Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Desfiinţarea ITM şi AJPIS. Sindicaliştii critică decizia de comasare a activităţii inspectorilor într-o singură instituţie


Publicat

itm alba 2Printr-o ordonanţă de urgenţă de la sfârşitul anului trecut, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială vor fi desfiinţate, iar în locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. La nivelul județului Alba, vor dispărea ITM și AJPIS, cele două fiind comasate în Direcția județeană de Muncă și Securitate Socială.

Astfel, cei care supraveghează piaţa muncii, verifică dacă statul îşi recuperează taxele din respectarea legilor muncii şi sancţionează “munca la negru” ar urma să lucreze “la comun” cu inspec­torii sociali din cadrul Inspecţiei Sociale (ANPIS).

Urmare a acestei decizii, în subordinea noii agenţii vor fi create, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, direcţii judeţene de muncă şi securitate socială, conform ordonanţei de urgenţă privind noua configuraţie a Guvernului.

Agenţia va fi condusă de un secretar de stat numit de premier la propunerea ministrului Muncii şi va prelua personalul celor două structuri comasate, dar cu încadrarea în numărul maxim de posturi.

În județul Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă funcționează în prezent cu aproximativ 50 de angajați, iar la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială lucrează 28 de persoane. Deocamdată nu se știe dacă toți acești angajați își vor păstra locurile de muncă.

Procedura de reorganizare va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

Hotărârea privind funcţionarea şi organizarea noii structuri este, deocamdată, în dezbatere publică.

Dacă Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, afirmă că decizia de comasare a două dintre cele mai importante instituţii din domeniul muncii are ca scop tocmai eficientizarea controalelor şi a modului în care sunt distribuiţi banii pentru cauzele sociale, sindicaliştii sunt de altă părere.

„Desfiinţarea Inspecţiei Muncii prin abrograrea legii organice care reglementa organizarea şi funcţionarea sa este un gest de forţă din partea actualului guvern, care şi-a propus să dilueze rolul inspectorilor de muncă prin integrarea lor într-o structură de tip «struţocămilă». Acest lucru nu face decât să plaseze inspectorii de muncă într-o zonă vulnerabilă la schimbările guver­namentale, dat fiind faptul că vorbim despre un act administrativ în baza căruia va funcţiona noua structură“, a explicat Du­mitru Costin, preşedintele Biroului Naţional Sindical (BNS), citat de ZF.

Liderii sindicatelor susţin că, dacă hotă­rârea este aprobată, inspectorii de muncă îşi vor pierde autonomia, nu vor mai avea siguranţa unui loc de muncă, „fişa postului“ le va fi încărcată cu sarcini sociale, iar în final vor ajunge să facă inspecţii doar la angajatorii pe care autorităţile vor vrea să îi „deranjeze“.

Pe 29 decembrie 2014 a fost înregistrată o plângere prealabilă la Guvern din partea BNS, care împreună cu celelalte patru confederaţii s-a adresat apoi pe 9 ianua­rie 2015 Avocatului Poporului, ce­rându-i să sesizeze Curtea Constituţională pentru eva­luarea constituţionalităţii acestei ordonanţe.

sursă: zf.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Stadiul lucrărilor de reabilitare termică a Școlii Generale din Teiuș. Proiect de peste 3,3 milioane de lei

Publicat

Școala Generală din Teiuș va fi reabilitată termic printr-un proiect de peste 3,3 milioane de lei.

Prin acest proiect se prevede realizarea lucrărilor de reabilitare și izolare termică a fațadei, respectiv a pereților exteriori, a soclului, atât pentru partea vitrată, dar și pentru cea opacă, precum și de izolare termică a planșeului peste ultimul nivel încălzit. Proiectul prevede și reabilitarea completă a sistemului de încălzire, dar și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei. 

„Lucrările demarate la Școala Generală Teiuș, corpul de clădire aferent claselor V- VIII, un proiect amplu de reabilitare termică a școlii teiusene, în valoare de peste 3,3 milioane lei vor genera un confort termic și o ventilație corespunzătoare pentru copiii noștri și cadrele didactice ce desfășoară activități în școală, în paralel cu scăderea consumului de gaz și energie electrică, prin folosirea celor mai noi tehnologii în domeniu (panouri foto-voltaice, pompe de caldură, etc).

Lucrarea a demarat prin realizarea termosistemului pardoselelor și va continua conform proiectului tehnic cu celelalte lucrări de înlocuire și izolație”, au transmis reprezentanții Primăriei Teiuș. 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Imagine emoționantă cu Dorin și Miky, pompierul din Alba și cățelul pe care acesta l-a salvat din apa înghețată a Târnavei

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne a postat pe contul de Facebook al instituției o fotografie cu un pompier din județul Alba, împreună cu câinele pe care acesta l-a salvat din apele Râului Târnava Mare. 

”Se numește Dorin, are 36 de ani și, nici nu avea cum altfel, este un mare iubitor de animale.

El este pompierul care săptămâna trecută l-a salvat, din apele Râului Târnava Mare în care căzuse, pe Miky, un cățel din rasa Malamut de Alaska.

Citește și: VIDEO: Momentul în care un câine căzut în apele înghețate ale râului Târnava Mare este salvat de pompierii din Blaj

Cei doi s-au revăzut la sediul unității de pompieri, iar Dorin i-a promis noului său prieten că, pe lângă cele două pisici pe care le are acasă, în curând va avea și un câine!” au scris pe Facebook, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Momentul emoționant cu salvarea câinelui în vârstă de 8 ani din apele înghețate a fost surprins de unul dintre salvatorii chemați să intervină la fața locului.

Sursă video: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Braconieri sancționați de jandarmii din Alba, după ce au fost prinși pescuind fără permis. Ce amenzi au primit

Publicat

În urma unor acțiuni de combatere și prevenire a pescuitului ilegal, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, mai multe persoane au fost sancționate de jandarmii din Alba cu amenzi cuprinse între 300 și 800 de lei, precum și cu avertisment, pentru încălcarea prevederilor legale privind pescuitul și acvacultura.

Pe timpul acestor acțiuni ce au avut loc pe râul Mureș, în localitățile Zărești, Teiuș, Aiud, Ocna Mureș și Lunca Mureșului, șase persoane cu vârste cuprinse între 32 și 75 de ani, originare din județele Hunedoara, Cluj și Alba, au fost depistate pescuind fără a deține permis de pescuit, iar una dintre acestea pescuind cu lansetă cu plasă monofilament.

Pe timpul acestor acțiuni au fost desfășurate și activități de informare și prevenție, cu privire la faptele ce constituie contravenții sau infracțiuni în domeniul pescuitului și sancțiunile care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale.

„Astfel de acțiuni vor continua și în zilele următoare. Recomandăm persoanelor pasionate de pescuit să studieze prevederile Ordonanței de urgență 23/2008 privind pescuitul și acvacultura”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Locuitorii unei străzi din Aiud, fără apă potabilă din cauza unor lucrări la conducta de distribuție

Publicat

Furnizarea apei potabile este întreruptă pe strada Unirii din Aiud, marți dimineața, din cauza unor lucrări la conducta de distribuție.

Situația a fost anunțată de Primăria Municipiului Aiud, pe pagina de Facebook:

”În această dimineață, SC Apa CTTA ne-a comunicat faptul că, în vederea efectuării lucrărilor la conducta nouă de distribuție de pe strada Unirii, va întrerupe furnizarea apei potabile între orele 09:00 – 14:00 la următoarele blocuri de pe această stradă: 51 – A, 53 – F, G, H, I, J, K, L, M, 49 – B, 33 – A, B, C, D, E, 37 – A, B, C, D, 39 – A, 14 – B, C, D, E, F și la Școala Gimnazială Axente Sever.

SC Apa CTTA SA își cere scuze pentru disconfortul creat.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate