Connect with us
Publicitate

Administrație

Disponibilizări la Arhivele Naţionale: Un singur inspector cu atribuţii de control verifică peste 2000 de firme şi instituţii publice

Publicat

Posturile existente în schema Arhivelor Naţionale vor fi reduse considerabil în ultima perioadă, în urma unui proiect de hotărâre aprobat de Guvern. La nivelul Arhivelor Naţionale Alba, doar 2 angajaţi din cei 15 existenţi în prezent vor fi anunţaţi că vor rămâne fără un loc de muncă, dar situaţia este cu atât mai critică cu cât, şi până în prezent, instituţia funcţiona doar cu 75% din personal.

Potrivit informaţiilor furnizate de Dana Zecheru, şeful Serviciului Judetean al Arhivelor, la Arhivele Naţionale Alba erau ocupate doar 15 posturi din cele 20 existente în schemă, ceea ce îngreuna şi aşa destul de mult activitatea instituţiei. Potrivit noilor reglementări, cele 5 posturi libere vor fi desfiinţate, iar alte două persoane vor fi disponibilizate. Dana Zecheru ne-a mai explicat că fiecărui inspector şi consilier cu atribuţii de control îi revin în prezent spre verificare 2000 de unităţi creatoare de arhivă, ceea ce implică o muncă voluminoasă, mai ales că un singur control durează în medie cam o zi. „Doar de la fostul Notariat ne-au intrat aproximativ 500 de metri liniari de carte funciară, iar munca este enormă. În prezent mai avem 8 km jumătate de arhivă gestionaţi”. Nici fondurile alocate în acest an nu au contribuit la buna desfăşurare a activităţii, ţinând cont de faptul că, pentru primul semestru al acestui an, instituţia a avut un buget de numai 240 de lei pentru consumabilele de birou şi 70 de lei pentru produsele de curăţenie.

Potrivit Danei Zecheru, încă nu se cunoaşte ce funcţii vor fi supuse restructurării, deoarece nu a fost primită organigrama.

La nivel naţional, situaţia este cu mult mai îngrijorătoare, iar asta deoaerce prin proiectul de Hotărâre de Guvern se propune reducerea posturilor existente în schema Arhivelor Naţionale de la 1.180 la 729, fără a se ţine cont că, în anul 2009, instituţia a mai pierdut 548 de posturi şi că din anul 2008 nu s-a organizat niciun concurs de promovare sau angajare în instituţie. „În prezent sunt ocupate circa 800 de posturi, din acestea 30 sunt posturi de conducere vacante şi încă 20 de persoane au raporturile cu instituţia suspendate pe motive medicale, creştere copil sau concedii fără plată, practic instituţia a făcut economii financiare prin neocuparea funcţiilor de conducere vacante, unele fiind libere de 4 ani. Plecând de la premiza că reducerea de posturi bugetate vizează reducerea resurselor financiare alocate instituţiei noastre, constatăm că prin disponibilizarea a cca 90 de persoane se va economisi în mod concret o sumă de circa 700.000 lei pentru cele 6 luni care au rămas din anul 2011, sumă ce cumulează drepturile salariale lunare de cca 1.300 RON (în această sumă este inclusă şi norma de hrană de 470 lei pe lună) a celor 90 de persoane preconizate a fi disponibilizate”, se arată în comunicatul făcut public de Biroul Executiv al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Arhivele Naţionale.

„Niciodată în decursul existenţei sale, Arhivele Naţionale nu au suferit o asemenea umilire ca cea la care este supusă această instituţie în mod sistematic în ultima perioadă.

Asistăm în mod repetat la numeroase tergiversări legislative şi presiuni politice, culminând cu decimarea personalului, şi aşa insuficient şi plătit la limita decenţei, de dragul unor concesii politice care numai în interes naţional nu pot fi interpretate.

În actualul context, când interesele comunităţilor sunt axate pe principiile bunei guvernări şi a conservării tradiţiilor pentru construirea unei Europe cu puternice rădăcini istorice, statul român găseşte de cuviinţă să distrugă sistemul organizaţional care funcţionează tocmai pentru a asigura prezervarea memoriei sale identitare.

Când societatea românească şi-a reclamat drepturile, Arhivele Naţionale au participat într-o măsură considerabilă la procesul de aplicare a legislaţiei restitutive postcomuniste, angajaţii depunând un efort mult supradimensionat – în raport cu resursele umane disponibile – pentru rezolvarea cererilor depuse de cetăţeni (doar în anul 2010 au fost înregistrate 64.000 de cereri).

Atunci când tema arhivelor comunismului era pe toate canalele media, mult trâmbiţata deschidere a Arhivelor Naţionale a dat bine în faţa reflectoarelor”, mai atrag atenţia sindicaliştii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate