Educație
Dezavantajele cursurilor de după-amiază: Marea problemă a învățământului românesc. Schimbări în lege abia din 2030
Începutul anului școlar readuce în discuție o situație cu care se confruntă învățământul românesc: cursurile de după amiază.
Numărul limitat de școli și săli de clasă, forțează unele unități școlare să organizeze cursuri chiar și în 3 schimburi, deși noile legi ale educației interzic acest lucru.
Cursurile în două cicluri sunt permise, dar majoritatea specialiștilor în educație sunt de acord că acestea au mai multe dezavantaje decât avantaje.
Problema apare mai ales în orașele mari, unde sunt mulți copii, dar și în orașele medii, unde autoritățile nu au reușit să facă investiții în acest domeniu.
Spre exemplu, la Alba Iulia, multe dintre școli organizează cursuri atât dimineața cât și după masa. Asta în condițiile în care în oraș nu s-a construit de la zero nici o școală nouă, în ultimii 35 de ani.
Mai mult, autoritățile locale nici nu au planuri concrete să construiască una în viitorul apropiat, așa cum au alte orașe de dimensiuni similare din țară.
Eșecul administrativ conservă o situație care a intrat deja, de generații întregi, în normalitate: cursurile de după-amiază.
Mulți specialiști consideră că acest tip de învățământ are doar dezavantaje.
Dezavantajele cursurilor de după-amiază:
Copiii sunt cei mai afectați de organizarea cursurilor de învățământ în două cicluri. Dezavantaje:
- Copilul rămâne în cea mai mare parte a timpului nesupravegheat
- Cursurile au loc pe lumină artificială (cel puțin cinci luni din totalul lunilor de școală) și randamentul e mult mai scăzut, în raport cu ciclul de dimineață.
- Un elev în ciclul de după-amiază continuă acasă temele, până în toiul nopții.
- Lipsa timpului petrecut cu familia.
- Lipsa activităților extra-școlare, imposibil de programat.
- Oboseală și burnout: Participarea la cursuri după masă poate duce la oboseală și epuizare fizică și mentală, în special pentru elevii care au și alte activități extracurriculare.
- Pierderea echilibrului între școală și viața personală: Cursurile de după masă pot afecta echilibrul dintre școală și viața personală a elevilor, ceea ce poate duce la presiuni suplimentare și stres.
Ce prevede noua lege a învățământului… din 2023
Noua lege a învățământului aduce câteva lămuriri. Concret, recomandă ca elevii din clasele primare și cei de clasa a VIII-a să facă cursuri exclusiv de dimineața. Însă asta doar din 2030.
„Art. 31. – (1) Învățământul primar care cuprinde clasa pregătitoare și clasele I – IV se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață”, potrivit edupedu.ro
Un alt amendament a fost și pentru elevii de clasa a VIII-a, astfel încât să aibă ore doar dimineața.
„Da, de principiu, de acord. Vor fi sigur provocări logistice. Le vom gestiona dacă avem un termen rezonabil, împreună cu autoritățile publice locale care administrează toate clădirile școlare”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca.
Prevederile vor fi aplicate din 2030.
În legislația actuală, se menționează că:
- “Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ”.
Situația nemulțumește mai ales părinții. Mai multe petiții au fost depuse online, de-a lungul anilor, însă responsabilii din educație nu par a găsi soluții reale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News