Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cuvântul de mulțumire al noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Kovacs Gergely. Mesajul premierului Ungariei


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDE1Nm4sMA=="></script></p>


Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, ÎPS Kovacs Gergely a declarat sâmbătă, în cadrul evenimentului de sfințire și înscăunare de la Catedrala Sf. Mihail, că identitatea culturală proprie trebuie păstrată, „respectând și diferențele, pe ceilați”.

Cu ocazia evenimentul, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban a transmis că, deși „greutățile s-au înmulțit, iar pericolele s-au îmbrăcat și sub alte fațade”, Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia este inima catolicismului maghiar ardelean.

Aproximativ 4.000 de credincioși au sosit din toată țara în Cetatea Alba Carolina pentru a lua parte la eveniment.

Vezi și VIDEO: Ceremonia de înscăunare a noului arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovacs

„Provocarea cea mai mare este să am răbdarea să ascult, pentru că un dialog începe cu ascultarea cuiva. Și apoi, dacă am ascultat, putem să începe un dialog. (…) Eu cred că acesta este foarte important”, a transmis arhiepiscopul Kovacs Gergely, după slujba de înscăunare.

Acesta a vorbit și despre cazul de la Ditrău:

„Eu nu pot să am deocamdată o părere pentru că nu am avut contact direct cu cei care sunt implicați. Până acum pot să vă spun ce am auzit din presă și să comentez, dar nu cred că este o interpretare corectă. (…) Acum este și obligația mea dar mai înainte trebuie să vorbesc cu cei implicați. Și când chiar de la izvor o să am informațiile, sper, corecte, după ce aceea am să spun și eu care este părerea mea. (…) O să vorbesc și cu vicarul parohial de acolo”, a mai precizat Kovacs Gergely.

Cuvânt de mulțumire al noului arhiepiscop, ÎPS dr. Kovács Gergely

 • „Dumnezeu poate face totul de unul singur, totuşi a găsit de cuviinţă, să ţină cont şi de tine, şi să te cheme pentru o nouă misiune”. Acesta a fost mesajul principal, cu care şi-au luat rămas bun de la mine în Roma, adăugând că păstorul adevărat urmează exemplul lui Isus, care a luat chip de slujitor: „S-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce.” (Fil 2,8).
 • Îi mulţumesc în primul rând bunului Dumnezeu, care ţine cont de mine şi m-a chemat spre a-L sluji. La cuvântul lui Isus Petru a putut merge pe apă până când a privit cu credinţă la Învăţătorul său. La hirotonirea mea întru preot am ales acest moment din Biblie cu mottoul: „Isus a spus: Vino!”. Să ne dea Atotputernicul Dumnezeu fiecăruia o credinţă puternică, ca de piatră!
 • Mulţumiri Sfântului Părinte Papa Francisc, şi nunţiului apostolic Miguel Maury Buendía, care îl reprezintă, care în cursul vizitei apostolice de la 1 iunie, anul trecut au dat dovadă de o deosebită iubire şi atenţie pentru arhidieceza noastră.
 • Mulţumiri tuturor episcopilor prezenţi, că s-au rugat împreună cu noi. În mod special cardinalului Gianfranco Ravasi, care a oficiat sfinţirea, şi în calitate de preşedinte al Comisiei Culturale Papale, timp de 12 ani a fost superiorul meu, mulţumiri celor doi episcopi care au concelebrat consacrarea, arhiepiscopii Jakubinyi György şi Miguel Maury Buendía.
 • Le mulţumesc arhiepiscopului Jakubinyi György şi episcopului Tamás József şi în numele preoţilor şi credincioşilor, pentru tot ce au făcut în decursul deceniilor de slujire ale acestei arhidieceze. Mulţumire şi recunoştinţă! Amândoi m-au asigurat de ajutorul lor plin de iubire la începutul slujirii mele, iar eu le promit să-i însoţesc cu rugăciunile mele şi cu iubirea mea.
 • Îi salut cu mult drag pe fraţii mei în preoţie, printre ei pe foştii profesori şi colegi de Seminar.
 • Salut cu drag reprezentanții bisericii surori, prezenți în spiritul construirii unității.
 • Îi salut pe cei sosiţi din oraşul meu natal, Târgu-Secuiesc, foşti colegi de clasă, cunoscuţi, prieteni, rude, în mod special pe mama mea, în locul tatălui meu pe naşul meu, pe fratele şi sora mea, împreună cu familiile lor.
 • Doresc să mulţumesc reprezentanţilor autorităţilor locale și centrale, pentru prezenţa lor şi pentru sprijinul acordat; să mergem împreună!
 • Îi salut cu drag pe toţi cei prezenţi, pe miile de pelerini, credincioşii noştri, care nu au putut intra în Catedrală şi în ciuda frigului de afară s-au rugat cu multă dăruire la sfânta Liturghie.
 • Ar trebui să adresez încă multe mulţumiri, sper să mă înţelegeţi, dacă uit să pomenesc pe cineva: s-au ostenit foarte mulţi făcând din noapte zi, ca să avem o sărbătoare aşa de frumoasă, oaspeţii noştri să se simtă ca acasă, iar Liturghia să fie înălţătoare. Adresez mulţumiri speciale celor care au slujit în cadrul sfintei Liturghii, voluntarilor, tuturor. Prin intermediul canalului de televiziune Duna TV şi a radioului Radio Maria mii de persoane s-au putut alătura rugăciunii noastre. Dumnezeu să le răsplătească tuturor!
 • În predica sa, Cardinalul Ravasi a prezentat care ar fi programa chemării mele: de a mă îngriji de turmă ca bunul păstor, căruia oile îi cunosc glasul. Îmi amintesc de cuvintele poetului Kányádi Sándor care spune: „Cine înţelege şi se face înţeles, ţine în viaţă un popor” (Játszva magyarul, – Jucîndu-te în maghiară – 1974).
 • Protul înalţă în fiecare sfântă Liturghie trupul şi sângele jertfit de Cristos spunând: A pap minden szentmisében Krisztus áldozatul adott testét és kiontott vérét mutatja föl: „Prin El, cu El şi în El…”. Nu se poate lăuda Tatăl cu o slavă mai mare, decât cea dată de Isus pe cruce, unde, golindu-se de tot, s-a făcut ascultător până la moarte, împlinind întru totul voia Tatălui. De aceea am făcut această alegere pentru mottoul meu episcopal.
 • Blazonul meu episcopal nu necesită o altă explicaţie: în afara datei numirii mele este o legătură strânsă cu slujitorul lui Dumnezeu, episcopul Márton Áron. Port stindardul lui în mână, pe care el l-a preluat de la episcopul Majláth. Îl port cu mult respect şi obligaţie faţă de moştenirea transmisă de sfântul episcop.
 • Să mergem împreună! Este îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, dar şi a episcopului Áron: „trebuie să învăţăm să ne angajăm unul pentru celălalt şi să lucrăm împreună pe toate planurile vieţii” (Cuvîntarea de sfinţire întru episcop, 31.03.1939)
 • Arhidieceza noastră, fiind răspândită din punct de vedere geografic, este caracterizată prin diversitate. Trebuie să înaintăm împreună: păstrând identitatea culturală proprie, dar respectând şi diferenţele, pe ceilalţi. Respectul, aprecierea şi ajutorul reciproc ne vor ajuta în munca comună după placul lui Dumnezeu. Să mergem împreună!
 • Aceasta este invitaţia pe care o adresez tuturor, începând cu colaboratorii mei cei mai apropiaţi: X.Y. Vicar general, N.N. Cancelar și secretar, Părintele Provincial Fr. Urbán Erik ofm Vicar arhiepiscopal responsabil cu persoanele consacrate. Până la noi hotărâri toate celelalte funcţii rămân cele actuale.
 • Harul şi binecuvântarea lui Dumnezeu să coboare asupra slujirii fiecăruia!

Vezi și FOTO-VIDEO: Mii de pelerini din toată țara au venit la Alba Iulia, la înscăunarea noului arhiepiscop romano-catolic

Premierul Ungariei, Viktor Orban a transmis un mesaj cu ocazia evenimentului de sfințire și înscăunare a noului episcop.

 • Eminența Voastră, părinte cardinal! Excelența Voastră, părinte nunțiu! Excelențele voastre, părinți Arhiepiscopi și Episcopi! Stimați credincioși adunați la sărbătoare!
 • Cei care stau la loc de strajă, au obligația de a veghea cu vigilență și de a munci înmulțit.”
 • Sunt convins, că acest cunoscut îndemn al lui Márton Áron nu și-a pierdut nici astăzi din relevanță. Deși greutățile s-au înmulțit, iar pericolele s-au îmbrăcat și sub alte fațade, străvechea catedrală din Alba Iulia este și astăzi inima catolicismului maghiar ardelean, de unde de mai bine de o mie de ani, răzbate învățătura păstorului, care unește și conduce la credință diferitele neamuri.
 • Consider, că această tradiție creștinească curată, ajunge cu ocazia sfințirii de astăzi, la o nouă piatră de răscruce, când în anul coeziunii naționale maghiare, un nou arhipăstor ajunge la cârma arhidiecezei. Cei mai mulți îl cunosc pe monseniorul dr. Kovács Gergely, în calitatea de postulator al cauzei de beatificare al episcopului Márton Áron, totodată a avut și asemenea sarcini în Roma, datorită cărora a câștigat o viziune unică asupra vieții și culturii popoarelor din Europa Centrală. Suntem recunoscători Providenței că va putea sluji de acum înainte comunității multiculturale a catolicilor ardeleni, folosindu-se de cunoașterea, viziunea și experiența sa cuprinzătoare, luând locul de strajă al episcopului martir de odinioară, și urmând totodată drumul deschis de el.
 • Din păcate, la evenimentul de sfințire și înscăunare a episcopului, nu voi putea participa decât sufletește. Permiteți-mi, cu ocazia acestor clipe înălțătoare de sărbătoare, să îi urez noului Arhiepiscop înțelepciune și slujire binecuvântată, pentru noile sale datorii, iar membrilor comunității, multă putere și sănătate”, a transmis prim-ministrul Viktor Orban.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alexandru Sibișan, judoka legitimat la CS Unirea Alba Iulia, rezultat foarte bun la o competiție europeană în Croația

Publicat

Alexandru Sibișan (16 ani), judoka legitimat la Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, s-a clasat pe locul 5 la Cupa Europeană de Cadeți din Croația, rezultat foarte bun, în condițiile în care a concurat cu cei mai buni sportivi din Europa. 

Cupa Europeană de Cadeți s-a desfășurat în perioada 19-20 iunie, în orașul croat Poreč, cu participarea, în total, a 368 de competitori: 229 – băieți și 139 – fete, din 27 de țări. Concursurile s-au desfășurat pe categorii de greutate, atât la masculin, cât și la feminin. La băieți, categoriile au fost următoarele: -50 kg, -55 kg, -60 kg, -66 kg, -73 kg, -81 kg, -90 kg și +90 kg, iar la fete: -40 kg, -44 kg, -48 kg, -52 kg, -57 kg, 63 kg, -70 kg, +70 kg.

Sibișan a concurat la categoria -90 kg și s-a situat pe poziția a 5-a. După acest rezultat, Alexandru Sibișan acumulează 20 de puncte și urcă pe locul 13 în ”world ranking” – clasamentul mondial. Acesta este pregătit de antrenorii Dinu Alin și Dinu Cristian.

Următorul concurs de judo pentru CS Unirea Alba Iulia va fi Cupa României Seniori, în perioada 25-27 iunie, iar în 3 iulie va avea loc Cupă Europeană Cadeți, în Cehia, la Teplice (unde va concura și sportiva Bogdan Laura Alexia).

”Adevărata valoare se confirmă la competiții pe plan internațional unde sportivii noștri dau ”piept” și își măsoară puterea cu granzii Europei. Cei din urmă au avantajul unei finanțări corespunzătoare a activității sportive și condițiilor mai bune de pregătire, însă sportivii noștri au avut mereu avantajul ambiției, muncii și vitejiei.

Este un rezultat foarte bun, obținut de un judoka cu mare potențial. Sper ca forma sa bună să fie reconfirmată la următoarele competiții, de la care ne dorim medalii. Felicit echipa de judo, pe sportiv și pe antrenori”, a spus Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum au salvat medicii din Alba Iulia, un tânăr ”aflat la limita dintre viață și moarte” după un accident de motocicletă

Publicat

Un pacient în vârstă de 24 de ani, aflat la limita dintre viață și moarte după un grav accident de motocicletă, a fost salvat de către medicii Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, în urma unor intervenții medicale complexe. Pentru menținerea sa în viață, a fost necesară utilizarea simultană a plămânilor și rinichilor artificiali, precum și a augmentării activității miocardice.

În data de 11 iunie 2021, la SJU Alba Iulia a fost adus un pacient care prezenta multiple traumatisme, precum fractură de claviculă, fracturi ale ambelor oase ale antebrațelor, fracturi costale bilaterale, contuzie pulmonară majoră bilaterală, hemopneumotorax bilateral, contuzie miocardică, ruptură de splină, contuzie renală și fractură de femur stâng.

Acesta a fost supus, în regim de urgență, unei intervenții chirurgicale de splenectomie (înlăturare a splinei) deoarece sângera abundent, după care o atenție deosebită a fost acordată ventilației mecanice (deoarece avea mari dificultăți de respirație), tehnicii de hemodiafiltrare (pentru substituția funcției renale), dar și pentru acordarea suportului inotrop, necesar funcționării inimii. Acestea au trebuit asigurate simultan pentru menținerea pacientului în viață.

De asemenea, tânărul a fost operat la ambele membre superioare. În prezent, el este stabil hemodinamic, a fost detubat și respiră spontan. A avut o evoluție favorabilă în urma tratamentului și intervențiilor chirurgicale.

În următoarele zile, va fi operat la femur. El este internat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă.

Complexitatea cazului a fost generată de faptul că pacientul politraumatizat, operat pentru scoaterea splinei, cu picior, mâini și coaste fracturate, a avut nevoie concomitent de substituție hepatorenală (fiind necesară epurarea extrarenală) și respiratorie cu ventilatorul, respectiv de augmentare cardiacă.

Acesta a primit îngrijiri de specialitate de la cadrele medicale ale secției de Anestezie și Terapie Intensivă, condusă de către medic primar Silviu Tuzeș însă, de la aducerea sa în spital, a fost tratat și investigat de medici UPU, chirurgi, ortopezi și radiologi.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ASTĂZI: PRIMA PROBĂ la Evaluarea Națională 2021. Ce reguli trebuie să respecte elevii. Cum se pot depune contestațiile

Publicat

examen

Marți, 21 iulie se desfășoară prima probă de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021). Examenele se desfășura în perioada 22 iunie – 4 iulie 2021. Un număr de 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a.

La Evaluarea Națională din sesiunea iunie-iulie 2021 s-au înscris 2171 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre cei 2429 de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021, conform centralizării realizate de Comisia Județeană de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Alba

Citește și MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Contestaţiile la Evaluarea Naţională 2021 pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). 

Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. 

Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale la Evaluarea Naţională vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.

Lucrările vor fi corectate în alte judeţe, în 92 de centre de corectare. Nota obţinută după contestaţie este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut,

Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obţinute se trec pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roşie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanţa cu borderourile individuale, şi se semnează de aceştia.

Nota finală se trece pe lucrare, în prezenţa profesorilor evaluatori, de către preşedintele comisiei. Preşedintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, şi semnează, nota fiind înregistrată în catalogul evaluării naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori numiţi de preşedintele comisiei.

După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.

Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare şi este înregistrată în catalogul evaluării naţionale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori şi preşedintele comisiei.

Numărul pachetului şi numărul de ordine al lucrărilor care necesită o nouă evaluare sunt consemnate într-un proces – verbal, semnat de cei amintiţi anterior.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială.

În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o nouă comisie de contestaţii formată din doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii.

Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

24 iunie: Cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului. SUPERSTIȚII în noaptea de Sânziene

Publicat

Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite de români în fiecare an pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide, ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.

Evenimentul este însoţit de o serie de credinţe populare interesante şi tradiţii legate de dragoste, sănătate, bunăstare şi fertilitate. Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia.

Sărbătoarea este una cu totul specială şi ţine o noapte şi o zi, iar noaptea de Sânziene (23-24 iunie) este una magică, este noaptea focurilor de vară, fiindcă “este vară în cer şi vară pe pământ, este vară în suflete şi trupuri, este anotimpul dragostei şi al vieţii plenare”.

Atunci se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Pentru aceasta se fac practici de pomenire a morților numite Moșii de Sânziene, când se deretică mormintele, se pun flori, se aprind lumânări și se dă de pomană la cimitir.

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo — după culoarea galbenă sau albă), frumos mirositoare, care înflorește în preajma solstițiului de vară, în perioada pârguirii cerealelor, are numeroase întrebuințări în medicină și cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat anume proprietăți mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoarei zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Pentru a avea eficiența scontată trebuie culeasă după un anume ritual și anume: florile în zorii zilei Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în timp ce tulpina și semințele, toamna.

Dacă sunt culese corespunzător, proprietățile lor sunt miraculoase: întăresc copiii debili și limfatici, dacă se pun în apa lor de scaldă; vindecă frigurile; puse în rachiu vindecă vătămăturile; roua căzută pe flori în noaptea de Sfântul Ioan Botezătorul este leac sigur pentru bolile de ochi și piele.

Sânzienele sunt flori de câmp, galbene-aurii, cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, cu miros puternic de fân şi a miere.

La cea mai mică atingere, din ele se scutură o ploaie fină de aur, pentru că tradiţia spune că ele sunt florile solstiţiului de vară, iubitoare de soare, iar viaţa lor este scurtă, de numai două-trei săptămâni, atâta vreme cât astrul zilei se află în plină putere.

În traditia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare.

Această denumire a lor este adesea cauza pentru care sunt confundate cu Ielele, Măiastrele sau Vântoasele, care, de regulă, sunt zâne rele.

Părerile specialiştilor, dar şi ale ţăranilor, sunt extrem de amestecate când este vorba despre Sânziene.

Este o certitudine că ele sunt diferite de Iele, pentru că au, în general, însuşiri bune: fuioare de vânt uşoare în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben şi rochii albe de abur, ce dansează sub razele lunii (astrul celor născuţi în această zi) prin grădini, mutându-se de la un loc la altul, cântând pe sus, cu glasuri nemaiauzit de armonioase.

Pentru că sunt din altă lume şi sunt atât de frumoase, „cine le vede nu le crede şi cine le-aude nu le răspunde”.

Despre ele se stie ca iau glasul cucului, pentru că începând de pe 24 iunie, cucul amuţeşte, pleacă în munte şi se transformă în uliu, răzbunându-se pe toate celelalte păsări cântătoare.

„Atunci va şti femeia gândul bărbatului, când va şti ziua când pleacă cucul”, se mai spune în tradiţie despre această zi.

Din spicele de grâu și alte șapte plante diferite cum ar fi: pelin, verbină, busuioc, sunătoare, ferigă, soc, cicoare, salcie și neapărat florile de Sânziană, fetele tinere împletesc cununi (semnul cercului).

Purtate pe cap de o fecioară, aceasta reprezenta zeița agrară în dansul denumit Jocul Drăgaicei, care se execută ritual de către fete tinere la această serbare florală, cu caracter câmpenesc.

Până în anul următor, cununile sunt agățate la ușa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porților, la pietrele de hotar și pe crucile mormintelor, cu semnificația de a apăra oamenii, animalele și recolta de forțele nefaste, malefice, de stihiile naturii — grindină, inundație, furtună etc.

Aceste cununi mai au rolul de a ghici viitorul, ursita.

Ele sunt aruncate pe casă sau șură și în funcție de felul în care rămân pe acoperiș, atârnate de hornul casei sau cad jos, anul care va urma va fi bun sau rău, tinerii se vor căsători cu omul iubit sau nu, recolta va fi bună sau proastă, locuitorii casei sănătoși sau bolnavi, vor avea noroc sau ghinion, etc.

În credința populară, floarea de Sânziană are nenumărate proprietăți magice:

dacă o fată tânără o pune sub pernă în noaptea premergătoare Sânzienelor, își va visa cu siguranță ursitul; pentru femeia căsătorită, rețeta nu mai este valabilă, în schimb se recomandă să se înfășoare cu florile respective în jurul mijlocului pentru a nu avea dureri de mijloc la seceriș;

dacă își pun în păr sau în sân floarea cu pricina, atât fetele cât și femeile devin mai atrăgătoare și mai drăgăstoase;

dacă se tăvălesc la ivirea zorilor prin roua căzută pe Sânziene, sau se spală în apă curgătoare devin mai frumoase.

În același timp floarea de Sânziană este un reper caledaristic agrar. Dacă înflorește înainte de Sfântul Ioan Proroc Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată. După ce înflorește Sânzâiana, începe cositul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate