Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dieta locuitorilor din Apulum, reconstituită cu ajutorul unui obiect banal. Mojar de 2.000 de ani, expus la Muzeul din Alba Iulia

Publicat

Dieta locuitorilor anticului oraș Apulum va putea fi reconstituită de cercetători datorită unui obiect aparent banal, descoperit în cadrul unuia dintre cele mai mari situri din Alba Iulia.

Este vorba despre un mojar din marmură descoperit în bucătăria unei case romane din vechiul Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive de pe șantierul ALTIP, unde se construiește un hotel.

„La intersecția dintre artă și gastronomie antică, vă invităm să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul a avut loc în data de 1 octombrie 2024, de la ora 11:00, la parterul muzeului.

Pe lângă exponat, organizatorii au pregătit pentru degustare un preparat specific bucătăriei romane antice, moretum.

Acesta este o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul mojarului.

Prezentarea a fost susținută de dr. Anca Timofan, arheolog expert pe epocă romană în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și dr. Beatrice Ciută, cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, specializată în reconstituirea dietei populațiilor antice.

Dieta locuitorilor din Apulum cu ajutorul unui exponat

Artefactul a fost descoperit în cursul unei cercetări arheologice preventive de amploare, care a avut loc în perioada 2022-2023, în așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina, respectiv Municipium Septimium Apulense.

„Noi am descoperit mai multe faze de locuire, iar în ultima fază, o casă extraordinară, în care am putut cerceta bucătăria,

Bucătăria ne-a oferit mari surprize. Practic, sub dărâmături, sub acoperișul căzut, carbonizat, lângă două cufere din lemn folosite în bucătărie au apărut o serie de obiecte, un inventar al acelei bucătării romane, mojarul acesta de marmură și încă unul de calcar”, a precizat Anca Timofan.

„Dacă ne uităm la el pare un vas simplu, dar din prelevarea de pe pereții acestuia putem afla conținutul exact al acestui vas, ce s-a preparat în urma cu mii de ani în acesta”, a afirmat Beatrice Ciută.

Pentru ce era utilizat obiectul expus

Mojarul, denumit și mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri.

Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material.

Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă.

Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate