Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cuvântul de mulțumire al noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Kovacs Gergely. Mesajul premierului Ungariei


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDE1Nm4sMA=="></script></p>


Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, ÎPS Kovacs Gergely a declarat sâmbătă, în cadrul evenimentului de sfințire și înscăunare de la Catedrala Sf. Mihail, că identitatea culturală proprie trebuie păstrată, „respectând și diferențele, pe ceilați”.

Cu ocazia evenimentul, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban a transmis că, deși „greutățile s-au înmulțit, iar pericolele s-au îmbrăcat și sub alte fațade”, Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia este inima catolicismului maghiar ardelean.

Aproximativ 4.000 de credincioși au sosit din toată țara în Cetatea Alba Carolina pentru a lua parte la eveniment.

Vezi și VIDEO: Ceremonia de înscăunare a noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovacs

„Provocarea cea mai mare este să am răbdarea să ascult, pentru că un dialog începe cu ascultarea cuiva. Și apoi, dacă am ascultat, putem să începe un dialog. (…) Eu cred că acesta este foarte important”, a transmis arhiepiscopul Kovacs Gergely, după slujba de înscăunare.

Acesta a vorbit și despre cazul de la Ditrău:

„Eu nu pot să am deocamdată o părere pentru că nu am avut contact direct cu cei care sunt implicați. Până acum pot să vă spun ce am auzit din presă și să comentez, dar nu cred că este o interpretare corectă. (…) Acum este și obligația mea dar mai înainte trebuie să vorbesc cu cei implicați. Și când chiar de la izvor o să am informațiile, sper, corecte, după ce aceea am să spun și eu care este părerea mea. (…) O să vorbesc și cu vicarul parohial de acolo”, a mai precizat Kovacs Gergely.

Cuvânt de mulțumire al noului arhiepiscop, ÎPS dr. Kovács Gergely

 • „Dumnezeu poate face totul de unul singur, totuşi a găsit de cuviinţă, să ţină cont şi de tine, şi să te cheme pentru o nouă misiune”. Acesta a fost mesajul principal, cu care şi-au luat rămas bun de la mine în Roma, adăugând că păstorul adevărat urmează exemplul lui Isus, care a luat chip de slujitor: „S-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce.” (Fil 2,8).
 • Îi mulţumesc în primul rând bunului Dumnezeu, care ţine cont de mine şi m-a chemat spre a-L sluji. La cuvântul lui Isus Petru a putut merge pe apă până când a privit cu credinţă la Învăţătorul său. La hirotonirea mea întru preot am ales acest moment din Biblie cu mottoul: „Isus a spus: Vino!”. Să ne dea Atotputernicul Dumnezeu fiecăruia o credinţă puternică, ca de piatră!
 • Mulţumiri Sfântului Părinte Papa Francisc, şi nunţiului apostolic Miguel Maury Buendía, care îl reprezintă, care în cursul vizitei apostolice de la 1 iunie, anul trecut au dat dovadă de o deosebită iubire şi atenţie pentru arhidieceza noastră.
 • Mulţumiri tuturor episcopilor prezenţi, că s-au rugat împreună cu noi. În mod special cardinalului Gianfranco Ravasi, care a oficiat sfinţirea, şi în calitate de preşedinte al Comisiei Culturale Papale, timp de 12 ani a fost superiorul meu, mulţumiri celor doi episcopi care au concelebrat consacrarea, arhiepiscopii Jakubinyi György şi Miguel Maury Buendía.
 • Le mulţumesc arhiepiscopului Jakubinyi György şi episcopului Tamás József şi în numele preoţilor şi credincioşilor, pentru tot ce au făcut în decursul deceniilor de slujire ale acestei arhidieceze. Mulţumire şi recunoştinţă! Amândoi m-au asigurat de ajutorul lor plin de iubire la începutul slujirii mele, iar eu le promit să-i însoţesc cu rugăciunile mele şi cu iubirea mea.
 • Îi salut cu mult drag pe fraţii mei în preoţie, printre ei pe foştii profesori şi colegi de Seminar.
 • Salut cu drag reprezentanții bisericii surori, prezenți în spiritul construirii unității.
 • Îi salut pe cei sosiţi din oraşul meu natal, Târgu-Secuiesc, foşti colegi de clasă, cunoscuţi, prieteni, rude, în mod special pe mama mea, în locul tatălui meu pe naşul meu, pe fratele şi sora mea, împreună cu familiile lor.
 • Doresc să mulţumesc reprezentanţilor autorităţilor locale și centrale, pentru prezenţa lor şi pentru sprijinul acordat; să mergem împreună!
 • Îi salut cu drag pe toţi cei prezenţi, pe miile de pelerini, credincioşii noştri, care nu au putut intra în Catedrală şi în ciuda frigului de afară s-au rugat cu multă dăruire la sfânta Liturghie.
 • Ar trebui să adresez încă multe mulţumiri, sper să mă înţelegeţi, dacă uit să pomenesc pe cineva: s-au ostenit foarte mulţi făcând din noapte zi, ca să avem o sărbătoare aşa de frumoasă, oaspeţii noştri să se simtă ca acasă, iar Liturghia să fie înălţătoare. Adresez mulţumiri speciale celor care au slujit în cadrul sfintei Liturghii, voluntarilor, tuturor. Prin intermediul canalului de televiziune Duna TV şi a radioului Radio Maria mii de persoane s-au putut alătura rugăciunii noastre. Dumnezeu să le răsplătească tuturor!
 • În predica sa, Cardinalul Ravasi a prezentat care ar fi programa chemării mele: de a mă îngriji de turmă ca bunul păstor, căruia oile îi cunosc glasul. Îmi amintesc de cuvintele poetului Kányádi Sándor care spune: „Cine înţelege şi se face înţeles, ţine în viaţă un popor” (Játszva magyarul, – Jucîndu-te în maghiară – 1974).
 • Protul înalţă în fiecare sfântă Liturghie trupul şi sângele jertfit de Cristos spunând: A pap minden szentmisében Krisztus áldozatul adott testét és kiontott vérét mutatja föl: „Prin El, cu El şi în El…”. Nu se poate lăuda Tatăl cu o slavă mai mare, decât cea dată de Isus pe cruce, unde, golindu-se de tot, s-a făcut ascultător până la moarte, împlinind întru totul voia Tatălui. De aceea am făcut această alegere pentru mottoul meu episcopal.
 • Blazonul meu episcopal nu necesită o altă explicaţie: în afara datei numirii mele este o legătură strânsă cu slujitorul lui Dumnezeu, episcopul Márton Áron. Port stindardul lui în mână, pe care el l-a preluat de la episcopul Majláth. Îl port cu mult respect şi obligaţie faţă de moştenirea transmisă de sfântul episcop.
 • Să mergem împreună! Este îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, dar şi a episcopului Áron: „trebuie să învăţăm să ne angajăm unul pentru celălalt şi să lucrăm împreună pe toate planurile vieţii” (Cuvîntarea de sfinţire întru episcop, 31.03.1939)
 • Arhidieceza noastră, fiind răspândită din punct de vedere geografic, este caracterizată prin diversitate. Trebuie să înaintăm împreună: păstrând identitatea culturală proprie, dar respectând şi diferenţele, pe ceilalţi. Respectul, aprecierea şi ajutorul reciproc ne vor ajuta în munca comună după placul lui Dumnezeu. Să mergem împreună!
 • Aceasta este invitaţia pe care o adresez tuturor, începând cu colaboratorii mei cei mai apropiaţi: X.Y. Vicar general, N.N. Cancelar și secretar, Părintele Provincial Fr. Urbán Erik ofm Vicar arhiepiscopal responsabil cu persoanele consacrate. Până la noi hotărâri toate celelalte funcţii rămân cele actuale.
 • Harul şi binecuvântarea lui Dumnezeu să coboare asupra slujirii fiecăruia!

Vezi și FOTO-VIDEO: Mii de pelerini din toată țara au venit la Alba Iulia, la înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic

Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis un mesaj cu ocazia evenimentului de sfințire și înscăunare a noului episcop.

 • Eminența Voastră, părinte cardinal! Excelența Voastră, părinte nunțiu! Excelențele voastre, părinți Arhiepiscopi și Episcopi! Stimați credincioși adunați la sărbătoare!
 • Cei care stau la loc de strajă, au obligația de a veghea cu vigilență și de a munci înmulțit.”
 • Sunt convins, că acest cunoscut îndemn al lui Márton Áron nu și-a pierdut nici astăzi din relevanță. Deși greutățile s-au înmulțit, iar pericolele s-au îmbrăcat și sub alte fațade, străvechea catedrală din Alba Iulia este și astăzi inima catolicismului maghiar ardelean, de unde de mai bine de o mie de ani, răzbate învățătura păstorului, care unește și conduce la credință diferitele neamuri.
 • Consider, că această tradiție creștinească curată, ajunge cu ocazia sfințirii de astăzi, la o nouă piatră de răscruce, când în anul coeziunii naționale maghiare, un nou arhipăstor ajunge la cârma arhidiecezei. Cei mai mulți îl cunosc pe monseniorul dr. Kovács Gergely, în calitatea de postulator al cauzei de beatificare al episcopului Márton Áron, totodată a avut și asemenea sarcini în Roma, datorită cărora a câștigat o viziune unică asupra vieții și culturii popoarelor din Europa Centrală. Suntem recunoscători Providenței că va putea sluji de acum înainte comunității multiculturale a catolicilor ardeleni, folosindu-se de cunoașterea, viziunea și experiența sa cuprinzătoare, luând locul de strajă al episcopului martir de odinioară, și urmând totodată drumul deschis de el.
 • Din păcate, la evenimentul de sfințire și înscăunare a episcopului, nu voi putea participa decât sufletește. Permiteți-mi, cu ocazia acestor clipe înălțătoare de sărbătoare, să îi urez noului Arhiepiscop înțelepciune și slujire binecuvântată, pentru noile sale datorii, iar membrilor comunității, multă putere și sănătate”, a transmis prim-ministrul Viktor Orban.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Iohannis, mesaj de Ziua Românilor de Pretutindeni: ”E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România”

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, că “este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care ne-o dorim”, potrivit românia24.ro

“Ultima duminică a lunii mai ne oferă prilejul de a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi dedicată celor aflaţi dincolo de hotare, dar rămaşi aproape de ţara natală, în gând şi în suflet.

Fiecare român, acolo unde se află, este un ambasador al tradiţiilor, culturii şi obiceiurilor noastre, al creativităţii şi al spiritului românesc. Ultimele luni au pus o lume întreagă la grea încercare, dar oriunde s-au aflat, cei mai mulţi dintre români s-au comportat în mod exemplar. Responsabilitatea fiecăruia şi solidaritatea tuturor ne-au ajutat pe toţi să trecem mai uşor prin această pandemie”, spune şeful statului.

Președintele le mulţumeşte românilor din afara ţării pentru că au înţeles apelurile autorităţilor române în această perioadă a pandemiei. De asemenea, preşedintele Iohannis arată că prin măsurile din programul de reconstrucţie economică de după pandemie va putea fi valorificat potenţialul reprezentat de românii plecaţi în străinătate care se reîntorc în ţară.

“Am traversat momente dificile şi vă mulţumesc pentru că aţi înţeles apelurile autorităţilor române. Mulţi dintre dumneavoastră v-aţi întors acasă cu un bagaj important de cunoştinţe şi experienţe dobândite în străinătate, pe care sunteţi gata să le puneţi în slujba României. Prin măsurile şi politicile publice cuprinse în programul de reconstrucţie economică, acest capital preţios pe care îl reprezentaţi fiecare dintre dumneavoastră va putea să fie valorificat pentru dezvoltarea ţării noastre. Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care ne-o dorim. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!”, se încheie mesajul transmis duminică de către preşedintele Klaus Iohannis.

sursă: romania24.ro, agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Nelu Tătaru: Cel mai mic număr de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 pe 24 de ore de la începutul pandemiei

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că duminică s-a înregistrat cel mai mic număr de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19 pe 24 de ore de la începutul pandemiei.

„124 de cazuri noi este cel mai mic număr de cazuri noi pe 24 de ore de la începutul pandemiei. Avem şi cel mai mic număr de cazuri în terapie intensivă, 160, ceea ce ne certifică că suntem pe panta descendentă, urmând ca noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare pe care am dat-o”, a spus Nelu Tătaru, duminică, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebat cum e gestionat pachetul de măsuri de relaxare care se va aplica de la 1 iunie, astfel încât numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 să nu crească, Nelu Tătaru a răspuns: „Îl gestionăm cu precauţie, cu aceeaşi precauţie. Fiecare măsură de relaxare aduce după sine şi un risc de o creştere a unei transmiteri comunitare”. El a adăugat că dacă se respectă măsurile de prevenţie, atunci trendul descendent al epidemiei va continua mai departe.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că românii se pot aştepta la un alt pachet de măsuri de relaxare din 15 iunie. „Evaluarea pe o perioadă de 14 zile a măsurilor de relaxare puse în practică (…) având un rezultat pozitiv, ne putem aştepta la 15 iunie la un alt pachet de măsuri (de relaxare n.r.)”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, duminică, faptul că alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 au fost înregistrate de la ultima informare şi că la ATI sunt internaţi 160 de pacienţi, la fel ca în raportarea din ziua precedentă.

sursă: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ciugud: Consiliului Local al Copiilor va vota investițiile pe care le va face administrația locală pentru copiii din comună

Publicat

scoala ciugud

Consiliul Local al Copiilor din Ciugud se va întruni, luni, 1 iunie, în ședință extraordinară pentru a aproba proiectele de investiții pe care administrația locală le va realiza în această vară pentru copiii din comună.

Ședința va avea loc prin videoconferință pentru a respecta măsurile impuse de autorități în contextul pandemiei, iar aleșii copiilor îi vor avea ca parteneri de discuții pe primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, și membrii echipei primăriei.

Ședința va fi condusă de primarul copiilor, Mirel Morașan, elev în clasa a VIII-a, ajutat de viceprimarul copiilor, Diana Droașcă, elevă în clasa a V-a. În cadrul întâlnirii vor fi votate o serie de investiții care vor fi realizate în comună pentru amenajarea unor locuri de joacă și spații de recreere pentru copii.

Comuna Ciugud este prima administrație locală din România care a lansat o inițiativă provocatoare: bugetarea participativă pentru copii.

Sub genericul „Primăria Copiilor”, administrația locală și Școala Gimnazială Ciugud au demarat la începutul acestui an un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Astfel, copiii sunt învățați ce înseamnă drepturile și obligațiile unui cetățean, cum se desfășoară alegerea reprezentanților în administrația publică locală și cum lucrează Primăria și Consiliul Local.

În urma unor alegeri, care au simulat întocmai procesul electoral al alegerilor locale, copiii de la școala din Ciugud și-au ales primarul, viceprimarul și consilierii locali, care îi vor reprezenta timp de un an. În urma votului, primarul copiilor a fost ales Mirel Moroșan, elev în clasa a VIII-a, iar viceprimar Diana Droașcă, elevă în clasa a V-a, aceasta din urmă obținând cel mai mare număr de voturi dintre candidații pentru funcția de consilier local.

Consiliul Local al Copiilor Ciugud este format, în ordinea numărului de voturi, din următorii consilieri locali: Cristian Buda, Bianca Buda, Andrei Gavrilă, Claudiu Tătaru, Alexandru Todor, Timotei Cibu, Alina Buda, Ioana Nichiforeasă, Claudiu Drăgoi. În cazul ultimului candidat acesta a fost ales dintr-un număr de 4 candidați cu același număr de voturi, fiind desemnat cel care a avut cea mai mare medie pe primul semestru al acestui an școlar.

În final, copiii din Ciugud vor fi primii din țară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanțate din bugetul local.

Astfel, administrația locală a pus la dispoziție în acest an un buget participativ pentru copii, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinați implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Pregătirea elevilor din 2 iunie: Zarvă mare pentru o brambureală. Stres pentru profesori și elevi, bani cheltuiți pe amenajări

Publicat

Mult zgomot și agitație pentru aproape nimic. Cam așa se traduce dispoziția ministrului Educației prin care elevii intră în cele două săptămâni de pregătire pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Numărul mic de ore de pregătire pentru materiile de examen, mobilizarea pentru amenajare, banii cheltuiți pentru măști, dezinfectanți, stresul și efortul profesorilor și al elevilor, teama părinților- nu își găsesc justificarea pentru această măsură făcută parcă pe genunchi, fără o analiză prealabilă.

În plus, este greu de crezut că elevii testați nu vor avea contact cu cei care au refuzat testarea și vin la pregătire.

Doar patru ore în două săptămâni la Matematică și patru ore la Română, la școlile gimnaziale, iar acesta este doar un exemplu de orar de la una dintre cele mai apreciate școli gimnaziale din Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Reguli stricte pentru întoarcerea elevilor la ore, din 2 iunie. Cum s-a pregătit o școală din Alba Iulia

Pe lângă acestea, cele două săptămâni sunt și ele ”ciuntite” de liberele de Ziua Copilului și de cea a doua zi de Rusalii. Astfel, din cele 2 săptămâni, elevii fac practic pregătire pentru examen doar 8 zile.

Alte măsuri luate de școli: – Clasele modificate pentru distanțarea elevilor, astfel dintr-o clasă de 30 de elevi s-au făcut trei ”clase” de câte 10.

CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

-Profesorii vor trebui să repete aceleași teme zilnic de cel puțin 6 ori. Un profesor de matematică sau română predă, în general, la două clase, deci va lucra cu 6 grupe de elevi, practic ar face același lucru de nu mai puțin de 6 ori.

-Efortul pentru amenajarea școlilor, cu trasee la intrare, trasee pe holuri, la toalete.

-Materiale achiziționate: măști, dezinfectanți, termometre.

VEZI ȘI: VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

– Doar o parte dintre părinți  au acceptat să li se facă testarea pentru COVID-19. Aceștia și-au motivat refuzul de teama ca nu cumva testul să fie pozitiv, iar examenele elevilor să fie amânate cu două săptămâni.

Exemplu: orarul pe o săptămână al unui elev de clasa a VIII-a care va merge la pregătire pentru examenul de Evaluare Națională

Ziua 1: o oră de Matematică de la ora 9.00 – la ora 9.50

Ziua 2: o oră de Română de la ora 11.00 – la ora 11.50

Ziua 3: liber

Ziua 4: o oră de Română de la ora 9.00 la ora 9.50 și  o oră de Matematica de la ora 10.00 la ora 10.50

VEZI ȘI: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Doar jumătate dintre cei aproximativ 6.500 de elevi din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a din Alba s-au înscris pentru participarea la activitățile de pregătire din școli și licee în județ, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar.

Se anunță însă prezență mai mare în cazul elevilor de clasa a VIII-a: aproape 2.100 de elevi, respectiv 67% din totalul de 3.128 au anunțat că vor să vină la școală din 2 iunie.

În ceea ce privește clasa a XII-a, procentul celor înscriși pentru activitățile de pregătire este de 47% (aproape 1.400 din totalul de 2.812). În cazul elevilor de clasa a XIII-a, sunt doar 55 de confirmări, din totalul de 636, potrivit datelor comunicate de IȘJ Alba, pentru Alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

De asemenea, mai sunt și școli fără elevi înscriși la activitățile de pregătire în clase, din 2 iunie.

În județul Alba sunt 117 unități de învățământ care au elevi în ultimul an de școală, fie clasa a VIII-a, fie a XII/XIII-a. Dintre acestea, 13 au anunțat că niciun elev nu s-a înscris pentru perioada de pregătire din 2-12 iunie 2020, mai precizează reprezentanții IȘJ.

Acestea sunt:

– la Alba Iulia: Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia.

– la Ocna Mureș: Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș, Liceul Tehnologic Ocna Mureș

– rural: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea, Școala Gimnazială Săsciori, Școala Gimnazială Rîmeț, Școala Gimnazială Ocoliș, Școala Gimnazială Noșlac, Școala Gimnazială Fărău, Școala Gimnazială Daia Română, Școala Gimnazială Almașu Mare.

sursă foto: Arhiva Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate