Connect with us
Publicitate

Eveniment

Deputații de Alba: Ce-au făcut, cât au vorbit și cu ce se pot lăuda după patru ani în Parlament

deputati

Publicat

Cinci deputați are județul Alba în Parlamentul României. Doi de la PDL și trei înscriși în partidele din USL. Mandatul lor este aproape de final, după ce au trecut prin crize politice, căderi de guverne. Fiecare dintre cei cinci au fost și la putere şi în opoziţie. Alba24 a făcut o scurtă analiză a activității acestora, bazată pe cifrele și datele oficiale oferite de cele două camere Senat și Camera Deputaților.

Călin Potor – deputat PDL, independent şi, apoi, reprezentant PNL

După ce a fost la putere doi ani și jumătate, ajuns parlamentar pe listele PDL, deputatul Călin Potor a constatat, aproape de sfârşitul mandatului, că „hienele PDL-iste atacă mişeleşte”. A făcut parte din Comisia pentru Sănătate şi Familie, unde a fost vicepreşedinte până în noiembrie 2010. Din martie 2011, a trecut la Comisia pentru Industrii si Servicii. De la începutul mandatului, a făcut declarații politice, toate în scris. N-a vorbit niciodată în plen, cât a fost membru PDL. A devenit mai activ si vocal abia după ce s-a înscris în PNL și a fost anunțat drept candidat al USL la Primăria Alba Iulia. Iată câteva titluri ale declarațiilor politice făcute de Potor: „Guvernule, închide prin lege magazinele de vise!”, „Corupţia din România, greu de ucis”, „Ţara în care se moare cu dreptatea în mână” , „Soarta proiectului Roşia Montană trebuie să fie decisă de specialişti, nu de preşedintele Băsescu”, „Amestec politic în concursurile de la Spitalul Judeţean Alba”, „băsescu, cu «b» mic, trebuie suspendat a doua oară, pentru totdeauna”. Participarea la alegerile locale în competiția pentru Primăria Alba Iulia i-a dat elan în parlament: „Edilii din Alba Iulia nu au voie să se supere pe cetăţenii oraşului”. A iniţiat, împreună cu alți parlamentari, 25 de propuneri legislative, dintre care majoritatea priveau domeniul sănătăţii, a adresat 396 de întrebări şi interpelări, în care a adus în discuţie şi situatia cu care se confruntau mai multe unităţi spitaliceşti, precum şi situaţia Casei Judeţene de Pensii din judeţul Alba. Călin Potor semnat 5 moţiuni, toate iniţiate de deputaţi sau senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL. Fiecare din ele au sfârşit prin a fi respinse.

Clement Negruţ s-a supărat câteva luni pe PDL

Clement Negrut, deputat PDL din noiembrie 2008, a avut o mică rătăcire de patid, din martie până în mai 2011. Motivele reale ale supărării temporare nu se cunosc nici până acum. A fost secretar la Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor până în luna iunie a anului 2009, iar de atunci a făcut parte din Comisia pentru Industrii şi Servicii. În 33 de şedinţe, deputatul a avut 43 luări de cuvânt, dintre care 6 declaraţii politice în Parlamentul României. A avut 29 de propuneri legislative iniţiate pe probleme din domeniul sănătăţii, sistemului unitar de pensii şi despre legea fondului funciar. În cei aproape patru ani, a avut o singură dată de obiectat la adresa guvernului, interpelarea fiind adresată ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Deputatul de Alba a fost deranjat de faptul că nu a fost nici un reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale la Alba Iulia, în 2010, de Ziua Naţională a României şi de faptul că, pentru prima dată de la Revoluţia din 1989, MApN nu a depus coroane de flori la monumentele făuritorilor Marii Uniri. Documentul a fost trimis ministrului Gabriel Oprea la o săptămână de la festivităţile de Ziua Națională.

Teodor Atanasiu – atacuri la adresa guvernelor portocalii

Deputat PNL Teodor Atanasiu, ales în 2008 în circumscripţia electorală Alba, face parte din grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal, fiind deputat în această formaţiune până în prezent. Face parte din Comisia Comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra Activităţii SRI. În 98 de şedinţe, a luat cuvântul de 105 ori, dintre care 99 au fost  declaraţii politice. Iată câteva titluri: „Unde e demisia, domnule preşedinte Băsescu?”,  „Marea reformă portocalie produce victime”, „PDL umblă cu cioara vopsită şi cu scamatorii decizionale, doar, doar rămâne pe podium şi la anul”. După ce USL a trecut la putere, deputatul liberal a promis că „Guvernul USL restabileşte dreptatea încă din primele zile de guvernare.”

A avut 9 propuneri legislative iniţiate, dintre care trei priveau învăţământul, codul fiscal şi legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic. A formulat 43 de întrebări şi interpelări, iar prima a fost o solicitare a demiterii prefectului judeţului Alba, Cornel Ştefan Bardan, deoarece a considerat că acesta a încălcat flagrant prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la statutul prefectului. A iniţiat o interpelare ministrului Sănătăţii, în care a cerut soluţionarea problemelor bolnavilor din judeţul Alba, a căror posibilitate de supravieţuire depindea de reluarea tratamentelor de care beneficiau. Deputatul a iniţiat mai multe interpelări diferitelor ministere, la care a expus probleme ale judeţului Alba: investiţiile în infrastructura de învăţământ, necesitatea unor lucrări de protecţie contra inundaţiilor, bilete de tratament pentru pensionari, locuinţe pentru tineri. A semnat 20 de moţiuni care au fost iniţiate de grupul parlamentar din care făcea parte. Doar două dintre ele au fost adoptate, printre care şi moţiunea de cenzură în care a căzut Guvernul Ungureanu.

Radu Eugen Coclici – deputatul care a ajuns în Parlament cu 3.000 de voturi

Deputatul PSD Radu Eugen Coclici face parte din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi Petiţii. A ajuns în Parlament de pe locul trei, prin redistribuire, cu 3.000 de voturi. Norma de voturi pentru un deputat este în mod normal de peste 10 ori mai mare. În 17 şedinţe ale comisiei a luat cuvântul de 58 de ori, dintre care 56 au fost declaraţii politice. În plen, a tăcut. Din 2008 până în 2011, a avut o singură declaraţie politică. A început să „vorbească” în Parlament abia în a doua şedinţă ordinară a anului 2011, având intervenţii tăioase la adresa Guvernului Boc: „Guvernul Boc condamnă la moarte pensionarii cu pensii mici”, „Desfiinţarea administraţiilor fiscale din Alba, încă o măsură abuzivă a Guvernului”, „Guvernul trebuie să demisioneze pentru incompetenţă, iar Boc să plece acasă, la Răchiţele”. În anul 2012, nu a mai făcut nicio declarație politică proprie, s-a mulțumit să le transmită ziarelor locale declarațiile și comunicatele partidului, modificate în nume propriu. Împreună și la inițiativa altor parlamentari, a semnat 43 propuneri legislative. A semnat 12 moţiuni în legislatură, toate fiind iniţiate de partidul din care face parte sau de Uniunea Social Liberală.

Corneliu Olar – apărătorul tăietorilor de lemn din Apuseni

Din noiembrie 2008, până în prezent, a făcut parte din grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal, fiind membru al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice. Supranumit „groful Apusenilor”, a fost un vajnic apărător al tăietorilor de lemn din Apuseni. A luat cuvântul de 40 ori, în 36 şedinţe, dintre care doar 15 au fost declaraţii politice. „Moţii cer închiderea totală a magazinelor de vise în România” – a fost reacţia deputatului, în încercarea de interzicere a drogurilor legale. A iniţiat 81 propuneri legislative, dintre care unele abordau subiecte privind reforma sănătăţii, modificarea codului fiscal, transporturile rutiere, introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general obligatoriu, introducerea votului prin corespondenţă pentru românii aflaţi în străinătate. A trimis guvernului 13 întrebări şi interpelări, dintre care patru priveau judeţul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate