățământ sau reprezintă transferuri de practici relevante inter-regiuni sau inter-sectoare. Modelele sau practicile dezvoltate în proiectul-pilot sau de experimentate pot fi utilizate la nivel național.

Există un plan de diseminare a procesului de pilotare la nivelul localității și a județului, cu sprijinul IȘJ:

  • comunică deschis de la începutul pilotării despre planuri, activități și rezultate către toate grupurile-țintă;
  • asigură fluxul de informații între școli, autorități și un eventual corp de cercetători/evaluatori care sprijină pilotarea.

Există un plan de monitorizare și evaluare, de identificare și eliminare a barierelor, de management al riscurilor de atingere a obiectivelor pilotării și de mitigare a riscurilor de eșec la care sunt expuși elevii în raport cu sistemul public de învățământ.

  • Solicitantul implică corpul profesoral, elevii, părinții și comunitatea locală în pregătirea, implementarea, monitorizarea și scalarea proiectului-pilot, în timpul proiectului și în evaluarea rezultatelor acestuia. Modalitățile de implicare a acestora în diferite etape sunt descrise clar în proiect.
  • Solicitantul dispune de un sistem de monitorizare clar și transparent care îi permite să verifice impactul proiectului-pilot asupra rezultatelor învățarii, asupra realizării obiectivelor din profilurile de competență pentru fiecare ciclu școlar, asupra eficienței proiectului. Sistemul de monitorizare trebuie descris clar în aplicație.
  • Existența unui parteneriat cu alți actori din afara sistemului de învățământ (agenți economici, ONG-uri, autorități publice locale sau centrale), precum și intenția de a aplica pentru fonduri europene în procesul de implementare reprezintă elemente calitative ale propunerii.
  • Proiectele-pilot de rețea, realizate în comun de mai mulți furnizori de educație și/sau formare, care asigură un impact mai mare al rezultatelor-pilot și diseminarea regională, vor avea prioritate, inclusiv la finanțări ulterioare din fonduri europene sau din venituri la nivel județean, în funcție de hotărârile ulterioare.

Cum se fac înscrierile

Solicitarea se face prin completarea formularului standard, căruia îi sunt anexate declaraţia scrisă, asumată de conducerea unităţii de învăţământ, de exprimare a disponibilităţii şi a capacităţii de aplicare a intervenţiei pilotate.

Vezi Formular standard scoala-pilot 2022

De asemenea, trebuie prezentat inclusiv un document care să evidenţieze acordul părinţilor, dat în urma consultării consiliului/asociaţiilor reprezentative ale părinţilor din cadrul unităţii de învăţământ şi, după caz, a consultării consiliului elevilor.

Persoanele desemnate ca semnatare ale cererii trebuie să aibă dreptul de a semna în numele tuturor furnizorilor de educație/formare profesională implicați în solicitare.

Școlile-pilot din 2021-2022

Începând cu anul școlar 2021-2022, 6 școli pilot funcționează, din care una este din mediul rural și una privată, după ce au fost depuse peste 20 de cereri, potrivit edupedu.ro. Acestea sunt:

  • Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București;
  • Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir din municipiul Baia Mare;
  • Școala Gimnazială Nr. 1 din localitatea Curcani, județul Călărași;
  • Școala Gimnazială Ion Neculce din municipiul Iași;
  • Școala Gimnazială Româno-Finlandeză ERI din municipiul Sibiu;
  • Școala Gimnazială Gheorghe Vernescu din municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dany

    miercuri, 13.04.2022 at 23:10

    Pana în 2025 se va scoate scoala de tot.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate