Connect with us
Advertisement

Actualitate

De LUNI, parlamentarii îşi reiau activitatea. Priorităţile legislative în sesiunea din anul electoral

Publicat

parlament Senatorii şi deputaţii îşi reiau luni, 1 februarie, activitatea, în cadrul primei sesiuni parlamentare din 2016 şi penultima de mandat, în contextul în care în iunie sunt organizate alegeri locale, scrutin urmat de cele parlamentare, de la sfârşitul acestui an.

Camera Deputaţilor (382 deputaţi şi cinci grupuri parlamentare) şi Senatul (165 denatori) au programate luni şedinţele birourilor permanente şi ale liderilor de grup. Va fi confirmată sau schimbată componenţa conducerii.

Sesiunea va debuta sub semnul controverselor legate de modul de alegere a primarilor, PNL insistând asupra revenirii la două tururi de scrutin în condiţiile în care este susţinut în acest demers doar de cei de la Mişcarea Populară. Discuţii pe această temă vor avea loc între premierului Dacian Cioloş şi reprezentanţii partidelor. Camera Deputaţilor este for decizional.

Priorităţile deputaţilor în noua sesiune ordinară sunt modificări la Codul penal şi de procedură penală, în prezent la Camera juridică, în urma criticilor aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV.

Alte proiecte de referă la desfiinţarea taxei radio-tv, posibilitatea ca situaţia de incompatibilitate să fie verificată de prefect sau reprezentarea cotelor de gen în politică. Sunt vizate şi noile legi pentru salarizarea publică, legea adopţiei, a prevenţiei în sănătate, creşterea transparenţei publice sau cea care se referă la conversia creditelor în valută ori la stabilirea cuantumului alocaţiei de stat în funcţie de vârsta copilului.

De asemenea, parlamentarii vor mai trebui să se pronunţe referitor la înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă la Târgu Mureş.

La Senat, o prioritate este legea dării în plată, trimisă spree reexaminare de preşedinte, către Parlament, la sfârşitul anului trecut.

Alte proiecte de lege se referă la sporuri şi prime pentru militarii şi civilii care lucrează în condiţii periculoase şi în domeniul situaţiilor de urgenţă, modificarea OG 19/2005 privind realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, în sensul că fondurile destinate construirii acesteia să fie suportate exclusive de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori alte altor instituţii publice.

Propuneri sunt şi pentru modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor, privind numirile conducerii ÎCCJ, procurorului general, procurorului general al DNA, procurorului şef al DIICOT şi adjuncţilor acestora.

Nu în ultimul rând, vor trebui să pună de acord legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali cu decizia CCR, care a declarat-o neconstituţională.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement