Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului. Precizările CNPP

Publicat

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului. Modul în care se valorifică perioadele în care o persoană a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului a fost clarificat recent de către reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit CNPP, în funcție de intervalul în care a fost acordat concediul, aceste perioade pot fi sau nu incluse în calculul stagiului de cotizare. De asemenea, femeile care au născut și au crescut copii pot beneficia de reduceri la vârsta de pensionare, reduceri ce se pot cumula cu alte facilități, însă valoarea totală nu poate depăși 11 ani.

Cum se valorifică la pensie perioadele de concediu pentru creșterea copilului

Potrivit CNPP, perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului anterior datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor Decretului-Lege nr.31/1990 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an și ale Legii nr. 120/1997 privind concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 2 ani, constituie vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.

Perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în intervalul 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 reprezintă stagiu de cotizare asimilat și nu se are în vedere la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv şi a stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, respectiv la acordarea punctelor de stabilitate.

Perioada în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 01.01.2006 (pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale) reprezintă stagiu de cotizare asimilat care:

  • prin excepție, se are în vedere la calculul stagiului minim de cotizare contributiv şi al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie (conform art. 47 alin. (4) din lege);
  • nu se are în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

Exemplu prezentat de CNPP

O persoană, femeie, născută la data de 1 iulie 1963, se înscrie la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 51, la data de 1 ianuarie 2025, pe baza următoarelor elemente:

Stagiul total de cotizare realizat de 34 ani, din care:

  • 30 ani 6 luni în condiții normale de muncă (stagiu contributiv)
  • 1 an concediu creștere copil anterior 1 aprilie 2001, în condiții normale de muncă (stagiu contributiv)
  • 6 luni indemnizația de asigurări sociale (concediu pentru creșterea copilului) în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat)
  •  2 ani concediu pentru creșterea copilului, ulterior datei de 1 ianuarie 2006 (stagiu asimilat)

Stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de Anexa nr. 5 la lege (necesar în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru 2 copii): 33 ani 3 luni

Stagiul de cotizare contributiv realizat în vederea deschiderii dreptului la pensie (art. 47 alin. 4) din lege): 33 ani 6 luni (31 ani 6 luni în condiții normale de muncă + 2 ani concediu creștere copil )

Total stagiu de cotizare contributiv în funcție de care se acordă puncte pentru stabilitate: 31 ani 6 luni (perioadele de concediu pentru creșterea copilului și indemnizația de asigurări sociale fiind excluse deoarece sunt perioade asimilate).

Conform art. 85 alin. (3) din lege, se acordă puncte de stabilitate pentru 6 ani 6 luni stagiu de cotizare contributiv (31 ani 6 luni – 25).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement