Connect with us
Advertisement

Actualitate

Dezlegare la pește: Rețete gustoase, ușor de gătit. Postul Paștelui 2024, mai aspru decât cel al Crăciunului

Publicat

Dezlegare la pește: Rețete gustoase, ușor de gătit. Postul Paștelui 2024 cuprinde și două zile de dezlegare la pește. Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai permisiv din punct de vedere alimentar, postul Paştelui nu are atât de multe asemenea zile.

Concret zilele cu dezlegare la peşte sunt cele în care consumul acestui aliment este permis de tradiția bisericii.

Astfel că, creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte de sărbătoarea Buna Vestire, pe 25 martie şi de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, pe 28 aprilie.

Dezlegare la pește: Rețete gustoase, ușor de gătit

Pește la cuptor cu ierburi aromate și lămâie

 

Este o rețetă de pește gustoasă și foarte ușor de gătit.

 

dezlegare la pește

Ingrediente:

  • 4 fileuri de pește (ex: somon, păstrăv, dorada etc.), puteți folosi și pești întregi, nefeliați
  • 2 lămâi, feliate subțire
  • 3-4 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 2 lingurițe de busuioc uscat
  • 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Foi de dafin (opțional)
  • Felii de lămâie proaspătă pentru servire

Instrucțiuni:

  1. Preîncălziți cuptorul la 200°C. Ungeți ușor o tavă de copt cu puțin ulei de măsline sau folosiți hârtie de copt pentru a preveni lipirea.
  2. Spălați și uscați fileurile de pește (sau peștii) cu un prosop de hârtie. Așezați-le într-un singur strat în tava pregătită.
  3. Presărați peste pește usturoiul mărunțit și ierburile aromate (cimbrul și busuiocul). Stoarceți puțin suc de lămâie peste fiecare fileu de pește și așezați felii de lămâie peste acestea.
  4. Picurați uleiul de măsline peste fileurile de pește și condimentați cu sare și piper după gust. Dacă doriți, puteți adăuga câteva foi de dafin pentru a intensifica aroma.
  5. Puneți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți peștele timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când este gata. Peștele este gata atunci când se desface ușor cu o furculiță și carnea este albă și opacă.
  6. După ce este gata, scoateți tava din cuptor și lăsați peștele să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi.
  7. Serviți peștele la cuptor cu felii proaspete de lămâie alături de garnituri la alegere, precum orez fiert, cartofi copți sau legume.

Dezlegare la pește: Ciorbă de pește

Ingrediente:

  • 500g de pește (preferabil sortimente de pește alb, cum ar fi crap, șalău sau somon), tăiat în bucăți potrivite
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 2 cartofi, tăiați cubulețe
  • 1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
  • 2 roșii mari, tocate sau 400g de roșii tocate conservate
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
  • 1-2 foi de dafin
  • 1 lingură de bulion de roșii (opțional)
  • 1 lămâie, tăiată în felii subțiri
  • 1 litru de supă de pește sau supă de legume
  • 1 litru de apă
  • Ulei de măsline pentru călire
  • Sare și piper proaspăt măcinat, după gust
  • Smântână (opțional), pentru servire

Instrucțiuni:

  1. Într-o oală mare, încingeți puțin ulei de măsline și căliți ceapa și morcovii timp de aproximativ 5 minute, până când ceapa devine transparentă și morcovii încep să se înmoaie.
  2. Adăugați cartofii, ardeiul gras și usturoiul, și continuați să căliți timp de încă 2-3 minute.
  3. Turnați supa de pește sau supa de legume, apoi adăugați roșiile tocate, bulionul de roșii (dacă utilizați) și foiile de dafin. Condimentați cu sare și piper după gust. Lăsați să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15-20 de minute, până când legumele sunt moi.
  4. Adăugați bucățile de pește în oală și continuați să fierbeți până când peștele este gătit, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 5-10 minute, în funcție de grosimea bucăților de pește.
  5. Îndepărtați foile de dafin și ajustați gustul cu sare și piper, dacă este necesar.
  6. Adăugați pătrunjelul tocat și lămâia tăiată în felii subțiri în ciorbă. Amestecați ușor.
  7. Serviți ciorba de pește fierbinte, garnisită cu smântână dacă doriți. Poate fi însoțită de pâine proaspătă sau crutoane.

Pește în Fulgi de Porumb Crocant

Ingrediente:

  • 4 fileuri de pește (de preferat specii cu carne albă și fermă)
  • 1 cană de fulgi de porumb (cornflakes), zdrobiți
  • 1/2 cană de făină de grâu sau făină de porumb
  • 2 ouă, bătute
  • 1 linguriță de condimente pentru pește (opțional)
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • Ulei de gătit pentru prăjit

Instrucțiuni:

  1. Preîncălziți cuptorul la 200°C și pregătiți o tavă de copt cu hârtie de copt sau un strat subțire de ulei pe fundul tăvii.
  2. Spălați și uscați fileurile de pește cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate. Condimentați-le cu sare, piper și condimentele pentru pește, dacă utilizați.
  3. Într-un castron mic, bateți ouăle. Într-un alt castron, amestecați fulgii de porumb zdrobiți cu făina și o linguriță de sare.
  4. Treceți fiecare fileu de pește întâi prin ou bătut, apoi prin amestecul de fulgi de porumb și făină, asigurându-vă că este bine acoperit pe toate părțile.
  5. Așezați fileurile de pește acoperite cu fulgi de porumb în tavă de copt pregătită. Stropiți-le ușor cu ulei de gătit pentru a obține o crocantă uniformă.
  6. Coaceți peștele în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când crusta este aurie și crocantă, iar peștele este gătit complet și se desface ușor cu o furculiță.
  7. Scoateți peștele din cuptor și lăsați-l să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi.
  8. Serviți peștele în fulgi de porumb crocant alături de garnituri la alegere, cum ar fi orez, legume aburite sau o salată proaspătă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement