Economie
Declinul pieţei imobiliare: Situaţia marilor şantiere din Alba Iulia
Criza economică a reuşit să îngusteze orizonturile pieţei imobiliare din Alba Iulia. Acei investitori care s-au încumetat să demareze construcţii mari se află în prezent în imposibilitatea de a-şi mai cotinua lucrările, iar, încet-încet, Alba Iulia se transformă într-un adevărat şantier. Numărul anunțurilor de mica publicitate cu vânzări imobiliare a scăzut în ziare și multe agenții au dat faliment.
Blocurile de locuinţe, spaţiile comerciale şi de birouri sau hotelurile care promiteau în urmă cu câţiva ani să îmbogăţească palmaresul albaiulian au rămas în faza de proiecte curajoase, iar, în 2011, lucrările stagnează în continuare. Aceasta este şi situaţia hotelului început şi nefinalizat, situat lângă Bazinul Olimpic, zona Stadion-Cetate. Investitorul SC „Silver” SRL din Alba Iulia a demarat construcţia în luna iulie 1999, iar, până în martie 2005, nu a fost finalizată decât structura de rezistenţă. Termenul final pentru încetarea lucrărilor era stabilit la 36 de luni, dar, de atunci, au mai trecut încă 5 ani. În prezent, investitorul şi-a pierdut autorizaţia de construcţie, iar clădirea cu destinaţie hotel este înregistrată la Inspectoratul în Construcţii ca fiind expirată.
În acelaşi stadiu se află şi hotelul amplasat între Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia şi reprezentanţa „Zapp” din cartierul Cetate, ridicat în 2002, de către SC „Ovialis” SRL Alba Iulia. Lucrarea, începută în luna aprilie 2003 avea stabilit termenul de execuţie 60 de luni, iar, din 2005, se alătură marilor construcţii abandonate imediat după finalizarea structurii de rezistenţă. Şi la această clădire, lucrările au fost stopate în urmă cu 5 ani, iar, de atunci şi până în prezent, pe şantier nu a mai fost văzut picior de muncitor.
De pe lista marilor clădiri care ar putea fi date uitării putem menţiona: hotelul ridicat vizavi de Gara Alba Iulia, lângă Petrom, de către SC „Roxal Construct” Alba Iulia; blocul de locuinţe situat pe strada Viilor, lângă sediul „Apulum” – investitor Mihai Gheorghe – şi hotelul aflat în construcţie la instersecţia străzii Viilor cu strada Ferdinand, ridicat de „Perfeto Trading” SRL. Toate aceste construcţii au fost începute în 2008, iar, de atunci, lucrările au fost îngheţate.
Situaţia şantierelor din Alba Iulia nu pare să îşi găsească o finalitate imediată. Potrivit declaraţiilor angajaţilor Departamentului de emitere autorizaţii de construcţii din cadrul Primăriei, nici unul dintre proprietarii construcţiilor expirate, menţionate mai sus nu s-au prezentat să solicite prelungirea autorizaţie de construcţie, iar clădirile declarate abandonate pot fi trecute în domeniul public doar dacă Primăria îşi permite sau le consideră de interes pentru a fi preluate. Mai mult decât atât, legislativul în vigoare oferă proprietarului posibilitatea de a obţine în orice moment, chiar după trecerea anilor, o nouă autorizaţie de construcţie, aşa că, din punct de vedere legal, aceste construcţii „la roşu” nu stânjenesc în nici un fel „ochiul administrativ”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News