Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Desfiinţarea ITM şi AJPIS. Sindicaliştii critică decizia de comasare a activităţii inspectorilor într-o singură instituţie

Publicat

itm alba 2Printr-o ordonanţă de urgenţă de la sfârşitul anului trecut, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială vor fi desfiinţate, iar în locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. La nivelul județului Alba, vor dispărea ITM și AJPIS, cele două fiind comasate în Direcția județeană de Muncă și Securitate Socială.

Astfel, cei care supraveghează piaţa muncii, verifică dacă statul îşi recuperează taxele din respectarea legilor muncii şi sancţionează “munca la negru” ar urma să lucreze “la comun” cu inspec­torii sociali din cadrul Inspecţiei Sociale (ANPIS).

Urmare a acestei decizii, în subordinea noii agenţii vor fi create, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, direcţii judeţene de muncă şi securitate socială, conform ordonanţei de urgenţă privind noua configuraţie a Guvernului.

Agenţia va fi condusă de un secretar de stat numit de premier la propunerea ministrului Muncii şi va prelua personalul celor două structuri comasate, dar cu încadrarea în numărul maxim de posturi.

În județul Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă funcționează în prezent cu aproximativ 50 de angajați, iar la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială lucrează 28 de persoane. Deocamdată nu se știe dacă toți acești angajați își vor păstra locurile de muncă.

Procedura de reorganizare va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

Hotărârea privind funcţionarea şi organizarea noii structuri este, deocamdată, în dezbatere publică.

Dacă Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, afirmă că decizia de comasare a două dintre cele mai importante instituţii din domeniul muncii are ca scop tocmai eficientizarea controalelor şi a modului în care sunt distribuiţi banii pentru cauzele sociale, sindicaliştii sunt de altă părere.

„Desfiinţarea Inspecţiei Muncii prin abrograrea legii organice care reglementa organizarea şi funcţionarea sa este un gest de forţă din partea actualului guvern, care şi-a propus să dilueze rolul inspectorilor de muncă prin integrarea lor într-o structură de tip «struţocămilă». Acest lucru nu face decât să plaseze inspectorii de muncă într-o zonă vulnerabilă la schimbările guver­namentale, dat fiind faptul că vorbim despre un act administrativ în baza căruia va funcţiona noua structură“, a explicat Du­mitru Costin, preşedintele Biroului Naţional Sindical (BNS), citat de ZF.

Liderii sindicatelor susţin că, dacă hotă­rârea este aprobată, inspectorii de muncă îşi vor pierde autonomia, nu vor mai avea siguranţa unui loc de muncă, „fişa postului“ le va fi încărcată cu sarcini sociale, iar în final vor ajunge să facă inspecţii doar la angajatorii pe care autorităţile vor vrea să îi „deranjeze“.

Pe 29 decembrie 2014 a fost înregistrată o plângere prealabilă la Guvern din partea BNS, care împreună cu celelalte patru confederaţii s-a adresat apoi pe 9 ianua­rie 2015 Avocatului Poporului, ce­rându-i să sesizeze Curtea Constituţională pentru eva­luarea constituţionalităţii acestei ordonanţe.

sursă: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax