Connect with us
Advertisement

Eveniment

DNA Alba Iulia a pierdut procesul finanţărilor de la FC Unirea: Toţi inculpaţii au scăpat de acuzaţiile penale şi de sechestrul pe averi

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat, joi, decizie definitivă în Dosarul finanţărilor publice de la FC Unirea. După aproape patru ani în care viceprimarul Paul Voicu, fostul preşedinte al FC Unirea Alba Iulia, Marian Sarmeş, fostul consilier local Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului, Nicolae Lupu au fost judecaţi pentru înşelăciune, pe baza unei cauze instrumentate de DNA, privind finanţări publice acordate clubului de fotbal albaiulian, cei cinci au scăpat atât de acuzaţiile penale, cât şi de cele pe latură civilă.

Consiliul Judeţean s-a constituit parte civilă în acest proces, însă Consiliul Local a renunţat la această opţiune. Reamintim că în 8 decembrie 2014, Tribunalul Alba Tribunalul Alba s-a pronunţat în această cauză şi a încetat procesul penal pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, a dispus revocarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor pentru viceprimarul Paul Voicu şi le-a menţinut pentru ceilalţi inculpaţi. Decizia a fost atacată cu apel de către DNA şi ceilalţi inculpaţi.

Citeşte şi Dosarul finanţărilor publice de la FC Unirea: A încetat procesul penal pentru toţii inculpaţii, prin împăcarea părţilor. Soluţie la Tribunalul Alba

Patru luni mai târziu, Curtea de Apel Alba Iulia a dat hotărâre definitivă în acest caz. A stins acţiunea civilă deschisă de Consiliul Judeţean Alba pentru prejudiciul estimat la 800.00 de euro şi a revocat măsurile asigurătorii asupra bunurilor aparţinând lui Marian Ionel Sarmeş, Ioan Nicolae Lupu, Mihai Horea Bardaş şi Oliviu Feneşan.

Curtea de Apel Alba Iulia, solutia pe scurt din 23 aprilie:

“Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii L.I.N., S.M.I., F.O., B.M.H. împotriva sentinţei penale nr.636/2014 pronunţată la 8 decembrie 2014 de Tribunalul Alba în dosarul nr. 7223/107/2012 şi în consecinţă:

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată numai sub aspectul aplicării greşite a art. 397 alin.5 din Codul de procedură penală raportat la art. 25 alin.5 din Codul penal şi a menţinerii măsurilor asiguratorii şi, procedând la o nouă judecată a cauzei în aceste limite, în baza art. 244 alin. 3 din Codul de procedură penală combinat cu art. 159 alin. 2 din Codul penal stinge acţiunea civilă exercitată în cauză de partea civilă C.J.A..

În baza art. 404 alin.4 lit.c) din Codul de procedură penală dispune revocarea măsurilor asigurătorii dispuse prin ordonanţa nr. 129/P/17.02.2012 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra bunurilor inculpaţilor, după cum urmează:

1. pentru inculpatul S.M.I., asupra bunurilor: – casă şi teren proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – casă şi teren proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 89300 mp proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 10400 mp, proprietari S.M.I. şi S.G.D.; – teren extravilan în suprafaţă de 500 mp proprietari S.M.I. şi S.G.D.

2. pentru inculpatul B.M.H., asupra bunurilor: – clădire (spaţiu comercial) proprietar B.M.H.; – casă şi teren proprietar B.M.H.; – teren în suprafaţă de 400 mp proprietar B.M.H.

3. pentru inculpatul L.I.N., asupra bunurilor: – casă şi teren proprietar L.I.N.; – casă şi teren proprietar L.I.N.; – casă şi teren proprietar L.I.N.; – autoturism proprietar L.I.N.; – autoturism proprietar L.I.N.

4. pentru inculpatul F.O., asupra bunurilor: – teren în suprafaţă de 1000 mp, proprietari F.O. şi S.M.A.

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate în măsura în care nu contravin prezentei decizii.”

paul voicuPaul Voicu: „Au fost patru ani de nopţi nedormite şi stres. Dosarul nici nu trebuia să ajungă în instanţă”

În urma pronunţării hotărârii definitive, viceprimarul Paul Voicu a făcut precizări pentru Alba24 despre acest caz:

“Cred că dosarul nici nu trebuia să ajungă în instanţă. Rechizitoriul a fost greşit din start, pentru că face referire la Legea 350, privind finanţări la asociaţia respectivă ori toate hotărârile pe care le-am luat, de la început, atât în consiliul local, cât şi Consiliul Judeţean, au fost pe Legea 69, a sportului, după cum s-a stabilit şi la expertize, pentru că nu se putea face altfel, pe legile româneşti.

Mai mult, Legea 350 a apărut in 2006, iar noi primele proiecte de hotărâre le-am făcut în 2005.

Ne-au chinuit patru ani degeaba, DNA a interpretat greşit tot ce s-a făcut. În rechizitoriu nu se aminteşte că iniţial a fost vorba de o societate pe acţiuni, unde Consiliul Local avea 20 la sută, CJ 20 la sută şi restul de 60% persoane private. Am dus toate hotărârile ulterioare, privind cesiunea acţiunilor către persoane private şi nu le-au luat în seamă.

Au fost ani cu stres, nopţi nedormite, bani pentru avocaţi, expertize plătite şi sechestru pe bunuri. Cine poate să cuantifice asta? Şi unde au fost instituţiile statului cu autoritate de control în activitatea noastră timp de şapte ani, când am prezentat public implicarea noastră pentru a sprijini fotbalul din Alba?”.

horia bardasHorea Bărdaş: „După trei ani de chin, s-a pus capăt unei poveşti, că asta a fost, o poveste politică pentru alţii. Au fost acuzaţii pe nedrept, având în vedere că s-a făcut referire la Legea 350, care nu exista în 2015, că era prejudiciu, în condiţiile în care cinci expertize contabile au relevat că nu era cazul.

I-au „urmărit” pe primar şi pe preşedintele CJ şi am picat noi.

A fost o perioadă grea, cu presiune psihică, nopţi nedormite şi grija că ne ia casa…

Şi pentru ce, noi, personal, nu am câştigat vreun ban din fotbal”.

 

 

sarmesMarian Sarmeş:

„Instanţa a făcut dreptate, a confirmat adevărul. Am ajuns în această situaţie din cauza unor oameni care au minţit. Acuzaţiile au fost de inducerea în eroare a consilierilor locali şi judeţeni, ori declaraţiile lui Hava şi Dumitrel au fost cele mai grele la adresa noastră, la DNA.

Nimeni nu a ţinut cont că o mână de oameni au reuşit să promoveze echipa de fotbal Unirea în Divizia A. Echipa nu a fost a mea, a unor persoane private sau cu funcţii publice, ci a oraşului. Cel mai mult m-a deranjat această situaţie din punct de vedere al demnităţii umane. Am fost privit, pe nedrept, ca un om necinstit. Iar eu am venit cu bani în fotbal, au fost 14 milioane de lei contribuţii private pentru FC Unirea, în şapte ani. Şi nu sunt o persoană publică, nu fac politică”.

 

Dosarul a fost instrumentat de echipa care a condus Serviciul Teritorial DNA Alba Iulia până în septembrie 2013.
Acuzaţia principală adusă celor cinci a fost aceea de înşelăciune şi dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2012. Cei cinci sunt au fost acuzaţi că au folosit în mod ilegal sumele de bani alocate pentru finanţarea clubului de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în perioada 2005 – 2011. În total ar fi fost vorba de aproximativ 11 milioane de lei: 8 milioane de lei de la Consiliul Local şi 3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean.

CL Alba Iulia nu s-a constituit parte civilă în cauză, astfel că în 8 decembrie Tribunalul Alba a constatat împăcarea părţilor şi a revocat măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor pentru Paul Voicu.

A lăsat însă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de CJ Alba şi a menţinut măsurile asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor Marian Sarmeş, Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi Ioan Nicolae Lupu.

În ceea ce-l priveşte pe Ioan Nicolae Lupu, instanţa l-a achitat de învinuirea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Citeşte şi VIDEO | CJ Alba s-a împăcat cu inculpații din dosarul finanțărilor de la FC Unirea. A fost aprobată însușirea raportului de expertiză judiciară

Tribunalul Alba a adus la cunoştinţa celor implicaţi în dosar, în 24 februarie 2014, posibilitatea de a se împăca în dosarul în care inculpaţii sunt trimişi în judecată pentru înşelăciune. În data de 12 martie 2014 au fost înregistrate la CJ Alba cererile de împăcare formulate de Marian Ionel Sarmeş, Horea Mihai Bărdaş, Paul Voicu, Nicolale Lupu şi Oliviu Feneşan în Dosarul finanțărilor publice de la FC Unirea.

În vederea soluţionării acestor cereri s-a decis efectuarea unui raport de expertiză extrajudiciară pentru determinarea modului de utilizare a sumelor alocate pentru îndeplinirea scopului şi activităţilor prevăzute în Statutul Asociaţiei „FC Unirea 1924”.

Citeşte şi Dosarul finanţărilor de la FC Unirea: Tribunalul Alba a dat termen pentru împăcarea părţilor. Inculpaţii pot scăpa de răspunderea penală

După soluţia dată de Tribunal în 8 decembrie 2014, au formulat apel atât DNA, cât şi ceilalţi patru inculpaţi care au rămas cu sechestru pe avere încă 30 de zile. Consilierul judeţean Marcel Simion a precizat atunci că această soluţie nu a fost contestată de Comisia Juridică a CJ, considerând că este temeinică şi legală.

Însă a considerat necesară continuarea acţiunii civile, prin care să se soluţioneze problema prejudiciului estimat la 800.000 de euro prin expertiză la CJ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement