ACTUALITATE
DOCUMENTAR 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii: Ziua în care bărbații dau flori și cadouri femeilor din viața lor
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în fiecare an în data de 8 martie și are o însemnătate deosebită în România: este momentul în care oferim cadouri femeilor din viața noastră sau, atunci când sunt departe, mesaje frumoase, felicitări și SMS-uri .
Potrivit ONU, sărbătorirea acestei zile este un moment pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate, de a solicita schimbări şi de a celebra actele de curaj şi determinare ale femeilor obişnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor.
Citește și MESAJE de 8 MARTIE 2021: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege
Consensul global este că, în ciuda unor progrese, schimbarea reală a fost lentă pentru majoritatea femeilor şi fetelor din întreaga lume.
Egalitatea de gen nu a fost atinsă de nici o țară
Astăzi, nici o singură ţară nu poate pretinde că a atins egalitatea de gen. Multiple obstacole rămân neschimbate în drept şi în cultură.
Femeile şi fetele continuă să fie subevaluate; muncesc mai mult şi câştigă mai puţin şi au mai puţine opţiuni; de asemenea, experimentează mai multe forme de violenţă la domiciliu şi în spaţiile publice.
Inovaţia şi tehnologia oferă în prezent oportunităţi fără precedent. Totuşi tendinţele indică o diviziune digitală a genurilor în creştere, iar femeile sunt slab reprezentate în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei, matematicii şi designului, arată ONU.
Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.
8 martie marchează amintirea grevei din 1908 a muncitoarelor din New York
Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitoarelor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.
- În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913
În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913
Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.
La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.
Când s-a sărbătorit prima dată Ziua Internațională a Femeii
Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.
Tema Zilei Internaționale a Femeii 2021
Tema campaniei pentru Ziua Internațională a Femeii 2021 este „Alegeți să provocați”. O lume provocată este o lume alertă. Și din provocare vine schimbarea. Deci, haideți toți #AlegețiPentru a provoca.
Ce culori simbolizează Ziua Internațională a Femeii?
Violet, verde și alb sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii. Purpuriu înseamnă dreptate și demnitate. Verde simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși un concept controversat. Culorile provin din Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie în 1908.
Ziua în care se dau flori și cadouri
În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.
În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.
Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori.
”Reprezentanta” internațională a sărbătorii este laleaua. Această floare reprezintă primăvara și gingășia. Totodată, laleaua este simbolul iubirii perfecte. Este elegantă şi delicată şi transmite ideea de confort şi de căldură.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.