Connect with us
Publicitate

Actualitate

Distrugerea hainelor nevândute va fi interzisă în Uniunea Europeană. Ce măsuri vor trebui să ia companiile

Publicat

Distrugerea hainelor nevândute va fi interzisă în Uniunea Europeană. Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord în acest sens.

Acesta se referă la interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute.

De asemenea, s-a convenit transformarea produselor sustenabile în noua normă din UE. Acestea ar trebui să dureze mai mult şi să fie mai uşor de reparat şi reciclat.

La 30 martie 2022, Comisia Europeană a propus Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile (ESPR), ca parte a Planului de acţiune al Comisiei privind economia circulară în cadrul Pactului verde european.

Noul regulament convenit de negociatorii Parlamentului şi statelor membre UE conţine măsuri menite să pună capăt practicii risipitoare şi dăunătoare mediului de distrugere a produselor de consum nevândute.

Obligații pentru companii

Întreprinderile vor trebui să ia măsuri pentru a preveni această practică. Colegiuitorii au introdus o interdicţie directă privind distrugerea produselor textile şi de încălţăminte nevândute. Sunt însă derogări pentru întreprinderile mici şi o perioadă de tranziţie pentru cele mijlocii.

În timp, alte sectoare ar putea face obiectul unor astfel de interdicţii, dacă este necesar.

În plus, întreprinderile mari vor trebui să dezvăluie în fiecare an câte produse de consum nevândute elimină şi de ce.

Se preconizează că acest lucru va descuraja puternic întreprinderile să se implice în această practică.

„A venit timpul să punem capăt modelului „atrage, fabrică, aruncă” care este atât de nociv pentru planeta, sănătatea şi economia noastră. Noile produse vor fi concepute într-o manieră care să fie benefică pentru toţi, care respectă planeta şi protejează mediul”, a declarat raportorul Alessandra Moretti, membră a grupului S&D.

Costuri suplimentare

Patronatul european a salutat şi el acordul convenit marţi. În acelaşi timp s-a declarat preocupat de noile constrângeri administrative.

„Regulamentul privind proiectarea ecologică are potenţialul de a crea o piaţă solidă pentru produsele circulare şi a accelera tranziţia”, a salutat Markus Beyrer, director general la BusinessEurope.

A adăugat însă că se teme că „cerinţele în materie de informaţii sunt imposibil de realizat şi vor crea costuri suplimentare” pentru companii.

Textul negociat de mai multe luni de colegiuitorii din UE urmează acum să fie adoptat în mod formal de eurodeputaţi în sesiune plenară şi de statele membre UE, potrivit Agerpres.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate