Eveniment
DNA a clasat dosarul lui Dan Barna, legat de colaborarea cu Consiliul Județean Alba. Ar mai fi vizat de o altă anchetă
DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al fostului vicepremier USR, Dan Barna, deschis ca urmare a dezvăluirilor Rise Project.
Investigația legată de afacerile liderului USR – PLUS, Dan Barna, ducea și spre o legătură cu Consiliul Județean Alba, mai precis spre o serie de proiecte europene derulate împreună cu instituția.
Deși a scăpat de acest dosar, liderul USR PLUS ar mai fi vizat într-o altă anchetă a procurorilor anticorupţie, potrivit unor informații publicate de presa centrală, având drept sursă DNA.
Motivul pentru care dosarul a fost clasat a fost acela că “fapta nu există”, se arată într-un răspuns al DNA din data de 22 septembrie 2021 la solicitarea G4media.ro.
„Nici din constatarea tehnico-științifică, nici din controlul DLAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică și nici cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene.
Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor investigate”, precizează DNA.
Ce conțineau acuzațiile din presă, citiți AICI.
Dosarul lui Dan Barna a mai fost clasat o dată, pe 18 martie 2019, de către procurorii DNA Alba Iulia, dar pe 28 octombrie 2019, în plină campanie prezidenţială, şeful interimar al DNA de la acea vreme, procurorul Nistor Călin, a infirmat soluţia de clasare şi a dispus redeschiderea cazului.
Tot în octombrie 2019, ca urmare a unor articole de presă din riseproject.ro, procurorii DNA s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal care îl viza pe Dan Barna, competitor la acea vreme în cursa prezidenţială.
Ulterior, cele două dosare – cel de la Alba, redeschis, şi cel deschis ca urmare a articolelor riseproject.ro – au fost conexate, s-au efectuat cercetări şi pe 14 iunie 2021 s-a dispus clasare pe „fapta nu există”.
De menționat că un alt dosar in rem care l-ar viza pe Dan Barna ca urmare a unei alte sesizări venite de la DLAF (Departamentul de luptă antifraudă al Guvernului) în mai 2021 a rămas în lucru la DNA, fără ca fostul vicepremier să aibă vreo calitate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News