Actualitate
Doar 7 cereri depuse pentru tichete de grădiniţă, la Alba Iulia. Precizări pentru părinţii care vor să beneficieze de ajutorul social
Familiile cu probleme sociale şi cu copii care frecventează zilnic grădiniţa au acces la sprijin din partea statului. Este vorba despre tichetele de grădiniţă, în valoare de 50 de lei, care pot fi acordate lunar beneficiarilor care se încadrează în anumite condiţii. Dosarele se depun la serviciile de asistenţă socială de la primării.
La Alba Iulia, până în prezent, au fost înregistrate doar 7 cereri (5 dosare cu 7 beneficiari în total) la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, în condiţiile în care estimările arată că ar fi aproximativ 300 de beneficiari, respectiv 1700 la nivel de judeţ.
Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt bonuri de valoare ce pot fi utilizate pentru achiziţionarea produselor alimentare, de igienă, a produselor de îmbrăcăminte şi/sau a rechizitelor.
Având în vedere că facilitatea este relativ nouă – Legea nr. 248 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în noiembrie 2015 în Monitorul Oficial, iar Guvernul a alocat banii pentru judeţul Alba în februarie -, au existat unele neclarităţi privind procedura de înscriere pentru aceste ajutoare de stat.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alba Iulia, Adela Cristescu, reaminteşte că, potrivit regulamentului aprobat în februarie de Consiliul Local, solicitările pentru aceste tichete trebuie depuse de către părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor din această categorie, din oraş, la sediul DAS, de pe strada Bucovinei nr. 3. Pentru cei care încă nu au depus cereri, tichetele vor fi acordate şi retroactiv, aferente perioadei de la care a intrat în vigoare facilitatea, dar termenul limită este 30 aprilie.
Reprezentanţii DAS au făcut deja toate demersurile necesare privind alocarea de fonduri şi procedura de acordare, însă nu a fost încă stabilită firma care va emite aceste tichete şi le va distribui şi pentru judeţul Alba. La nivel naţional, cele trei firme care oferă acest serviciu sunt în procedura de avizare la Ministerul Finanţelor. Urmează astfel şi etapa stabilirii prin licitaţie a acestei firme.
În ceea ce priveşte documentele pe care beneficiarii trebuie să le depună, pe lângă cerere și declarație pe propria răspundere, trebuie prezentate acte doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/ frecventarea activităților organizate de grădiniță.
Legea prevede că stimulentele educaționale vor fi acordate sub forma tichetelor sociale, începând cu luna în care beneficiarul îndeplineste criteriile de eligibilitate, pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțite de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și înscrierea/frecventarea activităților organizate de grădiniță.
Documentația se depune de unul dintre părinți, reprezentantul legal al copilului sau, după caz, persoana desemnată de părinte să întrețină copilul, la sediul Direcției de Asistență Socială. Pentru anul școlar în curs, cererile, însoțite de documentele justificative, se pot depune până la data de 30 aprilie.
În Alba Iulia sunt 23 de grădiniţe, de stat şi private.
Județul Alba a primit 824.000 de lei pentru programul „Fiecare Copil în Grădiniță”, în 2016, referitor la acordarea tichetelor sociale, în valoare de 50 de lei lunar, pentru încurajarea copiilor să urmeze grădinița.
Vezi şi Județul Alba a primit de la bugetul de stat 824.000 de lei pentru programul „Fiecare Copil în Grădiniță”. Măsuri adoptate de Guvern
Citeşte şi Tichetele de grădiniţă: La ce pot fi folosite, model pentru emitere şi condiţii pentru beneficiari. Precizări de la Ministerul de Finanţe
Stimulentul se acordă și copiilor din familii defavorizate, cetățeni români, fără domiciliu sau reședință și/sau fără locuință, denumiți persoane fără adăpost, numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.
Stimulentele educaționale se acordă copiilor din familii defavorizate în condițiile în care sunt îndeplinite următoarele criterii:
– vârsta minimă a copilului este de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent – copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani;
– vârsta maximă a copilului este de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
– venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană, adică de cel mult 284 de lei.
Beneficiarul stimulentului este copilul, iar titularul tichetului social pentru grădiniță este reprezentantul familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului.
Stimulentul educațional se acordă numai pentru copiii care frecventează în mod regulat unitățile de învățământ preșcolar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News