Administrație
Dosarul finanţărilor de la FC Unirea: CJ Alba a comandat o expertiză pentru a stabili cum s-au cheltuit banii daţi clubului
Consilierii judeţeni au aprobat joi nominalizarea unui expert care să participe la efectuarea unei expertize extrajudiciare financiar-contabile în dosarul finanțărilor de la FC Unirea. Pe baza acesteia, urmează să fie luată o decizie privind cererile de împăcare între părţi şi astfel inculpaţii să poată scăpa de răspunderea penală. În rechizitoriul dosarului, procurorii au reținut că prejudiciul adus bugetului Consiliului Județean Alba a fost de 3.660.000 lei.
Administraţia judeţeană a hotărât constituirea unui colectiv de lucru coordonat de vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, în vederea nominalizării unui expert care să participe la efectuarea expertizei judiciare încuviinţate, în baza căreia se vor soluţiona cererile de împăcare. Din acest colectiv de lucru vor face parte specialişti desemnaţi de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
În data de 12 martie au fost înregistrate la CJ Alba cererile de împăcare formulate de Marian Ionel Sarmeş, Horea Mihai Bărdaş, Paul Voicu, Nicolale Lupu şi Oliviu Feneşan în Dosarul finanțărilor publice de la FC Unirea.
Prin cererile formulate de cei cinci, s-a solicitat ca în următoarea şedinţă de consiliu judeţean să se pună în discuţie o posibilă împăcare cu CJ Alba în cazul finanţărilor de la FC Unirea.
În vederea soluţionării acestor cereri s-a decis efectuarea unui raport de expertiză extrajudiciară pentru determinarea modului de utilizare a sumelor alocate pentru îndeplinirea scopului şi activităţilor prevăzute în Statutul Asociaţiei „FC Unirea 1924”.
La termenul de judecată de luni, 24 martie, Tribunalul Alba a încuviinţat efectuarea unui raport de expertiză solicitat la termenul din data de 10 februarie, de părţi, prin avocaţii aleşi.
Singura soluţie a fost constituirea unui colectiv de lucru coordonat de vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman în vederea nominalizării unui expert care să participe la efectuarea expertizei judiciare încuviinţate, în baza căreia se vor soluţiona cererile de împăcare, se arată în proiectul aprobat de consilierii judeţeni.
Inculpaţi în acest dosar sunt viceprimarul Paul Voicu, fostul preşedinte al FC Unirea Alba Iulia, Marian Sarmeş, fostul consilier local Mihai Bărdaş, Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului, Nicolae Lupu. Acuzaţia principală adusă acestora este aceea de înşelăciune. Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2012. Cei cinci sunt acuzaţi că au folosit în mod ilegal sumele de bani alocate pentru finanţarea clubului de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în perioada 2005 – 2011. În total ar fi vorba de aproximativ 11 milioane de lei: 8 milioane de lei de la Consiliul Local şi 3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean.
Reamintim că în legătură cu acelaşi dosar, CL Alba Iulia a aprobat, în ședința din 17 martie, solicitările de împăcare a părţilor.
Prin încheierea pronunţată în şedinţa publică din 24 februarie 2014, Tribunalul Alba a adus la cunoştinţa celor implicaţi în dosar posibilitatea de a se împăca, potrivit art. 244(3) din nou Cod Penal, în dosarul în care inculpaţii sunt trimişi în judecată pentru înşelăciune şi în care Consiliul Local Alba Iulia are calitatea de parte vătămată.
Prin hotărârea 258/107/2012, Consiliul Local a respins constituirea ca parte civilă în dosar, ca urmare a nerezultării unui prejudiciu cert creat municipiului Alba Iulia din expertiza contabilă efectuată.
Citeşte şi Dosarul finanţărilor de la FC Unirea: Tribunalul Alba a dat termen pentru împăcarea părţilor. Inculpaţii pot scăpa de răspunderea penală
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News