Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputații de Alba: Ce-au făcut, cât au vorbit și cu ce se pot lăuda după patru ani în Parlament


Publicat

deputati

Cinci deputați are județul Alba în Parlamentul României. Doi de la PDL și trei înscriși în partidele din USL. Mandatul lor este aproape de final, după ce au trecut prin crize politice, căderi de guverne. Fiecare dintre cei cinci au fost și la putere şi în opoziţie. Alba24 a făcut o scurtă analiză a activității acestora, bazată pe cifrele și datele oficiale oferite de cele două camere Senat și Camera Deputaților.

Călin Potor – deputat PDL, independent şi, apoi, reprezentant PNL

După ce a fost la putere doi ani și jumătate, ajuns parlamentar pe listele PDL, deputatul Călin Potor a constatat, aproape de sfârşitul mandatului, că „hienele PDL-iste atacă mişeleşte”. A făcut parte din Comisia pentru Sănătate şi Familie, unde a fost vicepreşedinte până în noiembrie 2010. Din martie 2011, a trecut la Comisia pentru Industrii si Servicii. De la începutul mandatului, a făcut declarații politice, toate în scris. N-a vorbit niciodată în plen, cât a fost membru PDL. A devenit mai activ si vocal abia după ce s-a înscris în PNL și a fost anunțat drept candidat al USL la Primăria Alba Iulia. Iată câteva titluri ale declarațiilor politice făcute de Potor: „Guvernule, închide prin lege magazinele de vise!”, „Corupţia din România, greu de ucis”, „Ţara în care se moare cu dreptatea în mână” , „Soarta proiectului Roşia Montană trebuie să fie decisă de specialişti, nu de preşedintele Băsescu”, „Amestec politic în concursurile de la Spitalul Judeţean Alba”, „băsescu, cu «b» mic, trebuie suspendat a doua oară, pentru totdeauna”. Participarea la alegerile locale în competiția pentru Primăria Alba Iulia i-a dat elan în parlament: „Edilii din Alba Iulia nu au voie să se supere pe cetăţenii oraşului”. A iniţiat, împreună cu alți parlamentari, 25 de propuneri legislative, dintre care majoritatea priveau domeniul sănătăţii, a adresat 396 de întrebări şi interpelări, în care a adus în discuţie şi situatia cu care se confruntau mai multe unităţi spitaliceşti, precum şi situaţia Casei Judeţene de Pensii din judeţul Alba. Călin Potor semnat 5 moţiuni, toate iniţiate de deputaţi sau senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL. Fiecare din ele au sfârşit prin a fi respinse.

Clement Negruţ s-a supărat câteva luni pe PDL

Clement Negrut, deputat PDL din noiembrie 2008, a avut o mică rătăcire de patid, din martie până în mai 2011. Motivele reale ale supărării temporare nu se cunosc nici până acum. A fost secretar la Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor până în luna iunie a anului 2009, iar de atunci a făcut parte din Comisia pentru Industrii şi Servicii. În 33 de şedinţe, deputatul a avut 43 luări de cuvânt, dintre care 6 declaraţii politice în Parlamentul României. A avut 29 de propuneri legislative iniţiate pe probleme din domeniul sănătăţii, sistemului unitar de pensii şi despre legea fondului funciar. În cei aproape patru ani, a avut o singură dată de obiectat la adresa guvernului, interpelarea fiind adresată ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Deputatul de Alba a fost deranjat de faptul că nu a fost nici un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale la Alba Iulia, în 2010, de Ziua Naţională a României şi de faptul că, pentru prima dată de la Revoluţia din 1989, MApN nu a depus coroane de flori la monumentele făuritorilor Marii Uniri. Documentul a fost trimis ministrului Gabriel Oprea la o săptămână de la festivităţile de Ziua Națională.

Teodor Atanasiu – atacuri la adresa guvernelor portocalii

Deputat PNL Teodor Atanasiu, ales în 2008 în circumscripţia electorală Alba, face parte din grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal, fiind deputat în această formaţiune până în prezent. Face parte din Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra Activităţii SRI. În 98 de şedinţe, a luat cuvântul de 105 ori, dintre care 99 au fost  declaraţii politice. Iată câteva titluri: „Unde e demisia, domnule preşedinte Băsescu?”,  „Marea reformă portocalie produce victime”, „PDL umblă cu cioara vopsită şi cu scamatorii decizionale, doar, doar rămâne pe podium şi la anul”. După ce USL a trecut la putere, deputatul liberal a promis că „Guvernul USL restabileşte dreptatea încă din primele zile de guvernare.”

A avut 9 propuneri legislative iniţiate, dintre care trei priveau învăţământul, codul fiscal şi legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. A formulat 43 de întrebări şi interpelări, iar prima a fost o solicitare a demiterii prefectului judeţului Alba, Cornel Ştefan Bardan, deoarece a considerat că acesta a încălcat flagrant prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la statutul prefectului. A iniţiat o interpelare ministrului Sănătăţii, în care a cerut soluţionarea problemelor bolnavilor din judeţul Alba, a căror posibilitate de supravieţuire depindea de reluarea tratamentelor de care beneficiau. Deputatul a iniţiat mai multe interpelări diferitelor ministere, la care a expus probleme ale judeţului Alba: investiţiile în infrastructura de învăţământ, necesitatea unor lucrări de protecţie contra inundaţiilor, bilete de tratament pentru pensionari, locuinţe pentru tineri. A semnat 20 de moţiuni care au fost iniţiate de grupul parlamentar din care făcea parte. Doar două dintre ele au fost adoptate, printre care şi moţiunea de cenzură în care a căzut Guvernul Ungureanu.

Radu Eugen Coclici – deputatul care a ajuns în Parlament cu 3.000 de voturi

Deputatul PSD Radu Eugen Coclici face parte din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi Petiţii. A ajuns în Parlament de pe locul trei, prin redistribuire, cu 3.000 de voturi. Norma de voturi pentru un deputat este în mod normal de peste 10 ori mai mare. În 17 şedinţe ale comisiei a luat cuvântul de 58 de ori, dintre care 56 au fost declaraţii politice. În plen, a tăcut. Din 2008 până în 2011, a avut o singură declaraţie politică. A început să „vorbească” în Parlament abia în a doua şedinţă ordinară a anului 2011, având intervenţii tăioase la adresa Guvernului Boc: „Guvernul Boc condamnă la moarte pensionarii cu pensii mici”, „Desfiinţarea administraţiilor fiscale din Alba, încă o măsură abuzivă a Guvernului”, „Guvernul trebuie să demisioneze pentru incompetenţă, iar Boc să plece acasă, la Răchiţele”. În anul 2012, nu a mai făcut nicio declarație politică proprie, s-a mulțumit să le transmită ziarelor locale declarațiile și comunicatele partidului, modificate în nume propriu. Împreună și la inițiativa altor parlamentari, a semnat 43 propuneri legislative. A semnat 12 moţiuni în legislatură, toate fiind iniţiate de partidul din care face parte sau de Uniunea Social Liberală.

Corneliu Olar – apărătorul tăietorilor de lemn din Apuseni

Din noiembrie 2008, până în prezent, a făcut parte din grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, fiind membru al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice. Supranumit „groful Apusenilor”, a fost un vajnic apărător al tăietorilor de lemn din Apuseni. A luat cuvântul de 40 ori, în 36 şedinţe, dintre care doar 15 au fost declaraţii politice. „Moţii cer închiderea totală a magazinelor de vise în România” – a fost reacţia deputatului, în încercarea de interzicere a drogurilor legale. A iniţiat 81 propuneri legislative, dintre care unele abordau subiecte privind reforma sănătăţii, modificarea codului fiscal, transporturile rutiere, introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general obligatoriu, introducerea votului prin corespondenţă pentru românii aflaţi în străinătate. A trimis guvernului 13 întrebări şi interpelări, dintre care patru priveau judeţul Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Trei scenarii pentru începerea școlii. Decizia pentru fiecare unitate de învățământ se va lua la nivel de județ

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că există trei scenarii privind începera anului preuniversitar, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate.

Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.

Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ. Decizia dacă elevii merg la școală sau vor urma cursuri online se ia la nivel de fiecare județ.

”În majoritatea localităților din România ne încadrăm în scenariul verde. Sunt numai 50 de localități care acum se încadrează la scenariul roșu” a mai spus președintele.

”Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență. Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare” a adăugat Klaus Iohannis.

Cum se va calcula în ce sceariu se încadrează fiecare situație: Se calculează numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Declarații Klaus Iohannis despre deschiderea anului școlar 2020-2021. În 14 septembrie începe școala

Publicat

Președintele Klaus Iohannis face precizări în contextul discuțiilor de la Cotroceni despre modalitatea în care va începe noul an școlar 2020-2021.

Declarații:

”Am avut o întâlnire cu miniștrii și premierul, am luat câteva decizii. Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că există trei scenarii privind începera anului preuniversitar, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate.

Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.

Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.

Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online

Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ. Decizia dacă elevii merg la școală sau vor urma cursuri online se ia la nivel de fiecare județ.

”În majoritatea localităților din România ne încadrăm în scenariul verde. Sunt numai 50 de localități care acum se încadrează la scenariul roșu” a mai spus președintele.

Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență.

În 29 iulie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că “am invitat pe premier, ministrul educației și mai mulți miniștri, pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare, când sper că vom reuși să conturăm câteva scenarii pe care le vom comunica public“.

Atunci, Iohannis a spus că ”ar fi foarte complicat să avem numai școala online, și atunci sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt, unde probabil și în funcție de condițiile locale vom avea mai mult școală normală sau mai mult online sau mixt“, a continuat Iohannis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Licitație pentru asfaltarea a două drumuri din Tăuți. Primăria Meteș a uitat numele unei comune din Argeș, în documentație

Publicat

Două porțiuni de drumuri comunale aflate în satul Tăuți din comuna Meteș, în lungime totală de 1,3 km, vor fi asfaltate printr-o investiție de peste 2,2 milioane de lei.

Reprezentanții administrației locale din Meteș au lansat recent licitația în SEAP, însă într-un document încărcat în platformă apare numele unei alte primării: Primăria Brăduleț din județul Argeș.

Pasajul respectiv a fost cel mai probabil copiat dintr-o altă documentație elaborată de firma respectivă, realizată pentru o altă administrație. Greșeala nu a fost observată de reprezentanții Primăriei Meteș, care au urcat astfel documentul în SEAP.

Dincolo de asta însă, important este că primăria comunei Meteș a lansat marți, 4 august, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru „Modernizare drumuri comunale în comuna Meteș, etapa II”. Valoarea totală estimată a contractului este de 2.248.251,51 de lei, fără TVA.

Este vorba despre două porțiuni de drumuri comunale situate în intravilanul satului Tăuți, respectiv drumul Tăuți – Poiana Ursului – Inuri în lungime de 717 de metri  și drumul Tăuți – Pâclișa în lungime de 613 de metri

Într-un document urcat pe SEAP apare numele unei alte primării, din județul Argeș

În cuprinsul proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, document elaborat de SC Topo Road & Home Design SRL din Argeș și urcat pe platforma SEAP de către reprezentanții Primăriei Meteș, apare numele unei alte administrații locale, respectiv Primăria comunei Brăduleț din județul Argeș.

Pasajul respectiv a fost cel mai probabil copiat dintr-o altă documentație elaborată de firma respectivă. Greșeala nu a fost observată de reprezentanții Primăriei Meteș, care au urcat astfel documentul în SEAP.

 

Descrierea proiectului / investiției

La momentul actual, cele două porțiuni de drumuri comunale din localitatea Tăuți se prezintă într-o stare necorespunzătoare de utilizare, fie din cauza structurii rutiere necorespunzătoare, fie din lipsă unor dispozitive de dirijare a apelor pluviale.

Drumurile sunt în întregime neasfaltate, pe ele fiind doar pământ și piatră, reprezentând o suprafață carosabilă necorespunzătoare.

Realizarea proiectului implică următorele caracteristici tehnice:

 • Drumuri locale modernizate pe o lungime de 1.330 ml;
 • Structură rutieră, parte carosabilă = 3.00 m, 4.00 m și 5.00 m;
  • 4 cm strat de uzură BA 16;
  • 5 cm strat de legatură BADPS 22.4;
  • 15 cm strat din piatră spartă;
  • 30 cm strat de fundație din balast;
 • Rigolă de acostament pe o lungime de 865 m;
 • Rigolă betonată pe o lungime de 305 m;
 • Drumuri laterale amenajate: 8 buc;
 • Podețe transversale tubulare Dn 315 mm cu cameră de cădere: 2 buc;
 • Podețe transversale tubulare Dn 800 mm cu cameră de cădere: 2 buc;
 • Podețe longitudinale tubulare Dn 800 mm cu cameră de cădere: 1 buc;
 • Podețe tip P2 pentru accese la proprietate cu L=5.00 m: 8 buc;
 • Podețe tip P2 pentru accese la proprietate cu L=1.00 m: 4 buc;
 • Podeț monolit cu l= 2.00 m și L= 7.00 m: 2 buc;
 • Zid de sprijin debleu L= 905 ml;
 • Apărări de maluri din gabioane și saltele L=905 ml;
 • Podețe accese la proprietate cu tub Dn 200 mm: 8 buc;
 • Accese betonate la proprietăți: 35 buc;
 • Marcaj longitudinal pe o lungime de 3.990 ml;
 • Semnalizare verticală: 9 indicatoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România, inclusă de Elveția pe lista statelor cu risc epidemiologic. Amendă gigant pentru cei care nu respectă regulile impuse

Publicat

elvetia

România a fost inclusă de Elveția pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19, transmite Ministerul de Externe.

Astfel, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat în ultimele 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian sau riscă o amendă foarte mare.

Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora.

Potrivit reglementărilor în vigoare, perioada de carantină (autoizolare) nu poate fi întreruptă ca urmare a unei testări moleculare negative pentru infecția cu COVID-19.

Nerespectarea măsurilor menționate se sancționează cu amendă contravențională de până la 10.000 CHF, adică 9.284 de euro.

Sursa: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate