Actualitate
Cum verifică ANAF activitatea persoanelor fizice. Detalii despre inspecţia fiscală în 2018
Modul în care ANAF verifică activitatea fiscală a persoanelor fizice este prevăzut de Codul de procedură fiscală și legislația secundară. Sunt precizate detalii despre cine poate verifica veniturile, cum se stabilesc veniturile nedeclarate, ce documente trebuie să prezinte inspectorii la verificări şi ce drepturi şi obligaţii au persoanele fizice în timpul controlului.
Verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate de organul fiscal central având ca obiect examinarea totalităţii drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a altor elemente relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice verificate, scrie avocatnet.ro.
Din septembrie 2017, durata unei verificări a situaţiei fiscale personale a unei persoane fizice este de cel mult un an de la data începerii verificării. În cazul persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, inspecţia fiscală este efectuată pe întreg teritoriul ţării, de Direcţia verificări fiscale, structura competentă din cadrul ANAF.
Verificarea constă acum în compararea între, pe de o parte, veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori pentru aceeași perioadă impozabilă.
Dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc și veniturile declarate de persoana fizică și/sau de plătitori este o diferență mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puțin de 50.000 lei, diferenţa se consideră ca fiind una semnificativă.
Selectarea persoanelor care vor fi verificate se face pe baza analizei de risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile.
sursă: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News