Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Doar 48 de absolvenţi din Alba și-au găsit loc de muncă în luna septembrie. Vezi ce facilități acordă statul firmelor care angajează tineri

Publicat

Judeţul Alba este cunoscut pentru locurile pitoreşti, produsele de marcă naţională din domeniul alimentaţiei şi nu numai, oamenii ospitalieri şi reperele istorice. Însă un alt aspect ce atrage atenţia, dar nu promovează zona este faptul că rata şomajului se încăpăţânează să nu scadă, iar una dintre categoriile cele mai influenţate de criza din ultimii ani şi lipsa locurilor de muncă pentru „calificaţi” sunt absolvenţii de liceu şi facultate, care îngroaşă rândurile şomerilor indemnizaţi sau nu de stat.

Desigur, situaţia tinerilor care încheie, în unele cazuri cu grele eforturi intelectuale şi materiale, un liceu sau o facultate şi stau cu diploma în sertar se regăseşte la nivel naţional. Iar unii absolvenţi aleg să rămână în oraşele mari, cu centre universitare, unde mai au şanse să găsească un loc de muncă, mai ales în domeniul IT sau tehnic.

Dar ce se întâmplă cu majoritatea celor care au doar Bac-ul sau nu au fost îndeajuns de inspiraţi să aleagă o specializare de mare căutare în această perioadă. De cele mai multe ori, ajung şomeri. În Alba, mai exact, sunt 2.045 de tineri cu vârste sub 25 de ani fără loc de muncă, din cele 11.419 de persoane neangajate, aflate în evidenţele AJOFM la sfârşitul lunii septembrie. Dintre aceştia, 538 primesc indemnizaţie de şomaj. Sunt oameni care ar avea putere de muncă şi motivaţie pentru carieră, însă ajung să pună greutate pe plătitorii de impozite care abia mai duc celelalte categorii asistate social: pensionarii, persoanele cu handicap şi cei cu venituri mici sau situaţii familiale particulare.

În perioada 1- 30 septembrie, AJOFM Alba a cheltuit 60.758 lei pentru încadrarea absolvenţilor din instituţii de învăţământ prin subvenţionarea locului de muncă. La categoria proaspăt absolvenţi de instituţii de învăţământ, doar 48 de tineri şi-au găsit loc de muncă, în intervalul amintit.

Ce face AJOFM Alba pentru a veni în ajutorul tinerilor fără loc de muncă

Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Alba desfăşoară, lunar, activităţi de mediere a muncii, informare şi consiliere profesională, organizează burse de locuri de muncă şi dispune de cadru legislativ pentru intermedierea angajărilor. Degeaba, procentul celor care au reușit să-și găsească un loc de muncă de multe ori nu justifică nici cheltuielile de organizare a unor astfel de activități.

În septembrie, de exemplu, au beneficiat de servicii de mediere a muncii 1.548 de persoane, însă doar 246 şi-au găsit loc de muncă, au primit consiliere profesională 2.243 de persoane, din care 954 cu vârsta sub 25 de ani, respectiv 754 absolvenţi de liceu şi 252 de absolvenţi de studii superioare. Au reuşit să se angajeze doar 36.

Una dintre măsurile de prevenire a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane. Se acordă diferenţiat, în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Şi-au găsit loc de muncă 48  absolvenţi, în septembrie, 26  dintre aceştia prin subvenţionarea locurilor de muncă. La această categorie, 10 tineri au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, de 500 lei.

Alţi doi tineri cu vârste sub 25 de ani şi-au găsit job în altă localitate şi au beneficiat de stimulente financiare de la stat. Acestea reprezintă sume de la 1.000 de lei la 3.500 de lei, în funcţie de distanţa faţă de domiciliu sau schimbarea acestuia.

Ce avantaje au angajatorii care încadrează în muncă tineri absolvenţi

Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din promoţia curentă pot beneficia, la cerere, de stimulente financiare din bugetul asigurărilor pentru şomaj, diferenţiat pentru fiecare categorie angajată, precum şi de scutirea la plata contribuţiei angajatorului aferente persoanelor încadrate.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi şi primesc, lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:

a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (în prezent, 600 de lei), pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (respectiv, în prezent, 750 de lei), pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele de mai sus pe o perioadă de 18 luni.

Pe lângă drepturile pe care le pot încasa, angajatorii au obligaţia de a menţine în activitate persoanele pentru care au încasat subvenţii o  perioadă de 3 ani.

 

Ce avantaje au angajatorii care încadrează în muncă ucenici

Ucenicia la locul de muncă este soluţia pentru adaptarea formării profesionale la nevoile reale ale angajatorilor, cât şi unor nevoi economice şi patrimoniale prin care se păstrează şi se continuă anumite meserii tradiţionale. Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obţine un loc de muncă cu o durată între un an şi 3 ani. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică sau numai pregătire practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, de unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de ocupaţia/calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul şi de competenţele dobândite anterior de către acesta, fără a putea fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 1; 24 luni, pentru nivelul 2; 36 luni, pentru nivelul 3.

Salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 700 lei (pentru anul 2012).

Principalul avantaj pentru angajator este faptul că primeşte lunar o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă prevăzut de Legea nr. 76/2002 (în prezent este în cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului.

Totodată, noile norme simplifică procedurile pentru angajatori. Dacă prin vechea legislaţie, exista obligaţia unor autorizaţii speciale la încheierea acestor contracte, precum şi dovada atestatului în cazul maiştrilor de ucenicie, în prezent nu mai există obligaţia autorizării angajatorilor. În plus, coordonatorul ucenicului (fostul maistru) nu mai are obligaţia obţinerii atestatului, fiind suficientă experienţa profesională de minimum 5 ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie.

Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

 

Ce avantaje au angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi

Angajatorii care doresc să angajeze elevi şi studenţi, în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată (egală sau mai mică decât durata vacanţei=, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă (sau, după caz, timp parţial) primesc stimulent financiar în valoare de 250 lei (50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare), acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă.

Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiazã de stimulentul financiar lunar prevãzut mai sus angajatorii care încadreazã în muncã elevi şi studenţi în baza: unui contract individual de muncã pe duratã determinatã, egalã sau mai micã decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normã întreagã sau, dupã caz, cu timp parţial; unui contract de muncã temporarã, numai dacã durata misiunii de muncã temporarã este egalã sau mai micã decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstã de pânã la 18 ani, contractul individual de muncã încheiat cu durata timpului de muncã de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe sãptãmânã se considerã încheiat cu normã întreagã.

Nu beneficiază de stimulentul financiar: angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi; angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare în cursul anului calendaristic.

 

Ce avantaje au angajatorii care încadrează în muncă tineri marginalizaţi social

Tinerii cu vârste între 16 şi 25 de ani aflaţi în dificultate şi confruntaţi cu riscul excluderii profesionale sunt sprijiniţi de ANOFM, în scopul integrãrii sau reintegrării în muncă. Aceştia pot beneficia de plasare în muncă la un angajator avizat de Agenţie, în baza unui contract de solidaritate. Contractul de solidaritate poate fi încheiat între tanarul beneficiar şi Agenţie pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai puţin de un an. În baza contractului de solidaritate, angajatorul va încheia cu tânărul un contract individual de muncă pe durată determinată, egală cu cea a contractului de solidaritate.
Angajatorii care încadreazã tineri în condiţiile unui contract de solidaritate, denumiţi angajatori de inserţie vor încheia convenţii cu Agenţia, prin care aceasta se angajeazã să ramburseze lunar salariul de bază stabilit la data angajãrii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă, la data încetării contractului de solidaritate, angajatorii de inserţie angajează tinerii cu contract individual de muncă pe durata nedeterminată, aceştia beneficiază, în baza aceleiaşi convenţii, de rambursarea lunară a unei sume, în cuantum de 50% din indemnizaţia de şomaj cuvenită conform legii, pe care tânărul beneficiar ar fi primit-o dacă ar fi fost disponibilizat la acea dată. Această sumă se acordă angajatorului pe o perioadă de maximum 2 ani, până la împlinirea de către angajat a vârstei de 25 de ani.

Categoriile de tineri aflaţi în dificultate pentru care se pot subvenţiona salariile sunt: tineri proveniţi din centrele de plasament si centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate si al organismelor private autorizate în domeniul protecţiei copilului; tineri singuri cu copii în întreţinere; tineri familişti cu copii în întreţinere; tineri familişti fără copii în întreţinere; tineri familişti care au executat pedepse privative de libertate; alte categorii de tineri în dificultate.

Condiţii pentru absolvenţi

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă beneficiază din bugetul asigurărilor pentru şomaj de o primă de încadrare egală valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei), în vigoare la data angajării, dacă se  încadrează cu program normal de lucru şi pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Absolvenţii cărora li s-a stabilit  dreptul  la indemnizaţia de şomaj şi se angajează pentru  o  perioada  mai mare  de 12 luni,  în perioada de acordare a indemnizaţiei beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Suma cuvenită se acordă după 12 luni de la data angajării.

Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Nu beneficiază de drepturile băneşti menţionate mai sus:

– absolvenţii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de muncă sau de serviciu

– absolvenţii care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani

– absolvenţii care la data solicitării dreptului urmează o formă de învăţământ

– absolvenţii instituţiilor de învăţământ faţă de care angajatorii au obligaţia, potrivit legii, de a-i încadra în muncă

– absolvenţii pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni
În sensul  Legii nr. 76/2002  privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diploma sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax