Eveniment
Delta Aquaride 2025: Cea mai lungă ploaie de ”stele căzătoare” a anului. Când și cum se poate observa fenomenul astronomic

Delta Aquaride 2025: Iubitorii de astronomie se pregătesc pentru unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cerești ale verii – ploaia de meteori Delta Aquaride, care va atinge punctul culminant în noaptea de 30 spre 31 iulie 2025, deși ”stelele căzătoare” vor fi vizibile pe o perioadă de mai multe zile. Va fi o experiență memorabilă pentru toți cei care au răbdare până după mijlocul nopții.
Spre deosebire de alte ploi de meteori care au un vârf pronunțat, Delta Aquaridele se caracterizează printr-un fenomen mai degrabă constant și prelungit și se desfășoară constant de la sfârșitul lunii iulie până la începutul lunii august.
Ploaia de meteori Delta Aquaride va fi activă din 18 iulie până pe 21 august 2025. Acest interval extins oferă multiple oportunități de observare pentru pasionații de astronomie.
Delta Aquaride 2025: Momentul optim pentru observare
Pentru observarea optimă a fenomenului, orele mici ale dimineții (în jurul orei 2-3 dimineața) din 29, 30 și 31 iulie reprezintă cel mai bun moment pentru a vedea ploaia de meteori Delta Aquaride în 2025.
Radiantul ploii de meteori – punctul din cer de unde par să provină meteorii – se ridică seara târziu și atinge punctul cel mai înalt în cursul nopții.
Astronomii sunt optimiști în privința condițiilor de observare pentru acest an. În 2025, maximul ploii se produce la șase zile după Luna Nouă, astfel că condițiile de observare sunt rezonabil de favorabile.
În noaptea de vârf luna va fi aproximativ 30% plină, ceea ce înseamnă că luminozitatea lunară nu va interfera semnificativ cu vizibilitatea meteorilor.
Pentru a maximiza șansele de observare reușită, experții recomandă:
- Alegerea unei locații întunecate: Asigurați-vă că vă aflați într-o zonă cu cer întunecat și aveți o vedere neobstrucționată către sud
- Pozițiile comode: Întindeți-vă pe o pătură sau șezuți într-un scaun de grădină pentru a vă asigura că aveți o vedere largă a cerului
- Răbdarea: Ochii au nevoie de aproximativ 20-30 de minute pentru a se adapta la întuneric
Sursa acestei ploi anuale de meteori este considerată a fi Cometa 96P/Machholz, o cometă cu perioadă scurtă care se apropie de Soare, descoperită în 1986.
Această cometă lasă în urma ei particule de praf cosmic care, atunci când intră în atmosfera Pământului, creează spectaculoasele urme luminoase pe care le observăm ca meteori. Circulă cu aproximativ 41 de kilometri pe secundă.
”Complexul 96P/Machholz este o colecție de opt ploi de meteori, inclusiv Delta Aquaridele, plus două grupuri de comete (Marsden și Kracht) și cel puțin un asteroid (2003 EH1). Aceste ploi de meteori și aceste comete par să aibă o origine comună (deși acum au divergit ușor în orbitele lor din jurul soarelui).
Toate sunt înrudite cu cometa cunoscută sub numele de 96P/Machholz, pe care am descoperit-o pe 12 mai 1986, de pe Muntele Loma Prieta din California” a precizat Don Machholz (1952-2022), cel care a descoperit această cometă, citat de Earthsky.org.
Recomandări pentru observatori începători
Pentru cei care doresc să observe pentru prima dată o ploaie de meteori, Delta Aquaridele oferă o introducere excelentă în astronomia de observație.
Chiar dacă meteorii sunt mai slabi decât la alte ploi precum Perseidele, consistența lor face ca observarea să fie mai puțin dependentă de un moment precis.
Experții recomandă să nu vă așteptați la spectacole dramatice precum cele din filme, ci să apreciați frumusețea subtilă a acestor „stele căzătoare” care traversează tăcut cerul nopții.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News