Connect with us
Advertisement

Actualitate

Stimulentul de inserţie crește din aprilie 2017. Părinții care se întorc mai repede din concediul de creștere primesc mai mulți bani

Publicat

bani Începând cu data de 1 aprilie, stimulentul de inserție, ce se acordă părinților care-și scurtează concediul pentru creșterea copilului, va mai crește o dată, după ce înregistrase deja o creștere la 1 februarie. Astfel, valoarea va ajunge la 650 de lei, fără a mai fi raportată la salariul minim pe economie. Măsura a fost introdusă prin OUG nr. 6/2017, care a adus modificări la OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Până la jumătatea anului trecut, cuantumul stimulentului de inserţie era echivalent cu indicatorul social de referinţă (ISR), respectiv 500 lei.

Odată cu modificările aduse de Legea nr. 66/2016 de la 1 iulie 2016, cuantumul stimulentului a fost raportat la indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului, reprezentând 50% din aceasta, adică 531,25 lei.

O primă majorare a stimulentului de inserţie în 2017 a avut loc la 1 februarie, prin HG nr. 1/2017 care stabileşte noua valoare a salariului minim pe economie. Creşterea acestuia din urmă, de la 1.250 la 1.450 lei, a dus în mod automat la majorarea indemnizaţiei minime pentru creşterea copilului de la 1.062,5 la 1.232,5 lei (85% din salariul minim), respectiv la majorarea stimulentului de inserţie, de la 531,25 la 616,25 lei (50% din indemnizaţia minimă).

Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserţie se stabileşte la 650 lei. Aceasta este cea de-a doua majorare a stimulentului de inserţie în 2017, modificarea fiind introdusă prin OUG nr. 6/2017. Pentru drepturile ulterioare datei de mai sus, cuantumul stimulentului de inserţie prevăzut se majorează prin hotărâre a Guvernului.

Stimulentul de inserţie nu se cumulează cu indemnizaţia pentru creşterea copilului. Plata acesteia din urmă se suspendă la solicitarea stimulentului.

Stimulentul de inserție poate fi cerut de oricare dintre cei doi părinți ai copilului, iar acesta se poate solicita pentru fiecare naștere. Dreptul este acordat, conform actului normativ amintit, în baza unei cereri și a următoarelor acte:

  • actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori livretul de familie (originalele și copiile);
  • actele doveditoare care să ateste că, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile;
  • dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (faptul că solicitantul stă în România împreună cu copilul/copiii pentru care cere banii).

sursa: legestart.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement