Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DNA Alba Iulia a pierdut procesul finanţărilor de la FC Unirea: Toţi inculpaţii au scăpat de acuzaţiile penale şi de sechestrul pe averi


Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecataCurtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, decizie definitivă în Dosarul finanţărilor publice de la FC Unirea. După aproape patru ani în care viceprimarul Paul Voicu, fostul preşedinte al FC Unirea Alba Iulia, Marian Sarmeş, fostul consilier local Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului, Nicolae Lupu au fost judecaţi pentru înşelăciune, pe baza unei cauze instrumentate de DNA, privind finanţări publice acordate clubului de fotbal albaiulian, cei cinci au scăpat atât de acuzaţiile penale, cât şi de cele pe latură civilă.

Consiliul Judeţean s-a constituit parte civilă în acest proces, însă Consiliul Local a renunţat la această opţiune. Reamintim că în 8 decembrie 2014, Tribunalul Alba Tribunalul Alba s-a pronunţat în această cauză şi a încetat procesul penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, a dispus revocarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor pentru viceprimarul Paul Voicu şi le-a menţinut pentru ceilalţi inculpaţi. Decizia a fost atacată cu apel de către DNA şi ceilalţi inculpaţi.

Citeşte şi Dosarul finanţărilor publice de la FC Unirea: A încetat procesul penal pentru toţii inculpaţii, prin împăcarea părţilor. Soluţie la Tribunalul Alba

Patru luni mai târziu, Curtea de Apel Alba Iulia a dat hotărâre definitivă în acest caz. A stins acţiunea civilă deschisă de Consiliul Judeţean Alba pentru prejudiciul estimat la 800.00 de euro şi a revocat măsurile asigurătorii asupra bunurilor aparţinând lui Marian Ionel Sarmeş, Ioan Nicolae Lupu, Mihai Horea Bardaş şi Oliviu Feneşan.

Curtea de Apel Alba Iulia, solutia pe scurt din 23 aprilie:

“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii L.I.N., S.M.I., F.O., B.M.H. împotriva sentinţei penale nr.636/2014 pronunţată la 8 decembrie 2014 de Tribunalul Alba în dosarul nr. 7223/107/2012 şi în consecinţă:

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată numai sub aspectul aplicării greşite a art. 397 alin.5 din Codul de procedură penală raportat la art. 25 alin.5 din Codul penal şi a menţinerii măsurilor asiguratorii şi, procedând la o nouă judecată a cauzei în aceste limite, în baza art. 244 alin. 3 din Codul de procedură penală combinat cu art. 159 alin. 2 din Codul penal stinge acţiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă C.J.A..

În baza art. 404 alin.4 lit.c) din Codul de procedură penală dispune revocarea măsurilor asigurătorii dispuse prin ordonanţa nr. 129/P/17.02.2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra bunurilor inculpaţilor, după cum urmează:

1. pentru inculpatul S.M.I., asupra bunurilor: – casă şi teren proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – casă şi teren proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 89300 mp proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 10400 mp, proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 500 mp proprietari S.M.I. şi S.G.D.

2. pentru inculpatul B.M.H., asupra bunurilor: – clădire (spaţiu comercial) proprietar B.M.H.; – casă şi teren proprietar B.M.H.; – teren în suprafaţă de 400 mp proprietar B.M.H.

3. pentru inculpatul L.I.N., asupra bunurilor: – casă şi teren proprietar L.I.N.; – casă şi teren proprietar L.I.N.; – casă şi teren proprietar L.I.N.; – autoturism proprietar L.I.N.; – autoturism proprietar L.I.N.

4. pentru inculpatul F.O., asupra bunurilor: – teren în suprafaţă de 1000 mp, proprietari F.O. şi S.M.A.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate în măsura în care nu contravin prezentei decizii.”

paul voicuPaul Voicu: „Au fost patru ani de nopţi nedormite şi stres. Dosarul nici nu trebuia să ajungă în instanţă”

În urma pronunţării hotărârii definitive, viceprimarul Paul Voicu a făcut precizări pentru Alba24 despre acest caz:

“Cred că dosarul nici nu trebuia să ajungă în instanţă. Rechizitoriul a fost greşit din start, pentru că face referire la Legea 350, privind finanţări la asociaţia respectivă ori toate hotărârile pe care le-am luat, de la început, atât în consiliul local, cât şi Consiliul Judeţean, au fost pe Legea 69, a sportului, după cum s-a stabilit şi la expertize, pentru că nu se putea face altfel, pe legile româneşti.

Mai mult, Legea 350 a apărut in 2006, iar noi primele proiecte de hotărâre le-am făcut în 2005.

Ne-au chinuit patru ani degeaba, DNA a interpretat greşit tot ce s-a făcut. În rechizitoriu nu se aminteşte că iniţial a fost vorba de o societate pe acţiuni, unde Consiliul Local avea 20 la sută, CJ 20 la sută şi restul de 60% persoane private. Am dus toate hotărârile ulterioare, privind cesiunea acţiunilor către persoane private şi nu le-au luat în seamă.

Au fost ani cu stres, nopţi nedormite, bani pentru avocaţi, expertize plătite şi sechestru pe bunuri. Cine poate să cuantifice asta? Şi unde au fost instituţiile statului cu autoritate de control în activitatea noastră timp de şapte ani, când am prezentat public implicarea noastră pentru a sprijini fotbalul din Alba?”.

horia bardasHorea Bărdaş: „După trei ani de chin, s-a pus capăt unei poveşti, că asta a fost, o poveste politică pentru alţii. Au fost acuzaţii pe nedrept, având în vedere că s-a făcut referire la Legea 350, care nu exista în 2015, că era prejudiciu, în condiţiile în care cinci expertize contabile au relevat că nu era cazul.

I-au „urmărit” pe primar şi pe preşedintele CJ şi am picat noi.

A fost o perioadă grea, cu presiune psihică, nopţi nedormite şi grija că ne ia casa…

Şi pentru ce, noi, personal, nu am câştigat vreun ban din fotbal”.

 

 

sarmesMarian Sarmeş:

„Instanţa a făcut dreptate, a confirmat adevărul. Am ajuns în această situaţie din cauza unor oameni care au minţit. Acuzaţiile au fost de inducerea în eroare a consilierilor locali şi judeţeni, ori declaraţiile lui Hava şi Dumitrel au fost cele mai grele la adresa noastră, la DNA.

Nimeni nu a ţinut cont că o mână de oameni au reuşit să promoveze echipa de fotbal Unirea în Divizia A. Echipa nu a fost a mea, a unor persoane private sau cu funcţii publice, ci a oraşului. Cel mai mult m-a deranjat această situaţie din punct de vedere al demnităţii umane. Am fost privit, pe nedrept, ca un om necinstit. Iar eu am venit cu bani în fotbal, au fost 14 milioane de lei contribuţii private pentru FC Unirea, în şapte ani. Şi nu sunt o persoană publică, nu fac politică”.

 

Dosarul a fost instrumentat de echipa care a condus Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia până în septembrie 2013.
Acuzaţia principală adusă celor cinci a fost aceea de înşelăciune şi dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2012. Cei cinci sunt au fost acuzaţi că au folosit în mod ilegal sumele de bani alocate pentru finanţarea clubului de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în perioada 2005 – 2011. În total ar fi fost vorba de aproximativ 11 milioane de lei: 8 milioane de lei de la Consiliul Local şi 3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean.

CL Alba Iulia nu s-a constituit parte civilă în cauză, astfel că în 8 decembrie Tribunalul Alba a constatat împăcarea părţilor şi a revocat măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor pentru Paul Voicu.

A lăsat însă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de CJ Alba şi a menţinut măsurile asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Marian Sarmeş, Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi Ioan Nicolae Lupu.

În ceea ce-l priveşte pe Ioan Nicolae Lupu, instanţa l-a achitat de învinuirea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citeşte şi VIDEO | CJ Alba s-a împăcat cu inculpații din dosarul finanțărilor de la FC Unirea. A fost aprobată însușirea raportului de expertiză judiciară

Tribunalul Alba a adus la cunoştinţa celor implicaţi în dosar, în 24 februarie 2014, posibilitatea de a se împăca în dosarul în care inculpaţii sunt trimişi în judecată pentru înşelăciune. În data de 12 martie 2014 au fost înregistrate la CJ Alba cererile de împăcare formulate de Marian Ionel Sarmeş, Horea Mihai Bărdaş, Paul Voicu, Nicolale Lupu şi Oliviu Feneşan în Dosarul finanțărilor publice de la FC Unirea.

În vederea soluţionării acestor cereri s-a decis efectuarea unui raport de expertiză extrajudiciară pentru determinarea modului de utilizare a sumelor alocate pentru îndeplinirea scopului şi activităţilor prevăzute în Statutul Asociaţiei „FC Unirea 1924”.

Citeşte şi Dosarul finanţărilor de la FC Unirea: Tribunalul Alba a dat termen pentru împăcarea părţilor. Inculpaţii pot scăpa de răspunderea penală

După soluţia dată de Tribunal în 8 decembrie 2014, au formulat apel atât DNA, cât şi ceilalţi patru inculpaţi care au rămas cu sechestru pe avere încă 30 de zile. Consilierul judeţean Marcel Simion a precizat atunci că această soluţie nu a fost contestată de Comisia Juridică a CJ, considerând că este temeinică şi legală.

Însă a considerat necesară continuarea acţiunii civile, prin care să se soluţioneze problema prejudiciului estimat la 800.000 de euro prin expertiză la CJ.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Furtuna Leandros îngheață Grecia. Temperaturile au scăzut de la 20, la minus 20 de grade Celsius, în anumite zone ale țării

Publicat

ger, frig

Furtuna Leandros a generat o scădere bruscă a vremii în Grecia: de la 20 de grade Celsius, la minus 20 de grade. 

S-a întâmplat în oraşul Florina, situat în nordul Greciei, care a înregistrat minus 20 de grade vineri dimineaţă, potrivit Agerpres. Alte regiuni au înregistrat de asemenea temperaturi sub zero grade Celsius.

Frontul de vreme rece urmează să se deplaseze către sud pe perioada weekendului, aducând pentru prima dată după mult timp temperaturi care se apropie de zero în capitala Atena, potrivit meteorologilor.

Citește și: Totul despre vortexul polar care îngheață Europa: ce este și cum funcționează. Cum va arăta vremea după destrămarea lui

Cu toate acestea, sunt aşteptate temperaturi mai ridicate pe parcursul săptămânii viitoare.

Săptămâna trecută, un val de căldură cu maxime de 28 de grade Celsius i-a determinat pe greci duminică să treacă peste restricţii şi să iasă în număr mare la plajă sau în parcuri.

Potrivit Observatorului naţional de la Atena, temperatura la Chania, pe insula meridională Creta, a atins 28,3 grade C în jurul prânzului, una din temperaturile cele mai ridicate înregistrate în ianuarie în ultimii 50 de ani.

La momentul respectiv, furtuna Filomena provoca probleme mari în Spania, care se confrunta cu cele mai mari căderi de zăpadă din ultimele decenii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

190.000 de oameni s-au programat în prima zi pe platforma online de înscriere la vaccinare, 50.000 dintre aceștia în prima oră

Publicat

În prima oră pe platforma pusă la dispoziție de Guvern pentru înscrierea la vaccinare s-au programat circa 50.000 de oameni, iar în total, în prima zi, aproximativ 190.000.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat la Digi24 că etapa a doua de vaccinare a debutat cu un număr foarte mare de utilizatori .

În prima oră de funcționare a platformei au fost alocate peste 100.000 de sloturi, ceea ce înseamnă 50.000 de români programați, a afirmat Gheorghiță, la Digi24.

În total, vineri, în prima zi a etapei a doua de vaccinare s-au programat la nivel național 190.000 de oameni, între care 50.000 în Capitală, acolo unde locurile sunt ocupate pentru următoarele 20 de zile. 

„Pot să vă spun că acum o oră erau 18.000 de utilizatori pe minut. Este una dintre cele mai mari programări informatice. Este peste platforma marilor magazine din perioada de Black Friday. În prima oră erau alocate peste 100.000 de sloturi, adică 50.000 de persoane programate”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Pentru a realiza o programare online, o persoană poate să înscrie pe platformă maximum zece persoane din familie. „Au fost 35.000 de utilizatori unici care au putut înscrie maximum 10 persoane pe platformă”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță. 

Din etapa a doua de vaccinare fac parte persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și cele care asigură activități esențiale.

Românii se pot înscrie în etapa a doua de vaccinare pe platforma vaccinare-covid.gov.ro, prin medicul de familie, prin call center-uri sau prin serviciile de asistență socială din primării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Tânără de 15 ani răpită dintr-o stație de autobuz din centrul Clujului. Trasă de păr și băgată cu forţa într-o maşină

Publicat

O fată de 15 ani a fost răpită de trei indivizi de pe o stradă din centrul municipiului Cluj-Napoca şi urcată cu forța într-o maşină. Scena a fost surprinsă pe camerele video stradale și s-a petrecut într-o stație de autobuz din zona Piața Mihai Viteazu.

Nicio persoană aflată în zona respectivă nu a avut nicio reacție.

Potrivit Cluj24.ro scenele s-au petrecut în centrul Clujului, într-o staţie de autobuz sub ochii a zeci de martori, însă oamenii  care se aflau acolo nu au avut nicio reacţie.

Răpirea a avut loc pe 14 ianuarie. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din oraş se vede cum adolescenta de 15 ani este trasă de păr, târâtă pe jos şi băgată cu forța în maşină.

Ulterior, pe alte imagini surprinse de camerele de supraveghere dintr-o intersecţie se vede cum tânăra deschide uşa maşinii şi sare în mers din ea. Apoi intră disperată în prima maşină de pe stradă care aşteptă la semafor.

După cele întâmplate fata a mers direct la poliţie unde a depus plângere. Trei tineri cu vârste cuprinse între 24 şi 26 de ani au fost reţinuţi, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

Potrivit IPJ Cluj ”La data de 15 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigații Criminale și cei ai Secției 1 Poliție au reținut pentru o perioadă de 24 de ore trei bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

În fapt, polițiștii au fost sesizați la data de 14 ianuarie, în jurul orei 18.40, cu privire la faptul că o tânără care se afla pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca, ar fi fost constrânsă să urce într-un autoturism, care ulterior a fost pus în mișcare.

Din verificările efectuate, s-a stabilit faptul că un tânăr de 26 de ani, din municipiul Lugoj, județul Timiș, a coborât din autoturismul menționat și ar fi contrâns-o fizic pe tânără de 15 ani, din comuna Baciu, județul Cluj, să urce în interiorul acestuia.

După câteva momente, în timp ce autoturismul se deplasa în zona intersecției străzilor Cuza-Vodă – Frédéric Joliot-Curie, tânăra a deschis una dintre portiere și a ieșit afară din interiorul autovehiculului.

În baza sesizării s-au constituit echipe operative complexe pentru identificarea în cel mai scurt timp a autoturismului și a persoanelor implicate, iar în cursul nopții mașina indicată a fost depistată pe raza localității Ciucea, în județul Cluj.

Pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta, cei trei bărbați au fost conduși la sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca, fiind ulterior reținuți pentru 24 de ore.”

surse: cluj24.ro, mediafax, IPJ Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va funcţiona sistemul de returnare a ambalajelor de băuturi. Garanţie de 50 de bani pentru sticle, doze sau PET-uri

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tanczos a explicat cum va funcționa sistemul de garanție – returnare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu. Acest sistem în care costul produsului va fi suplimentat cu 50 de bani pe sticlă/ambalaj de până la 3 litri, sumă ce va putea fi recuperată la returnare, este menit să contribuie la ținta de reciclare a României, spune oficialul din Guvern.

„50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.

Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția, dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare.

Aceste ambalaje devin materii prime care intră în economia circulară și nu mai risipim energie, materie primă și nu producem deșeu, ci reciclăm. Din deșeurile care vin din gospodării, 90% ar trebui să ajungă la reciclare și 10% la gropile de gunoi. În România, astăzi, este invers.

Sistemul de garanție pornește în momentul în care producătorul pune pe piață un produs ambalat. Acel producător va introduce la nivelul produsului această garanție. Mai departe, distribuitorul, pe lanțul de distribuție până ajunge la magazin, această garanție urmărește produsul până ajunge la raft.

Când vin, ca și cumpărător, și iau de pe raft acest produs, achit produsul în sine plus garanția, mă duc acasă, consum ce este înăuntru și la următoarea cumpărare vin înapoi cu ambalajele, le pun în acele automate care marea majoritate a lor vor fi la supermarketuri în puncte, centre comerciale etc.

În zona rurală, pentru că aproape 70% din comerțul național se desfășoară în zona rurală, în magazine mici, acolo în marea majoritate a magazinelor mici se va prelua manual, se va înmâna garanția, se va pune în saci special pregătiți pentru sticle, PET și aluminiu, ele vor fi colectate de un sistem național de logistică și vor ajunge la acel operator unic care le va sorta, pregăti pentru reciclare și le va da mai departe la unitățile de reciclare.

Ambalajele pot fi predate la orice magazin, la orice punct de colectare.

Sticlele trebuie să fie golite de conținut”, a declarat ministrul Mediului, la Digi24.

Produse acceptate în sistemul de garanție – returnare a ambalajelor

Ministrul Mediului spune că nu vor face parte din acest sistem acele ambalaje care sunt produse lactate.

„Ele reprezintă un risc ridicat din punct de vedere sanitar – veterinar, de siguranță alimentară”, a explicat Barna.

Ministrul a precizat că apa, sucurile, berea, băuturile alcoolice, chiar și uleiul sunt printre produsele din ambalajele acceptate în sistem.

„Sticla nu se spală, se golește. Nu este obligatoriu să aibă capac, însă trebuie să aibă acea etichetă specială și acel cod de bare”, a adăugat el.

Când va fi lansat sistemul de garanție – returnare

„Lansarea sistemului de garanție – returnare este 1 aprilie 2022. Până atunci, după apariția Hotărârii de Guvern, va trebui să se facă investițiile pentru cumpărarea acelor automate, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit și pentru a realiza cele cinci puncte de selectare și sortare la nivel național. În principiu, într-un an și două luni de zile acest sistem trebuie pus pe picioare.

În primul an ar trebui să atingem un obiectiv de 70%. Adică 70% din ambalajul pus pe piață să se întoarcă în sistemul de reciclare. Ținta este în 3 ani de zile 90%. Sunt ținte ambițioase”, a afirmat Tanczos.

Cât timp va fi valabil codul de bare pentru obținerea garanției

„Timp de 24 de luni, fiecare sticlă poate fi adusă înapoi în sistem. Dacă în doi ani de zile de la vânzare, acea sticlă n-a ajuns înapoi în sistem, va fi eliminat sistemul informatic și trebuie depus la un colector.

Producătorii autohtoni vor fi obligați prin lege, pentru că el este cel care pune pe piață ambalajul, un potențial deșeu. Obligația de recuperare a ambalajului este al producătorului.

Importatorii când aduc pe piață aceste ambalaje trebuie să aibă și eticheta. O aplică în producție în afară sau după ce importatorul aduce în România trebuie aplicate acele coduri de bare”, a explicat ministrul.

El a subliniat că este vorba doar de ambalajele de băuturi.

“Nu vorbim de amabalajele pentru mezeluri, pentru brânzeturi, lactate, pantofi, cămăși etc. Partea de colectare selectivă rămâne în vigoare”.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate