Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De MARŢI: Fermierii pot depune la APIA cererile unice de plată pentru anul 2016. LISTA documentelor şi condiţii de acordare a subvenţiilor

Publicat

apia

APIADe marți, 1 martie, fermierii vor putea depune la APIA cererile unice de plată pentru anul 2016. Persoanele care nu vor respecta termenul limită de depunere, respectiv 16 mai, vor fi penalizate pentru fiecare zi de întârziere. 

Potrivit Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale (MADR) nr. 249/2016, cererile unice de plată se vor depune în perioada 1 martie – 16 mai, la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Persoanele care nu vor respecta termenul-limită vor putea depune cererile unice de plată şi după data de 16 mai, în 25 de zile calendaristice, adică până pe 10 iunie. Totuşi, pentru fiecare zi de întârziere, autorităţile vor scădea 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul dacă ar fi depus documentele până pe 16 mai.

„Cererea unică de plată se depune la centrele judeţene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de peste 50 hectare teren agricol, şi la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafaţă de până la 50 hectare teren agricol”, se arată în Ordinul MADR nr. 249/2016.

Anul acesta, autoritățile vor cere mai puţine documente fermierilor, atunci când aceştia vor fi nevoiţi să facă dovada utilizării terenului. Concret, fermierilor le va fi solicitată doar adeverinţa emisă de primărie, conform înscrisurilor din registrul agricol, și, după caz, contractele de închiriere/concesiune/arendă încheiate.

Faţă de anii anteriori, nu vor mai fi solicitate:

– copia de pe filele din Registrul Agricol referitoare la Cap II b, Cap III și Cap XV a;

– copie a titlului de proprietate și, în lipsa acestuia, declarația pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document;

– tabelul centralizator cu contracte (de arendare, închiriere, comodat, asociere în participațiune).

Potrivit noilor dispoziţii, eliberarea adeverinţei emise de primării, prin care fermierii fac dovada utilizării terenului, nu va fi condiţionată de plata taxelor şi impozitelor locale.

Se va depune o singură cerere, chiar dacă fermierii deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Lista documentelor necesare:

– copie de pe cartea de identitate/ buletinul de identitate/ paşaport/ certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz; în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport;

– dovada deţinerii unui cont bancar activ;

– procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA

– dosar plic

Pentru dovada utilizării terenului:

– adeverinţa, conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere;

– copie conform cu originalul a contractului de închiriere/ concesiune a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ-teritoriale, după caz;

– copie conform cu originalul a contractului de concesiune/ arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier si Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.

Totodată, potrivit documentului, producătorii agricoli care folosesc apă pentru irigaţii mai trebuie să prezinte, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la termenul-limită de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigaţii. Concret, acestea sunt:

– autorizaţia de utilizare a apei pentru irigaţii eliberată de Administraţia Naţională „Apele Române”;

– calitatea de membru al unei organizaţii a utilizatorilor de apă pentru irigaţii;

– contractul de irigaţii al organizaţiei încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau contractul de irigaţii încheiat între beneficiar şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, după caz.

Potrivit noilor dispoziţii, eliberarea adeverinţei emise de primării, prin care fermierii fac dovada utilizării terenului, nu va fi condiţionată de plata taxelor şi impozitelor locale.

Pentru dovada calităţii de fermier activ:

– fermierii persoane fizice, care se înregistrează la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca PFA/II/IF sau ca persoane juridice, pentru dovedirea calității de fermier activ, pentru asigurarea trasabilității parcelelor și, după caz, a angajamentelor asumate de către fermieri în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală depun inițial cererea unică de plată ca persoană fizică; după înregistrarea ca persoane autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale sau ca persoane juridice, fermierii persoane fizice depun formularul de transfer al exploatației, în condițiile prevăzute la art. 28 din OUG nr. 3/2015 cu modificări și completări ulterioare, până la data limită de depunere a cererii unice de plată

– persoanele fizice care nu au optat pentru înscrierea la ONRC ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau ca persoane juridice prezintă dovezile verificabile prevăzute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificări și completări ulterioare

– persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 de euro şi care sunt înregistrate la ONRC, prezintă cod CAEN din care rezultă activitatea agricolă sau actul de înființare/ actul constitutiv/statutul din care reiese că au activitate agricolă, după caz;

– persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 de euro şi nu au cod CAEN pentru activitate agricolă, prezintă la APIA dovezile verificabile prevăzute la art. 6, alin.(5) lit. a) sau b) din OUG nr. 3/2015, cu modificări și completări ulterioare, din care să reiasă veniturile totale şi cele obţinute din activităţi agricole (copiile situaţiilor financiare anuale depuse la ANAF.)

– persoanele juridice care au beneficiat în anul anterior de plăţi directe care depăşesc cuantumul de 5000 euro şi nu sunt înregistrate la ONRC sau din ale căror acte de înființare/act constitutiv/statut nu reiese activitatea agricolă (licee agricole, universități, stațiuni de cercetare agricolă, unități de cult, etc.) prezintă la APIA:

a) bilanțul contabil conform Legii 82/1991 a contabilității;

b) jurnalul de venituri și cheltuieli;

c) contul de execuție a bugetului instituției publice și al activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Dovezile verificabile privind îndeplinirea condiţiilor de fermier activ pentru persoanele fizice/ juridice se prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată şi nu mai târziu de data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu întârziere (10 iunie 2016).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale arată că, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 2333/2015, cererile unice de plată se supun controalelor încrucișate preliminare. Deși este o măsură în plus pentru APIA, reprezintă o facilitate pentru fermieri, întrucât aceştia au dreptul să modifice cererea unică de plată, fără penalizări, măsură care duce la creșterea calității cererilor depuse și la posibilitatea corectării unor erori din cererile unice. Potrivit actului normativ publicat vineri, anul acesta, modificările cererilor unice de plată vor putea fi depuse la centrele APIA până la 31 mai, inclusiv, fără aplicarea unor penalităţi.

Potrivit unei informări recente a APIA, beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau juridice care desfășoară activități agricole ca utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale.

„În cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plăților sunt membrii asociației care asigură încărcătură cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe fiecare membru al asociației”, explică reprezentanții APIA.

Eligibile la plată sunt exploatațiile care au o suprafața de cel puțin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafața de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbuști fructiferi, parcela trebuie să aibă o suprafața de cel puțin 0,1 ha și/sau (dacă este cazul) să dețină un număr minim de animale. Pentru sere și solarii, suprafața minimă trebuie să fie de 0,3 ha, cu o suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha.

Printre schemele de plată şi măsurile de sprijin/ajutor menţionate de APIA pentru 2016 se numără Schema de plată unică pe suprafaţă, Plata redistributivă, Plata pentru practici agricole beneficice pentru climă şi mediu, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri şi Ajutoarele naţionale tranzitorii (cânepă şi in pentru fibră, sfeclă de zahar şi hamei, de exemplu).

Cererile unice de plată pot fi completate şi prin intermediul aplicaţiei IPA Online, la fel ca anul trecut.

surse: avocatnet.ro, agrointel.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax