Connect with us
Publicitate

Eveniment

Documentele de colaborare între SRI și DNA Alba, într-un dosar de corupție, nu vor fi declasificate. Agenții rămân secreți

sri

Publicat

Magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au respins cererea de declasificare a unor documente SRI și DNA, acte ce arătau modul în care au fost obținute probele într-un dosar de corupție aflat pe rolul instanței superioare. 

Cererea a fost făcută în urmă cu o lună, când mai multe persoane trimise în judecată, într-un dosar de fraudare cu fonduri europene, au cerut în instanță ca Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia și Serviciul Român de Informații să comunice dacă au colaborat în filarea sau supravegherea persoanelor din dosar ori interceptarea convorbirilor dintre acestea.

O adresă a fost comunicată de către SRI în data de 31 mai, iar în 14 iunie magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au decis să respingă declasificarea documentului. În acest fel răspunsul la solicitările adresate către SRI și DNA nu va fi făcut public şi nici nu va putea fi utilizat în cadrul procesului.

Mai mult, instanța a constatat că nu se impune trecerea informațiilor clasificate într-un alt grad de clasificare.

CITEȘTE ȘI: SRI și DNA Alba Iulia, obligate de instanță să dezvăluie identitatea investigatorilor dintr-un mega-dosar infracțional

Dosarul se află pe rolul instanței din Alba Iulia din anul 2015 și printre inculpaţi se află şi patru cetăţeni libanezi, un francez, doi notari din Brașov, dar și președintele de la acea vreme a Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, administratorul societăţii de construcţii Napoca SA.

Inculpaţii sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă din fonduri europene, înşelăciune, fals în înscrisuri, fals în declaraţii, abuz în serviciu şi infracţiuni de complicitate la unele dintre aceste infracţiuni.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2011 – 2014, în contextul derulării unor programe finanţate din fonduri europene, inculpaţii Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie şi Tudorache Cristina au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii Younes Ziad şi Homsi Ghassan, pe parcurs aceştia fiind sprijiniţi de inculpaţii Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toţi având scopul declarat şi urmărit de a obţine, prin mijloace nelegale, finanţarea europeană şi naţională.

Minuta pe scurt a ședinței

”Respinge cererea de declasificare a adresei comunicate de Serviciul Român de Informații la data de 31.05.2019 ca răspuns la adresa emisă de Curtea de Apel Alba Iulia în baza încheierii din 18.04.2019. Respinge cererea de a se reveni cu adresă către Serviciul Român de Informații pentru a răspunde la adresa emisă de Curtea de Apel Alba Iulia în baza încheierii din 18.04.2019.

Respinge cererile de declasificare, a informaţiilor clasificate comunicate de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia și de Serviciul Român de Informații. Constată că nu se impune trecerea informațiilor clasificate într-un alt grad de clasificare și nu este necesar accesul apărătorilor inculpaţilor la informațiile clasificate.

Se vor restitui Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi Serviciului Român de Informaţii toate documentele comunicate care conţin informaţii clasificate. Cu drept de apel odată cu fondul. Pronunţată în şedinţa publică azi, 14.06.2019” se arată în minuta pe scurt a deciziei Curții de Apel Alba Iulia. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate