Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De LUNI: Se schimbă regulile pentru proiectele finanţate din bani publici. Care sunt noutăţile ce intră în vigoare

Publicat

contabil datorie De luni, 27 februarie, de aplică noi reguli pentru proiectele finanțate din bani publici. Acestea schimbă și cadrul legal de desfășurare a achizițiilor publice, simplificând modul de prezentare a indicatorilor ce stau la baza aprobării investițiilor.

Hotărârea de Guvern nr. 907/2016 reglementează etapele de elaborare și conţinutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor și proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. Aceasta intră în vigoare din 27 februarie, potrivit avocatnet.ro.

Actul normativ se referă la forma și conținutul notei conceptuale, temei de proiectare, studiului de prefezabilitate, al celui de fezabilitate sau documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii, dar şi a proiectului pentru autorizarea, sau desfiinţarea executării lucrărilor şi proiectului tehnic de execuţie. Totodată, se va schimba structura devizelor pe obiect și a devizului general al investiției.

Prin intrarea în vigoare a HG nr. 907/2016, tema de proiectare va stabili foarte clar parametrii principali ce trebuie atinşi prin implementarea proiectului, actualizându-se în cadrul fiecărei faze de proiectare. Astfel, tema de proiectare, actualizată şi detaliată cu rezultatele unei faze de proiectare, constituie temă pentru elaborarea următoarei faze de proiectare.

Se va elimina obligativitatea elaborării studiului de prefezabilitate pentru obiectivele de investiţii noi, ale căror documentaţii tehnico-economice intră în competenţa de aprobare a Guvernului – valori de peste 30 de milioane de lei.

Studiul de prefezabilitate va fi elaborat pentru proiectele majore de investiţii, cu excepţia cazurilor în care oportunitatea şi necesitatea realizării obiectivului de investiţii au fost fundamentate în cadrul unei strategii, unui master plan ori în cadrul unor planuri similare aprobate, în vigoare.

Structura studiului de fezabilitate va fi reorganizată prin introducerea analizelor necesare (schimbări climatice, strategie de contractare, modalităţi de implementare şi operare) şi va include analiza a cel puțin două scenarii sau opţiuni tehnico-economice posibile.

Autorizaţiile şi aprobările necesare prevăzute în fazele de fezabilitate și proiectare vor trebui să fie suficient de detaliate și să angajeze efectiv emitentul. Autorităţile nu vor mai putea emite aprobări „de principiu”, iar autorităţilor contractante nu le va mai fi permis să documenteze procedura de atribuire pe aprobări şi autorizaţii care au fost emise doar „de principiu”. Astfel, în cadrul studiului de fezabilitate se va introduce obligativitatea prezentării avizelor conforme, care să angajeze responsabilitatea celor care le emit.

HG nr. 907/2006 simplifică modul de prezentare a indicatorilor ce stau la baza aprobării investițiilor. Se introduce patru tipuri: indicatori maximali; indicatori minimali, respectiv indicatori de performanţă şi, după caz, calitativi; indicatori financiari, socio-economici, de impact, de rezultat/operare; durata de realizare a obiectivului de investiții, exprimată în luni.

În situaţia în care, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, vor apărea modificări, este necesară refacerea corespunzătoare a documentaţiei tehnico-economice aprobate şi reluarea procedurii de aprobare a noilor indicatori.

Revizuirea devizului general al investiției va fi posibilă doar în anumite momente:

– la data supunerii spre aprobare a studiului de fezabilitate;

– la data solicitării autorizaţiei de construire;

– după finalizarea, în condițiile legii, a procedurilor de achiziție publică;

– la data întocmirii sau modificării de către ordonatorul principal de credite, a listei obiectivelor de investiții.

Se vor stabili noile procente de cheltuieli diverse şi neprevăzute:

– 10% în cazul executării unui obiectiv, sau obiect nou de investiţii;

– 20% în cazul executării lucrărilor de intervenţiei la construcţile existente.

Devizul general va include suplimentar, începând cu data de 27 februarie 2017, categorii de cheltuieli noi, necesare pentru stabilirea valorii estimate a obiectului de investiție.

Noile prevederi se vor aplica proiectelor de investiții finanțate atât din fonduri publice, cât și celor finanțate din fonduri europene.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax