Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doar 10-15% dintre români vor beneficia de compensări la facturile de energie. Cum se vor aplica

Publicat

contor curent gaz

Doar 10% dintre consumatorii de gaze naturale și cel mult 15% dintre cei de energie electrică vor beneficia de compensarea facturilor pe perioada iernii, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit reprezentanților asociației, explicația stă în faptul că foarte mulți români fie au rămas la abonamente cu tarif universal, fie au încheiat contracte concurențiale înainte de scumpirea energiei, așa încât prețul pe kilowatt nu trece de pragul de plafonare.

Vezi și PENALITĂȚI maxime pentru consumatori, la rezilierea contractului. Ce COMISOANE percep furnizorii de energie, potrivit noii legi

Conform estimărilor Asociației Energia Inteligentă, în acest an circa 40% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație.

De asemenea, circa 50% dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.

Potrivit reprezentanților asociației, doar aproximativ 10% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi până la circa 150 lei compensare pe lună.

„Mulți consumatori ne-au semnalat că fie nu au primit compensații pe facturile la gaze și energie fie au primit compensații de 1-2 lei/lună. Important să înțelegem că această plafonare și compensare a facturilor la energie și gaze, mult discutată, în realitate produce efecte doar pentru puțini consumatori, în acest an, respectiv:

Plafonarea se aplică doar în cazul în care:

  • prețurilor la energiei electrică depășesc valoarea de 1 leu/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul).

În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 1 leu/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 75 % dintre consumatorii casnici de energie electrică nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 1 leu/kWh.

  • prețurilor la gaze naturale care depășesc valoarea de 0,37 lei/kWh cu tot cu taxe (mai puțin abonamentul).

În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc în general valoarea de 0,37 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic. Apreciem că peste 85 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale nu au ce să li se plafoneze anul acesta, neavând prețul peste 0,37 lei/kWh.

Compensarea se aplică doar în cazul în care:

  • consumatorul consumă energie electrică sub 300 kWh/lună, dar nu mai puțin de 30 kWh, situație în care se aplică o compensație de 0,29 lei/kWh, din preț cu taxe (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de electricitate), dar doar în situația în care prețul energiei electrice din contract cu tot cu taxe este mai mare de 0,68 lei/kWh.

În situația în care prețul din factură este sub această valoare, consumatorul consumă mai puțin de 30 kWh sau mai mult de 300 kWh,  nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au rămas în serviciul universal sau au încheiat contracte la energie electrică în piața concurențială până la 1 iulie 2021, prețurile medii la energiei electrică sunt de cca. 0,69 – 0,7 lei/kWh și atunci compensarea este de 0,7 – 0,68 = 0,02 lei/kWh / 0,69 – 0,68 = 0,01 lei/kWh , respectiv pentru consumul mediu de enrgie electrică de 125 kWh, rezultă o compensație de 1,25 – 2,5 lei/lună. Apreciem că, anul acesta:

    • cca. 25% din consumatori casnici de energie electrică nu se încadrează în condițiile de consum si nu vor beneficia de nici o compensație
    • cca. 60 % dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi 1-2 lei compensare pe lună.
    • cca. 15% dintre consumatorii casnici de energie electrică vor primi până la cca. 30 lei compensare pe lună.
  • consumatorul consumă mai mult de 20 mc și puțin de 150 mc gaze naturale în luna noiembrie 2021 situație în care se acordă o compensație de 33% din prețul gazelor din propriul contract (dar fără abonament, rate și alte servicii din factura de gaz), dar doar în situația în care prețul gazelor naturale fără tarife și taxe este mai mare de 0,125 lei/kWh.

În situația în care prețul gazelor marfă din factură este sub 0,125 lei/kWh (preț final de cca. 0,208 lei/KkWh), dacă consumă este mai mare de 150 mc luna noiembrie 2021, sau sub  20 mc/lună, nu primește nici o compensație. În situația consumatorilor care au fost trecuți prin efectul legii în piața liberă la 1 iulie 2021 sau nu au încheiat contracte la gaze naturale în piața concurențială după data de 1 iulie 2021, prețurile nu depășesc la majoritatea, în luna noiembrie, în general valoarea de 0,208 lei/kWh și atunci nu se plafonează nimic”, au explicat reprezentanții Asociației Energia Inteligentă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax