Actualitate
Despăgubiri între 500 și 2.500 de euro pentru oierii care au suferit pierderi în pandemie. Precizările ministrului Agriculturii
Crescătorii de ovine care au suferit pierderi în perioada pandemiei vor beneficia de subvenție de la stat. Declarația a fost făcută la Sibiu de ministrul Agriculturii Adrian Oros. Acesta a precizat că sectorului de creștere a ovinelor i-au fost atribuite 40 de milioane de euro pentru compensarea pierderilor cauzate de evoluția pandemiei de coronavirus.
Ajutorul promis crescătorilor de ovine este similar cu cel din sectorul de creștere a bovinelor, adică plata nu se va face pe cap de animal, ci pe exploatație, în sistem forfetar.
„Am găsit această modalitate prin care vom aloca 40 de milioane de euro, fac o paranteză, schema de anul trecut a fost de 16 milioane de lei, noi vom aloca 40 de milioane de euro pentru a compensa pierderile datorită evoluției pandemiei. Oieri știu, la fel cum știm și noi, că anul acesta prețul de achiziție la carnea de miel a fost aproape dublu față de anul trecut.
Așa a fost piața anul acesta. Sigur că sunt și pierderi datorate faptului că seceta din multe zone din țară s-a răsfrânt asupra cantității de furaje, asupra pășunilor și au pierderi și din această cauză, pentru că furajele sunt mai scumpe. Atunci oierii în acest an vor primi sume mai consistente decât au primit anul trecut”, a spus Adrian Oros, citat de publicația turnulsfatului.ro.
Ministrul a precizat și cum se vor împărți banii, sprijinul urmând a fi plătit pe fermă, şi nu per capita
Despăgubiri pentru oieri – cum se vor împărți banii
– de la 50 la 100 de oi – 500 de euro;
– de la 101 la 200 de oi – 800 de euro;
– de la 201 la 300 de oi – 1.300 de euro;
– de la 301 la 400 de oi – 1.700 de euro;
– de la 401 la 500 de oi – 2.100 de euro;
– peste 500 de capete – 2.500 de euro.
„Acestea sunt sumele pe care le-am alocat după consultarea liderilor Asociației Oierilor. Banii aceștia vor intra în conturile fermierilor cât mai repede”, a mai spus ministrul.
Acesta a mai precizat că evaluarea pierderilor a fost făcută pe întreg sectorul și nu pe fiecare fermă în parte, de aceea nu va fi nevoie de documente justificative. Totodată, a menționat că deși în regulamentul comisiei spune ca banii să fie alocați până în aprilie 2021, ministerul va face tot posibilul la sumele să ajungă în conturile oierilor în acest an. Banii vor fi alocați prin APIA.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News