Actualitate
Din acest an, la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir funcţionează o clasă de şcoală profesională
După mai mulţi ani în care şcolile profesionale au fost desfiinţate, elevii din Cugir au şansa să primească pregătire teoretică şi practică pentru formarea în meserii ca strungar, operator pe maşini cu comandă numerică sau sculer-matriţer. Din 2012, la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” din Cugir funcţionează o clasă cu 26 de locuri de şcoală profesională.
În sprijinul elevilor care vor să urmeze o meserie, Ministerul Educaţiei a reînfiinţat din acest an şcolile profesionale. „Teoria e teorie, dacă nu pui mâna pe o maşină, nu ştii nimic”, spuneau profesorii de la aceste şcoli, iar acum tinerii au acces din nou la acest tip de calificare.
Din anul şcolar 2012-2013, în programa Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir se regăsesc cursuri în cadrul şcolii profesionale, respectiv o clasă de 26 de elevi (clasa a X-A cu profil zi). Aceştia vor fi specializaţi şi calificaţi în profilul tehnologic a operaţiilor prin prelucrare la rece, cu durata de studiu de 2 ani. Elevii vor avea parte atât de pregătire teoretică, cât şi practică, în atelierele-şcoală din incinta liceului. Vor putea efectua practica de specilaitate la una dintre firmele din Cugir, SC „Prototip” SRL, specializată în operaţiuni de mecanică generală.
După finalizarea studiilor, absolvenţii şcolii profesionale vor obţine o diplomă sau un certificat care le va atesta meseria, recunoscut pe plan naţional şi european. Calificările sunt în ca strungar, rectificator, operator pe maşini cu comandă numerică – CNC, sculer-matriţer.
După doi ani, aceştia pot continua o formă de învăţământ la seral.
Sorin GIURCA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News